Hlavní navigace

Nechtěně usínáte během dne? Možná za to může angína

16. 11. 2009

Sdílet

Pro zdravého člověka mohou projevy nemoci zvané narkolepsie vyvolat úsměv. Pacient totiž nekontrolovatelně usíná, třeba na pracovním obědě. Pro narkoleptiky je to noční můra. Nemohou řídit, vykonávat některé profese. Tým, ve kterém pracovali i čeští vědci, teď poodhalil příčiny nemoci, uvedla to Česká televize.

Andrea Hořejší trpí už deset let narkolepsií. Usíná všude, kde vás jen napadne. V obchodě, v práci, po obědě, v dopravních prostředcích, v kině. Toužila stát se veterinářkou, ale kvůli nemoci nemůže. Stejně jako řídit auto. Její nemoc se projevuje také krátkodobou ztrátou svalové kontroly. „Okamžitě když mi začne vypínat tělo,  prostě se musím hrozně moc zklidnit. Nesmím se smát, nesmím se ani rozčilovat, protože jakmile se začnu rozčilovat, něco mě začne vytáčet, tak se mi okamžitě podlamují nohy,“ popsala pro ČT Andrea Hořejší.

Čtěte téma: Dopřáváte si poledního šlofíčka? Koledujete si o problémy

Odhaduje se, že narkolepsií trpí jeden z 2000 lidí. Nejvíce ohroženi jsou lidé mezi 5–30.rokem

Vědcům ze Stanfordské univerzity ve Spojených státech se teď podařilo poodhalit, co způsobuje narkolepsii. Studie, na které se podíleli i čeští experti, ukázala, že nemoc může vyvolat i angína, anebo obyčejný zánět horních cest dýchacích. Vědci si totiž všimli, že lidé s nově odhalenou narkolepsií měli větší množství protilátek proti streptokokovi. „Věříme, že jedním ze spouštěčů narkolepsie může být streptokoková infekce,“ řekl Emmanuel Mignot ze Stanfordské univerzity. 

Nelži, určitě jsi flámovala!

spánek

Narkoleptici musejí v běžném životě řešit mnoho problémů. Okolí totiž často o nemoci nikdy neslyšelo, a tak náhle usínání netoleruje, nebo se mu vysmívá. Výjimkou není ani obviňování, že dotyčný určitě vede nezřízený noční život a pak v práci usíná. 

Pacienti s narkolepsií musejí užívat léky, které přes den sníží spavost a také léky, které jim dovolí usnout v noci. Objev vědců teď dává naději pacientům jako je Andrea, že se už brzy najde lék na narkolepsii. Experti doufají, že se jim to podaří v horizontu pěti až sedmi let.

Čtěte téma: Spíte nazí, nebo v pyžamu?

Více informací o narkolepsii a její léčbě najdete na stránkách Asociace narkoleptiků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).