Hlavní navigace

Nebezpečné kolo může dítě zabít. Přesto se prodává

18. 3. 2011

Sdílet

Mají špatnou konstrukci, která může dítě při jízdě i zabít. Přesto se v obchodech stále prodávají. Pozor na ně. Jde o kola značky Superior Bubble a Galaxy E.T.

Spotřebitelský časopis dTest varuje před dvěma nebezpečnými dětskými koly Superior Bubble a Galaxy E.T., která kvůli špatné konstrukci mohou dětem způsobit minimálně úraz. O rizikových bicyklech pro děti časopis dTest informuje v březnovém vydání a upozornil na ně i Českou obchodní inspekci (ČOI).

Jedno z nebezpečných kol přitom mělo být už dva roky staženo z trhu právě proto, že je dětem nebezpečné. Jenže se dá v obchodech i přesto stále koupit, jak dokazuje právě test spotřebitelského časopisu.

Redaktoři časopisu dTest před cyklistickou sezónou nechali testovat 12 dětských jízdních kol, která odebrali v tuzemských obchodech, a u dvou modelů zjistili závady. „Bezpečnostní nedostatky kola Superior Bubble budou příčinou pádu dítěte. Když při jízdě i mírně zatočí řidítky, špička boty škrtne o blatník předního kola a dítě ztrácí stabilitu, protože nebyla dodržena minimální mezera mezi osou pedálu a blatníkem,“ stojí v tiskové zprávě časopisu dTest.

Na kole je mimo jiné nepovolený kryt řetězu

Další nechtěné pády z jízdního kola Superior Bubble mohou podle časopisu dTest vzniknout po odmontování jeho stabilizačních koleček. „V zatáčkách, při otáčení i při nahnutí kola škrtá pedál o zem a jezdec je bez šance udržet se v sedle. Navíc při demontáži stabilizačních koleček dochází k uvolnění uchycení osy zadního kola, které poté není pevně spojeno s rámem,“ upozornil časopis dTest, podle kterého výrobce na kolo použil nepovolený kryt řetězu.

Dětské kolo Superior Bubble pochází z produkce kopřivnické firmy Bike Fun International. Její ředitelka Marie Matušů však agentuře ČTK řekla, že uvedený typ dětských kol již dva roky nevyrábějí. „Nebylo by ani možné, že jsou nebezpečná pro děti, protože jsme si všechna dětská kola nechali testovat. To je špatná informace,“ uvedla Matušů.

Společnost Bike Fun International tvrdí, že jízdní kola Bubble vyráběla naposledy v sezoně 2008. Když byl tehdy zveřejněn test dětských kol, ve kterém tento model dopadl špatně, tak prý ihned zastavila jejich distribuci. „Firma také stáhla v lednu 2009 model Bubble zpět z trhu od našich velkoobchodních distributorů, což jsme schopni doložit i dobropisy. Konkrétně se jednalo o 147 kusů kol Bubble,“ stojí v tiskovém prohlášení Bike Fun International, která prý tehdy o tom informovala ČOI.

Dětské kolo Galaxy E.T., které do Česka dovezla společnost CykloŠvec, je vybaveno rychloupínacími šrouby, což je u dětských bicyklů zakázáno. Kvůli rychloupínacím šroubům hrozí nebezpečí, že dítě vysune sedlovou trubku nad kritický bod, která se kvůli tomu pak může zlomit.

Rukojeti na řídítkách se protáčejí, znepříjemňují jízdu a současně odvádějí pozornost dítěte. Navíc jdou lehce stáhnout. Pokud by dítě jezdilo s holými konci řídítek, může se o na ně při pádu vážně zranit,“ uvedl spotřebitelský časopis. Vyjádření firmy CykloŠvec se ČTK nepodařilo získat.

Časopis dTest informace o nebezpečných dětských kolech předal České obchodní inspekci. „Po zkušenostech si neděláme iluzi, že dojde k nápravě firem, které dovážejí či vyrábějí kola pro děti. Kontrol inspekce již bylo hodně, a přesto, jak naše testy ukazují, se nebezpečná kola v obchodech stále objevují,“ podotkla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).