Hlavní navigace

Na migrénu platí kola s citronem. Ale neví se proč

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Bolest hlavy může být velmi krutá a může mít mnoho příčin. Od dehydratace přes stres až po konzumaci tzv. potravinových spouštěčů – čokolády, zrajících sýrů nebo naloženého masa.

Bolesti hlavy trápí až 35 % populace ve věku 20 až 50 let, přičemž ženy na ni trpí mnohem častěji než muži. Čím vším si přivodíme bolesti hlavy a jaký je rozdíl mezi běžným bolehlavem a migrénou, objasní lékařka 1. lékařské fakulty University Karlovy Věra Peterová. Možná vás překvapí, že za obtížemi často stojí čokoláda, zrající sýry nebo červené víno.

Odborníci rozdělují bolesti hlavy na primární a sekundární, přičemž primární vznikají bez podílu jiných onemocnění. Patří mezi ně tenzní bolesti hlavy a migrény. Sekundární bolest hlavy může následovat po úrazu, v souvislosti s infekčním onemocněním či nádorem. „Diagnostika by v tomto případě měla být plně v rukou lékaře,“ říká lékařka.

Tenzní bolesti hlavy

Během života postihnou minimálně jednou každého z nás. Vznikají zejména v návaznosti na emoční napětí, úzkost či depresivní stavy. Často bývají špatně diagnostikovány, tím pádem léčeny bez kladného výsledku. Mezi typické projevy tenzní bolesti patří tupá, stahující bolest celé hlavy i svalů na krku. Bolest ale není doprovázena zvracením a světloplachostí jako u migrény. Tenzní bolest hlavy trvá až jeden týden.

Migrény

Patří mezi nejznámější bolesti hlavy, trápí 20 % žen a 7 % mužů. Záchvaty probíhají v několika různých fázích. „Počáteční příznaky nemoci bývají většinou stejné u všech pacientů. Trvají několik hodin až dní před samotným záchvatem migrény. Pacient je unavený, zívá, je předrážděný, má chutě či naopak nechutě na různá jídla,“ vysvětluje Věra Peterová. Někdy jsou tyto počáteční symptomy natolik mírné, že je člověk vůbec nemusí zpozorovat.

Rozeznáváme dva druhy migrén:

Migréna s aurou

„Aura je fokální ložiskový neurologický výpadek, nejčastěji se jedná o zrakovou auru,“ říká lékařka. Což lze jednoduše vysvětlit jako čtení textu, který se vám ztrácí před očima. V novinách vidíte díru nebo kmitající cik cak linie. Bolest hlavy následuje zhruba jednu hodinu po tomto vidění (auře).

Migréna bez aury

Této migréně nepředchází žádná varovná aura. Projevuje se hned ostrou prudkou, pulsující bolestí hlavy. Nemůžete se soustředit, pořádně komunikovat, dostavuje se pocit na zvracení nebo přímo zvracení. Migréna bez aury může trvat až tři dny, čímž nemocného bez léčby mnohdy zcela vyřadí z běžného života i z práce.

Proč vzniká migréna?

Prostředníkem je serotonin – biogenní amin, který se dostává do krve, odtud do mozkové tkáně a proniká přes hematoencefalickou bariéru do mozku. Zde je zpracováván a uplatňuje se na začátku migrény. Vyplavuje se těsně před aurou nebo migrenózním záchvatem. Principem léčby je tedy vyrovnání hladiny serotoninu.

Migrénu spouští špatné jídlo i diety

„Pokud vysledujeme spouštěcí faktory, lze migrénu částečně eliminovat. Záchvaty dělíme na lehké, střední a těžké. Při lehkých si pacient pomůže sám – například běžně dostupnými léky z lékárny. Jsou-li záchvaty střední či těžké, už se neobejdeme bez pomoci neurologa,“ radí Věra Peterová.

S bolestí hlavy se k lékaři obvykle nevydáte pokaždé, když vás píchne na spáncích. V momentě, kdy vám bolest hlavy narušuje životní koloběh, si ale rádi frontu u lékaře vysedíte. Už jen na základě rozhovoru s vámi obvykle dokáže určit příčinu vašich obtíží, a pokud ne, odcházíte s domácím úkolem: psát si deník. „Jen tak si pacient uvědomí, co dělal dvacet čtyři hodin před vznikem bolestí hlavy, jestli se objevily opakující se vlivy, které může eliminovat, odstranit či změnit,“ vysvětluje Věra Peterová. Při následné kontrole pak lékař v soupisce denních činností i jídelníčku obvykle narazí na nedostatečný pitný režim a objeví i řadu potravinových spouštěcích faktorů.

Možná vás překvapí, že mezi potraviny, které významně zvyšují pohotovost migrény, patří čokoláda, ořechy, glutamát sodný, káva, čaj, citrusy, zrající sýry, ale i červené víno. Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu i samostatně – jde zejména o ženy. „Uleželé maso v marinádě, nakládané cibulky, uzené maso nebo pomazánky, to jsou také potraviny obsahující silně migrenózní složky. Migrénu vyvolávají i zákusky a červená a oranžová barviva v želé či bonbonech,“ doplňuje lékařka.

Jestli jste právě dospěli k závěru, že už se tedy nikdy pořádně nenajíte a nenapijete, abyste náhodou nedostali migrénu z jídla, paní doktorka varuje: „Za migrénou stojí i nedostatečná strava či hladovění. Při hladovění totiž klesá krevní cukr, což migrénu může spustit.“ Hlava začne bolet i při dehydrataci.

Další možné spouštěče migrény:

  • Nedostatečný pitný režim, nepravidelná strava, nepřiměřené množství přijímané stravy
  • Změna spánkového režimu – nedostatek nebo přemíra spánku
  • Jiné bolesti v oblasti hlavy a krku (bolest zubů, krční páteře, oka…)
  • Vlivy prostředí – fyzická námaha, cestování, změny počasí, silné pachy
  • Emoční spouštěče – stres, úzkost, ale i pozitivní očekávání
  • Hormonální změny u žen – gravidita, menstruace, kojení nebo užívání antikoncepce

Co zabere? Kola s citronem

„Pacienti obvykle zkouší Paralen, Acylpyrin a Ibalgin, ale ten většinou vůbec nefunguje. U bolesti hlavy je výhodné podání kofeinu, ať už jde o kávu nebo třeba kolu. Největším šlágrem mezi migreniky je kola s citronem, nevím proč, ale prý to funguje,“ říká lékařka a jedním dechem dodává: „ Problém není v tom, jaký lék si v případě bolestí hlavy vezmeme, ale kdy. Erudovaný pacient ví, že si lék musí vzít hned, když ucítí obtíže. Pokud zaváhá, účinnost léků výrazně klesá. Pokud mívá pacient zažívací obtíže a je tu riziko, že lék projde zažívacím traktem bez účinku, protože se nestráví, někdy tomu předcházíme podáním léků na zlepšení zažívání,“ říká lékařka.

Moderní medicína léčí migrénu tabletami, injekcemi a čípky, v domácích podmínkách si s ní obvykle neporadíte. Trápí-li vás opakovaně, vězte, že z domácí lékárničky budete odebírat čím dál častěji větší dávky, což nakonec může vést k chronické migréně. Každá opakovaná bolest hlavy by tedy měla být posouzena lékařem.

Přečtěte si: Bolesti hlavy zaženou bylinky, obklady a koupele

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).