Hlavní navigace

Na Hostivařské přehradě probíhá odbahnění, na koupání zapomeňte

2. 7. 2010

Sdílet

Vodní dílo Hostivař, které Pražané znají především jako koupaliště či rybářský revír, je v současné době z velké části vypuštěno. Probíhají zde přípravné práce k odbahnění dna, které je v některých místech zaneseno vrstvou sedimentu až do výše jednoho metru.  Podle informací pražského magistrátu bude odbahnění probíhat ve dvou etapách a koncem příštího roku by nádrž měla být opět napouštěna. Zároveň budou provedeny úpravy břehů, porostů, zázemí koupaliště a v budoucnu se počítá i s vytvořením…

Vodní dílo Hostivař, které Pražané znají především jako koupaliště či rybářský revír, je v současné době z velké části vypuštěno. Probíhají zde přípravné práce k odbahnění dna, které je v některých místech zaneseno vrstvou sedimentu až do výše jednoho metru. 

Podle informací pražského magistrátu bude odbahnění probíhat ve dvou etapách a koncem příštího roku by nádrž měla být opět napouštěna. Zároveň budou provedeny úpravy břehů, porostů, zázemí koupaliště a v budoucnu se počítá i s vytvořením stezek pro cyklisty a in-line v přilehlém lesoparku.

 „Odbahnění přehrady je podmínkou pro revitalizaci celého areálu. Nádrž nebyla od uvedení do provozu v roce 1963 čištěna a postupně se zanášela splaveninami z Botiče. V některých místech se výška sedimentu pohybuje od půl do jednoho metru. Tím se snižuje hloubka v nádrži, voda se rychleji prohřívá, což podporuje i rozvoj sinic a z hlediska výskytu sinic je právě v Hostivařské přehradě nejhorší situace v Praze,“ uvedl radní hl. m. Prahy Vladislav Mareček.

V rámci rekonstrukce by místní koupaliště mělo dostat nové zázemí a vybavení pro rekreaci a vodní sporty. Podle radního Marečka se počítá návazně s úpravami i v Lesoparku Hostivař: „Chceme, aby i tady vznikly cesty pro cyklisty a bruslaře.“

V současné době je Hostivařská přehrada rájem rybářů, koupaliště je uzavřeno, v provozu je občerstvení u vchodu do areálu, kde je také k dispozici hřiště na beach volejbal.

Kam za koupáním? Vyberte si v KATALOGU BAZÉNŮ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).