Hlavní navigace

Na chrápání prášky nemáme. Máme masky

10. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / autor: Michael Symonds / licence: CC-BY-SA-2.0-DE
Aktualizováno 13. 2. 2018 16:54
Když dva lidé chrápou stejně, nemusí to být totéž. Prášky nepomohou ani jednomu. Pro jednoho se nabízí operace, druhému – pokud jde o nebezpečnou spánkovou apnoe – pomůže speciální maska.

Chrápání – vibrační zvuk pocházející z dýchacího ústrojí – bývá vnímáno jako poněkud komické obtěžování toho, s kým sdílíme společnou ložnici. Nejde o žádnou výjimku. Ve věku 35–65 let se opakovaně a v různých souvislostech vyskytuje u 24 % mužů a 8 % žen.

Bývá využito jako přijatelný argument, proč společnou ložnici opustit. Může to být vskutku podstatný důvod. Jindy jde spíše o zástěrku využívanou v časech, kdy „sex je již dávno ex“. Tradují se postupy jak chrápání omezit, například pomlaskáváním. Příliš nepomohou.

Chrápání jako příznak nemoci

Charakteristický zvuk chrápajících, střídaný krátkým tichem, může být doprovodným příznakem velmi závažného stavu. Konkrétně jde o soubor příznaků spánkové apnoe: patří do rámce tzv. hypoventilačního syndromu. Typické a nebezpečné u nich je mj. zvýšení oxidu uhličitého v krvi. Nejčastěji se objevují při chronických chorobách dýchacího systému.

TIP: Chrápání není nemoc, ale na nemoc upozorňuje

Spánková apnoe se vyskytuje u různých skupin osob, častěji u mužů. Mimo mužského pohlaví (odhaduje se až 10% výskyt) bývá rizikovým faktorem i otylost, konzumace alkoholu, ale teké sedativ nebo hypnotik na noc.

Spánková apnoe je velmi nebezpečná

Postiženému se ve spánku opakovaně zužují horní cesty dýchací. V důsledku toho dýchá zcela nepravidelně a nedostatečně. Po určitou ne právě zanedbatelnou dobu nedýchá vůbec. Uvádí se, že jednotlivé apnoe trvají nejméně 10 sekund a opakují se častěji než 5× za hodinu spánku.

Nepravidelná dechová aktivita vede k nedostatečné srdeční činnosti i k poruše okysličení krve. Není o co stát. Namátkou hrozí mozková mrtvice či infarkt myokardu. To jsou nápadné smutné konce.

Méně nápadná je ospalost ve dne v důsledku nočního nevyspání. S tím souvisí mikrospánky zvláště při monotónních aktivitách. Mimo jiné to u řidičů velmi zvyšuje riziko dopravní nehody. Zmíněné mikrospánky, tzv. Pickwickův syndrom, jsou v životní historii pacientů typické. Obecně se zhoršuje pracovní výkon a zvyšuje podrážděnost.

Jak zjistíte, že se vás to týká?

V běžné, byť dobře vybavené ordinaci popsaný syndrom nelze přesvědčivě prokázat. Nutné je strávit alespoň jednu noc v spánkové laboratoři. Tam je spánek přístroji pečlivě monitorován. Je zjištěna např. srdeční frekvence, saturace hemoglobinu kyslíkem, pohyb vzduchu nosem, pohybu hrudníku, frekvence a intenzita chrápání záznamem na EEG. Někdy se zaznamenávají i pohyby břicha a nohou.

Více: Krátkodobé přerušení dýchání ve spánku (spánková apnoe)

Prášky na chrápání nemáme

Když dva lidé chrápou stejně, nemusí to být totéž. Značně se může lišit i léčba. Prášky nepomohou ani jednomu ani druhému. Pokud jeden z naší pomyslné dvojice chrápe bez apnoických dechových pauz, lze stav léčit chirurgicky. Laserem prováděná operace nosu mívá úspěšnost poněkud překračující 50 % případů.

Za předpokladu dostatečné průchodnosti nosu a zejména při zástavách dýchání je důležité zajištění kontinuálního nočního dýchání. Spánkovou apnoi lze takto léčit přístrojem, jenž zajistí trvalý přetlak v dýchacích cestách. Sestává z masky upevněné kolem hlavy a překrývající nos. Tato část – romantikům připomíná vybavení pilota tryskového letadla – je spojená hadicí s agregátem elegantního elipsovitého tvaru. Ten žene vzduch do obličejové masky.

K tématu: Spát s maskou? Pro mnohé každodenní realita

Celek přístroje je docela malebný a cena se nachází v řádu desetitisíců. No, nekupte to!

Vskutku nekupujte. Zdravotní pojišťovna, po schválení revizím lékařem vše pacientovi bezplatně zapůjčí. Lékař, jenž dýchadlo předepsal, si posléze zve pacienta na kontroly. Citlivějším povahám situace poněkud připomíná jednání u „velkého bratra“. Ano, toho, který má občany pod kontrolou. Dny a hodiny, kdy jste přístroj používali, jsou totiž v jeho nitru přesně zaznamenány. Lékař má zpětně přesný přehled o vašem méně či více ukázněném pobytu na lůžku, potažmo i o čase i rozsahu využití dýchadla.

Maska neřeší vše

Těšíte-li se, že díky přístroji nastane v ložnici božský klid, je to omyl. Zmíněný zachránce života není bezhlučný. Ne že by vydával zvuk odpovídající dejme tomu chodu motocyklu, leč moderní ledničky jsou tišší. Kvůli zmíněnému hluku někteří pacienti obtížněji usínají. U jiných nastane jev, z něhož by měl zřejmě radost I. P. Pavlov. Připomíná totiž podmíněný reflex. Nasadíte masku, stisknete tlačítko start, slyšíte známý zvuk a jste v limbu.

Nejen zkvalitněním spánku živ je nemocný. Jeho úkolem je mj. redukovat (zde se často vyskytující) obezitu, nekouřit, abstinovat nebo alespoň alkohol značně omezit. Též zdravotní procházky a plavání bývají doporučovány. Mnohé z radostí života by měly zmizet, leč délku dožití lze takto značně prodloužit, a to nejen u pacientů. On totiž dejme tomu mikrospánek za volantem může mít fatální následky nejen pro toho, kdo na chvilku zdřímnul.

Jste členy Pickwickova klubu?

Jak již uvedeno společně se syndromem spánkové apnoe se objevuje krátkodobé usínání během dne tzv. Pickwickův syndrom. Pojmenování vzniklo dle hlavního hrdiny knihy Kronika Pickwickova klubu – muže zavalitého, poněkud odulých tváří a s pleší. Dle běžné psychologické terminologie pyknika.

Pokud se mu do jisté míry podobáte, občas na chvilku usnete na úkor jiných právě vykonávaných činností a nehodláte-li nahradit drsný zvuk chrápání virtuálním, rajským ševelem nebeských zvonků, poraďte se včas s lékařem. Nelze vyloučit, že vám doporučí noc ve spánkové laboratoři. Data získaná v průběhu této noci využijí odborníci k vytvoření optimálního programu pro vašeho nového nočního společníka. Je to stroj, jenž „pomáhá a chrání“.

Čtěte dále: Otoč se na bok, chrápeš!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).