Hlavní navigace

Mýty o biopotravinách: Jsou opravdu zdravější?

10. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V současné době je oblíbeným trendem kupovat biopotraviny, které jsou produktem ekologického zemědělství. Jsou pro lidský organizmus všechny bio výrobky zdravé?

Co jsou biopotraviny a proč jsou dražší

Bio potraviny jsou produktem ekologického zemědělství, které se chová šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám i přírodě. Bio potraviny byly vypěstovány bez použití pesticidů, umělých hnojiv a geneticky modifikovaných organismů (GMO). Při chovu zvířat je nezbytný pravidelný přístup na pastvu, krmení organickými potravinami a omezení používání antibiotik či růstových hormonů.

K tématu: Antibiotika se v chovech používat smí. Ale k léčebným účelům

Ekologická bio produkce je finančně dosti nákladná. Vypěstovat plodiny bez využití chemických hnojiv a pesticidů je časově náročnější a tím pádem také nákladnější. Vyšší jsou i další produkční náklady, vyšší podíl ruční práce, vyšší náklady spojené s certifikací bio. V ceně bio produktů je tak zohledněna ochrana přírody.

Je vše, co je „bio“, zdravější?

To, zda je potravina bio nebo ne, o našem zdraví nerozhoduje. Skutečný vliv na naše zdraví má skladba našeho jídelníčku, kolik přijímáme tuků a jaké, kolik sladíme, solíme, zda přijímáme dostatek vlákniny a kvalitních bílkovin. Pro správný výběr potravin je nutné sledovat nutriční údaje na obalech výrobků.

Na druhou stranu bio potraviny obsahují ve většině případů méně zbytků pesticidů, herbicidů a dalších agrochemikálií. Oproti konvenčním potravinám se však jedná o velmi malé rozdíly, rozhodující vždy zůstává celková skladba našeho jídelníčku.

Čím se při nákupu potravin řídit, chceme-li vybrat výživově hodnotnou potravinu? Doporučení typu jezte více ovoce a zeleniny, omezujte cukr a sůl, dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými, zná každý. Málokdo se jimi ale řídí. Jedinou cestou, jak vybírat výživově hodnotné potraviny je číst tabulku surovinového a nutričního složení.

 
Čím se řídit při nákupu potravin, chceme-li vybrat výživově hodnotnou potravinu?

Rozpoznat výživově hodnotnou potravinu může být ve velkém množství zboží někdy opravdovým oříškem. Řeč etiket na obalech celou situaci běžnému spotřebiteli nikterak neusnadňuje, proto sledujte logo „Vím, co jím“. Garantuje, že výrobek prošel přísnou laboratorní analýzou a obsahuje minimální množství rizikových živin jako je přidaný cukr, sůl, nasycené tuky ap.

Bio sušenky vs. konvenční sušenky

Bio sušenky, stejně jako třeba bio slanina, mají stejnou výživovou hodnotu jako konvenční sušenky a slanina, a tak by se k nim také mělo přistupovat. Pro naše zdraví není vhodné těchto potravin jíst moc – bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne. I na bio sušenkách proto vždy sledujte tabulku nutričních hodnot – především množství tuku a přidaného cukru. Potraviny bohaté na cukr a tuky si může dovolit spíš člověk s vysokým energetickým výdejem – nadšení sportovci, lidé pracující manuálně. Ke každé potravině musíme přistupovat s ohledem na životní styl každého člověka.

Jsou bioprodukty nutričně bohatší, kvalitnější, zdravější než klasicky vyprodukované potraviny? Jak kdy. Výživový specialista Petr Havlíček ukazuje na příkladu, že to tak vždy být nemusí. Důležité je číst etikety: „Podíváme-li se třeba na kečup bio a nebio, je paradoxem to, že ten nebio nám vyšel surovinově o něco lépe. Má větší podíl rajčat a dokonce nemá přidávaná zahušťovadla. Nicméně rozdíl v ceně je dvacet korun na půlkilovém balení.“

Podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).