Hlavní navigace

Můžu si na chatě dojít k místnímu doktorovi? Trable během dovolené mají řešení

9. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Letní pobyt je fajn, ale jen do té doby, než se objeví nějaká lapálie. I drobný zdravotní problém je náhle těžko řešitelný. Musíme jet desítky kilometrů ke svému lékaři? Jde to i jinak.

Přes léto řada lidí využívá možnosti pobývat mimo město, jak jen to je možné. Senioři, matky s malými dětmi, lidé pracující „z domu“… Všichni se stěhují na pár týdnů i měsíců na chaty, chalupy, letní byty. Nic nám tu nechybí, ale v případě potřeby tu nemáme své lékaře. Pokud se stane nehoda a je třeba akutní pomoci, nebudeme to řešit, voláme záchranku nebo jedeme do nejbližší nemocnice.

K tématu: Nebojte se volat záchranku

Ale co když nejde o vážné ohrožení zdraví, nebo dokonce života? Za jakých podmínek lze „obtěžovatmístního doktora?


Autor: Isifa.cz

Praktický lékař pacienta ošetří, i když u něj není registrován, v rámci tzv. nepravidelné péče

„Od jara do podzimu teď bydlíme s manželkou na chatě. V obci je praktický lékař, ale bez registrace u něj by nás prý ošetřil jen v případě, kdy by šlo o ohrožení života. Jenže my jsme registrováni v Praze, kde budeme zbývající část roku. Jak máme tuto situaci řešit?“ Tak zní jeden z typických dotazů v poradně Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Podobné situace mají hned dvě řešení, objasňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nepravidelná péče je běžný postup

„Při déletrvajícím pobytu mimo trvalé bydliště se v případě potřeby poskytnutí zdravotních služeb praktickým lékařem nabízejí dvě možnosti,“ vysvětluje mluvčí.

První z nich je, že vás lékař, u něhož nejste registrováni, ošetří v rámci tzv. nepravidelné péče. Tu může pojišťovně vykázat k úhradě na zvláštním dokladu. Nebude na vašem ošetření nijak škodný.

Podle mluvčího jde o standardní postup, který lékaři nepochybně znají. Praktici tímto způsobem běžně vykazují péči, kterou poskytli neregistrovaným pojištěncům. „Rozhodně není pravdou, že by se o klienta mohl a měl praktický lékař, u něhož není registrován, postarat jen v případě, kdy jde o život ohrožující stav,“ upozorňuje na mylnou domněnku Oldřich Tichý.

Registrace k místnímu lékaři – nejméně na čtvrt roku

Druhou možností je přeregistrace k novému lékaři na potřebnou dobu, alespoň ale na čtvrt roku. „Pojištěnec má podle zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb, který je ve smluvním vztahu k jeho zdravotní pojišťovně. V případě registrujícího lékaře (to je vedle praktického lékaře i gynekolog a zubní lékař) může toto právo uplatnit jednou za 3 měsíce,“ upřesňuje mluvčí. Třemi měsíci se přitom nemíní kalendářní čtvrtletí.

U nově zvoleného lékaře musíte být alespoň tři měsíce registrováni, po návratu do místa trvalého pobytu byste se pak přeregistrovali zpět. V případě, že se zaregistrujete např. od 10. 7. 2013, můžete se tedy ke svému původnímu praktickému lékaři vrátit nejdříve od 10. 10. 2013.

Tento způsob je tedy vhodný pro opravdu dlouhodobější pobyty, při kratší době strávené mimo domov je pro pojištěnce snazší první možnost. Pro pojišťovnu je to naopak výhodné obráceně. „Pojišťovna jako plátce poskytnuté zdravotní péče samozřejmě preferuje druhou možnost, protože v prvním uvedeném případě platí jednomu lékaři kapitaci (pozn. poplatek za jednoho pojištěnce), v níž je jinak většina výkonů zahrnuta, a souběžně ještě druhému lékaři výkony vykázané v rámci nepravidelné péče,“ vysvětluje Oldřich Tichý.

Postup, který zvolíte, však záleží na vašem rozhodnutí a také na vaší domluvě s oběma praktickými lékaři. Důležitý je také váš zdravotní stav. Pokud jste u svého praktického lékaře pravidelně sledováni s nějakou diagnózou typu diabetes apod., nemusí být střídání registrace vhodné a rozhodně je třeba, aby oba lékaři o této situaci věděli a mohli tomu péči o vás přizpůsobit. Každému z lékařů, které navštívíte, je také třeba podat informace, které by mohly ovlivnit váš zdravotní stav, například prodělané choroby, užívané léky ap., důležité pro rozhodování lékaře o dalším postupu vaší léčby.

Čtěte dále: Žádné ICE (In Case of Emergency) si do mobilu nedávejte

Použité zdroje: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).