Hlavní navigace

Musí koukání na televizi bolet?

21. 4. 2009

Sdílet

Jak by vás bavilo koukat půl dne do lampy? Asi dlouho ne, a přesto to většina z nás nepřímo dělá. A potom se po několika hodinách dívání na televizi nebo do monitoru hrozně divíme, co se to děje: očima projede ostrá bolest. Stačí přitom málo, abychom o tento nepříjemný rituál přišli.
Sledování televize

„Nekoukej na tu televizi tak zblízka, zkazíš si oči,“ slýchávala jsem často jako malá. Co to ale vlastně znamená, že si je zkazíme? Že budeme mít za chvíli brýle jako lupy? Pokud žijete v hrůze při každém bodnutí v oku, že se tato předpověď naplní, můžete se uklidnit. Vůbec to není tak dramatické.

Aby vás nebolely oči, stačí se zbavit pár zlozvyků a řídit se základními pravidly. Ostatně, potvrzují to také odborníci: Počítač ani televize nemohou oči trvale poškodit ani nijak ovlivnit vývoj dioptrické vady. Mohou ale způsobit okamžitý pocit špatného vidění, slzení, otok očí a bolesti hlavy. A to zejména u počítače. U televize k tomu dochází málokdy, protože ji sledujeme z větší vzdálenosti, zejména moderní ploché a velké televize, vysvětluje oční lékař a ředitel brněnské Oční kliniky NeoVize Josef Hycl.

Moderní počítačové monitory jsou bezpečnější. Záření, které produkují, není tak nebezpečné jako v minulosti. Televizní obrazovky typu LCD nebo plazma jsou také relativně bezproblémové. Odpadá mihotání obrazu a obecně kvalita jeho rozlišení se neustále zlepšuje. Přesto si všichni stěžujeme na unavené oči a bolavá záda.

Proč oči bolí

Možná vás to pobaví a nebudete tomu chtít věřit. Jako já. Potíže s očima může způsobit naše velká soustředěnost na práci nebo na program v televizi. Zkrátka, zapomeneme mrkat. Tím, že bedlivě  sledujeme jemné detaily na obrazovce, tak potlačujeme mrkací reflex. Mrknout bychom měli cca každých 3 až 8 vteřin. Pokud je doba delší, dochází k porušení slzného filmu na povrchu rohovky a tím k dráždění jemných nervových zakončení v oku. To pak vyvolává pálení, slzení a únavu očí. Naše rada je jednoduchá: Mrkejte.

Pokud jste poctivě mrkali a pálení a bolest nepřešla, neměli byste dlouho otálet a jít k očnímu lékaři. Může totiž jít o dioptrickou vadu, kterou oko ještě koriguje, ale už s obtížemi. Pokud máte drobnou dioptrickou vadu, například jen čtvrt nebo půl dioptrie, která vám v běžném životě nevadí, ale při neustálém sledování jemných detailů může vyvolávat pocit špatného vidění, únavy, slzení. Rada: Nechte si vyšetřit oči a pokud máte vadu, používejte na počítač i slabé brýle.

Na poslední příčinu neradi myslíme, ale je to věk. Okolo čtyřicítky začíná člověk potřebovat brýle na čtení. Aby oko nemuselo neustále přeostřovat na různé vzdálenosti, mějte klávesnici a monitor ve stejné vzdálenosti.  A jakou pomoc zvolit při bolavých očích? Neřešte unavené oči Visinem a podobnými preparáty. To je jen potlačování příznaků bez řešení příčiny. Upravte si pracoviště, mrkejte a pokud to nepomáhá, nechte si zkontrolovat oči očním lékařem, radí Josef Hycl.

Jak daleko od televize?

Sledování televize

Jak sedět daleko od televizní obrazovky si stanovují sami výrobci televizorů. Většinou ale uvádějí tří až čtyř násobek úhlopříčky. Takže u úhlopříčky, která má 107 cm byste měli sedět až 3,5 metru daleko. Pokud nemáte tak velký byt nebo vás takový vzdálenost od televize děsí, máte možnost koupit si televizi s vysokým rozlišením. Pak si můžete bez obav sednout k obrazovce na krátkou vzdálenost.

Oldřich Valeš z prodejny Datart vysvětluje: „Záleží na příjmu. Když máte digitální příjem PAL s rozlišením například 570 bodů, musíte používat pravidlo násobení úhlopříčky. Pokud si koupíte obrazovku s vysokým rozlišením, kolem 1080 bodů, pak se můžete na televizi dívat třeba z metru,“ říká mi Oldřich Valeš a zároveň prakticky předvádí. A skutečně, při sledování televize s vysokým rozlišením je příjemné dívání z blízka i z dálky. Tento obraz doslova hladí oči, je ostrý, barvy jsou krásné z jakékoli vzdálenosti a úhlu. Zato na obrazovku s nízkým rozlišením se rozhodně zblízka koukat nedá, protože obraz není čistý, vidím tam kostičky, pokud couvám, obraz je čím dál lepší. Vlastně jen ošálíme oči. Televizní obrazovky se vyrábějí v celkem  pěti rozlišeních a čím máte vyšší rozlišení, tím je obraz lepší.

Rozsvíceno nebo zhasnuto?

Sledování televize

Máme spočítané metry od televize, a teď praktická instruktáž: správně byste měli sedět přímo naproti obrazovce, její střed mít v úrovni očí, popřípadě mírně pod (maximálně ale pod úhlem 9 stupňů). Jinak byste museli hlavu buď zaklánět nebo sklánět. U nových přijímačů si pohled na televizi můžete upravit nastavitelným držákem, který se dá buď sklopit nebo otočit.

Rozsvíceno nebo zhasnuto? Věčné téma v mnoha rodinách. Je lepší, když je rozsvíceno. Zejména při práci s počítačem. Střídání pohledu na neosvětlenou klávesnici a na monitor je pro oko únavné. U televize se někdy doporučuje umístit světla za obrazovku. U počítače stačí běžné osvětlení místnosti, radí  oční lékař Josef Hycl.

Pracovní stůl, na kterém je počítač postavený, by neměl být umístěn proti oknu. Velká světlá plocha působí rušivým dojmem a odvádí pozornost od monitoru. Neseďte ani zády k oknu, dopadající světlo a odlesky činí monitor téměř nečitelným.

K čemu jsou dobré televizní reklamy?

Abyste vstali od televize po půl hodině a rozhýbali na chvíli tělo, šli se napít, pověsit prádlo, odnést odpadky, říká fyzioterapeutka Dana Řezníčková. A když se opět vracíte před televizní obrazovku, podložte si nohy, v žádném případě je nepřekřižujte. Nohy se pak nedostatečně prokrvují a také způsobují křečové žíly, dodává. Ortoped Tomáš Trč ještě přidává: Záda si opřete, podložte polštářem bederní lordosu a také krční lordosu. Nezapomeňte ale měnit polohy, sedněte si na gymnastický míč, protahujte se na zemi.

Relaxační cvičení na oči

1. Deset vteřin mrkejte, jak nejrychleji dokážete.

2. Koukejte kolem sebe a střídejte bližší předměty se vzdálenějšími. Moc si je neuvědomujte, pokuste se je sledovat v rychlém tempu.

3. Třete ruce o sebe a vytvořenou energií rukou podarujte oči. Přikryjte na chvíli dlaněmi oči, uvědomujte si energii, která prostupuje vašima očima a uzdravuje je.

4. Zajděte si do přírody a čerpejte sílu z barev. Právě teď na jaře bude vaše oči uzdravovat zelená a žlutá barva.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).