Hlavní navigace

Muchničky, potvory, štípou i na podzim

7. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Dejte pozor na muchničky, malé černé mušky. Jednak jsou při chuti i během teplých podzimních měsíců, kdy už dá většina hmyzu pokoj, za druhé jejich štípance pořádně bolí. A nejen to.

Zatímco komáři už se dávají na ústup, stále je možné zejména kolem řek narazit na drobné zavalité mouchy zvané muchničky. Následky jejich štípnutí mohou být poměrně závažné, v krajním případě hrozí dokonce otrava krve.

Muchničky štípou stejně tak na horním toku řek jako uprostřed Prahy. Mají rády okolí větších vodních toků, ale těžko předpovědět, kdy budou štípat více a kdy méně. Štípnutí může mít horší následky než to od komárů či ovádů. Neštípou přitom jen v létě. „Dokud je teplý podzim, stále se objevují,“ říká František Rettich ze Státního zdravotního ústavu, který se zabývá právě těmito druhy hmyzu a zdravotními riziky, která kvůli nim lidem hrozí.

Horší než od komárů

Štípance od komárů nebo ovádů nejsou podle našeho předního odborníka na tuto problematiku nebezpečné, protože sice svědí, ale nepříjemné pocity lze zmírnit pomocí mastí, případně je dobré štípance vydezinfikovat a to například přiložením obyčejné cibule. „Muchničky znamenají větší riziko, protože způsobují ranky, jež se snadno zanítí a po zanesení infekce dokonce hrozí otrava krve,“ vysvětlil František Rettich.

Tato možná komplikace se prokazatelně objevuje, zatímco třeba obava, že komáři či muchničky šíří boreliózu, zatím oficiálně potvrzena nebyla. Krom toho může bodnutí muchničkou vyvolat poměrně silnou alergickou reakci od místních otoků až po, zcela výjimečně, problémy s dýcháním.

Přečtěte si: Exotičtí komáři mohou zaútočit i u nás

Muchničky

  • drobný zavalitý dvoukřídlý hmyz o délce až šest milimetrů
  • samičky sají krev obratlovců
  • jejich bodnutí může vyvolat silnou alergickou reakci
  • může dojít i k otravě jeho slinami, závažnou komplikací je otrava krve
  • při rozškrábání hrozí infekce, místní záněty a špatné hojení rány

Bodnutí, které hodně svědí

Muchničky mají podobně jako komáři rády okolí řek, ale vyskytují se i na místech, kde se komáři neobjevují. „Narazil jsem na ně na horním toku Vltavy, stejně jako na zahradě v Praze-Tróji, přičemž někdy jich je hodně a někdy málo, nedá se říci, na čem přesně jejich výskyt závisí,“ dodává František Rettich. Jak je vlastně možné, že se rány od muchniček tak snadno zanítí? Důvodem je fakt, že ranky úporně svědí, a proto si je člověk má tendenci neustále škrábat, čímž hrozí, že si do nich zavleče infekci. Odtud už je k infekčnímu zánětu jen kousek. Kousnutí přitom často nezačne bolet hned, ale klidně druhý až třetí den. Pokud vám rána otéká, je možné si vzít lék na alergii, protože i tak se dají otoky a svědění zmírnit.

Nejlepší ochranou proti muchničkám jsou účinné repelenty, které je dokáží odpudit. Krom toho samozřejmě pomáhají dlouhé rukávy či nohavice, tvrdí se přitom, že pro muchničky jsou lákavější tmavě oblečení lidé. Pokud vás muchnička bodne a rána nateče, chlaďte ji, přikládejte cibuli nebo mažte mastí proti svědění, někteří lidé si pochvalují i šťávu z netřesku, který roste na skalkách. Přikládá se přímo čerstvá rostlina. Naopak se příliš nedoporučuje octový obklad, protože sliny muchniček rovněž obsahují kyseliny a ocet tak může otok ještě zhoršit.

A snažte se zabránit tomu, abyste si vy nebo vaše děti ranku rozškrábali. „Zanícené místo může mít v průměru i pět centimetrů,“ popisuje František Rettich, podle nějž by pak měl každý zvážit, zda raději nenavštívit lékaře. Zejména u dětí, alergiků či jinak oslabených jedinců by takový postup byl na místě. Někdy je totiž třeba podávat antibiotika, aby zánět ustoupil.

V některých lokalitách ve světě muchničky přenášejí závažné choroby, například parazita vlasovce, který může způsobit trvalé oslepnutí. V Česku ani v okolních zemích však nic takového nehrozí.

Ochrana proti muchničkám:

  • používání repelentů
  • dlouhé rukávy a nohavice
  • muchničky přitahuje tmavé oblečení

Štípnutí muchničky:

  • neškrábat, hrozí pak infekce
  • bolest může začít až 2. nebo 3. den
  • otoky a svědění lze mírnit ochlazením, cibulí, mastí pro svědění, šťávou z netřesku, léky na alergii
  • nedávejte octový obklad

Čtěte dále: Blechy psí na člověka bohužel jdou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).