Hlavní navigace

Mrazicí vesta má spalovat tuk

24. 3. 2015

Sdílet

 Autor: www.coldshoulderweightloss.com
Hubnutí je velký byznys. Především pak takové, které slibuje pohodlný postup. K tomu je hubnoucí vestička ideální.

Oblek s názvem Cold Shoulder, jehož autorem je Wayne B. Hayes, představuje opravdu kuriózní (a radikální) přístup k problému bezpracného hubnutí.

Chladivá spalovačka kalorií

Prof. Hayes argumentuje tím, že když člověk plave v chladnější vodě, spotřebuje ve skutečnosti více energie na termoregulaci než na vlastní pohyb. Proč tedy, jsme-li líní, vůbec plavat? (Zde by se dalo namítnout, že chlad ve skutečnosti ukládání podkožního tuku zvyšuje. A proti tomu by zastánci metody zase mohli říct, že tento „rovnoměrně rozložený“ tuk je dobrý, začal by se srovnávat hnědý a bílý tuk atd. Tuto část problému pomiňme.)

Wayne Hayes chce působit seriózně a tak tvrdí, že nenabízí žádný zázračný prostředek. Doporučuje vestu kombinovat s pohybem, jenže běhat člověk nemůže pořád.

 

Adept hubnutí by prý ale v obleku vycpaném mrazicími vložkami mohl mít pocit, že pro své zdraví dělá něco i v sedě. Pokud nicméně autor tvrdí, že jeho oblek dokáže za den spálit až 500 kalorií (má odpovídat půl kila tuku za týden), pak to při doporučovaném denním příjmu cca 2000 kalorií znamená, že by člověk mohl jíst až o čtvrtinu více, což rozhodně není zanedbatelné.

Autor nápadu tvrdí, že by se vesta dala aplikovat třeba jen dvě hodiny denně (není úplně jasné, zda oněch 500 kalorií odpovídá těmto dvěma hodinám nebo celodenní aplikaci).

(Ne)bezpečná vestička

Faktem také je, že ledový oděv by na nás působil i řadou dalších způsobů – chlad na břiše by mohl vést k bolesti žaludku a nechutenství, naopak chlad na zádech snadno vyvolá nastydnutí/bolest zad (už takhle má se zády problémy každý druhý) a následnou nepohyblivost.

Hayes je profesorem (ovšem informatiky, ne medicíny) na University of California v Irvine a spolupracuje rovněž s NASA Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně. Má zatím prototyp vesty, ale výroba několika kusů je dost drahá, proto zkusil Kickstarter. Chtěl vybrat minimálně 13,5 tisíce dolarů, tuto částku překročil už více než dvacetkrát. Nejlevnější verze vesty vyjde zájemce na 50 dolarů.

Nestačila by vana?

Co k tomu dodat? Než kupovat vestu, nešlo by se naložit do chladné vody ve vaně?

Aby to nebylo příliš nepříjemné, šlo by proceduru prospat, tedy vzít si prášky na spaní. Ideálně tak, že by člověk vlezl ještě do příjemně teplé vody a ta by až během spánku vychladla. Samozřejmě by bylo dobré aplikovat nějaký držák hlavy, aby se adept hubnutí namísto úbytku na váze neutopil. Pro případ, že by chladem člověku ochrnula záda, lze doporučit uspořádání, aby šlo nohama dosáhnout na kohoutky umožňující pak znovu pustit teplou vodu, eventuálně do koupelny pro jistotu instalovat domácí jeřáb.

Nebo je to stejný nesmysl jako vesta na hubnutí?

Použité zdroje: www.phys.org, www.kickstarter.com, coldshoulderweightloss.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).