Hlavní navigace

Moje žena je mimozemšťan

1. 3. 2011

Sdílet

Těšili jste se na dítě a teď to u vás vypadá jako po výbuchu atomové bomby. Nezažíváte vlnu štěstí, ale bezmoc a vztek. Za všechno může ten malý vetřelec. Nebo snad ne?

Před pár měsíci se Zuzaně a Petrovi narodilo vysněné miminko. Spolu chodili na lékařské kontroly, Petr držel svou partnerku za ruku a ona si myslela, že bude ten nejlepší táta na světě. Spolu zvládli i porod a vypadali jako z reklamy na rodinnou pohodu a lásku. Teď je všechno jinak. Vlna štěstí do jejich domova nepřišla, spíš naopak. Oba jsou vyčerpaní, nevyspalí a hádají se víc než kdy jindy.


Autor: Isifa.cz

„Petr mi s ničím nepomůže. Vůbec neví, kolik dá malé miminko zabrat, a když přijde domů z práce, tak se jen diví, že je všude nepořádek. Přitom já si za celý den nedokázala vypít ani kafe,“ naříká Zuzana. Za osmihodinový nepřerušovaný spánek by byla ochotná platit zlatem. Často se ještě odpoledne nachází v pyžamu a není si jistá, zda si každý den stihne vyčistit zuby. „Moc jsem si přála miminko, ale nedokázala jsem si představit, že to bude tak těžké. Připadám si jak chodící mlékárna. Malého často bolí bříško, a tak hodně brečí. Pořád chce nosit, jinak se rozeřve,“ vypráví vyčerpaně. Její matka i tchýně bydlí daleko, a tak je s miminkem sama. Ve dne, v noci, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu musí být k dispozici. „Ani si nepamatuju, kdy jsem si naposledy odpočinula,“ dodává.

Její přítel ale vidí celou situaci jinak. Má pocit, že Zuzana prostě přehání a o malého se stará až moc. „Když přijdu domů, jen slyším, kde jsem byl tak dlouho a proč jsem nepřišel dřív. Jakmile chci malého pohlídat, hned Zuzka začne vyčítat, co všechno dělám špatně a že bych se stejně o něj nepostaral,“ popisuje. Před pár týdny se odstěhoval ze společné ložnice a spí radši v obývacím pokoji. „Potřebuju se pořádně vyspat a to nejde, když malý pořád brečí,“ přiznává. Už dlouho si připadá doma zbytečný. Myslel si, že Zuzana ocení, jak se snaží zajistit rodinu, ale místo toho naráží jen na nepochopení.

 „Někdy muži přirovnávají ženy po porodu k šelmám, které od sebe a mláděte odhánějí svého muže. Ten přichází o své výsadní o postavení, protože dítě snižuje míru intimity, něhy a péče, které žena jinak vkládá do svého muže,“ upozorňuje Petr Válek, psycholog z Ligy otevřených mužů.

Chcete přežít? Nečekejte jen štěstí

Narození dítěte není jen radostná událost, ale také velký šok pro oba rodiče. Odborníci si dokonce myslí, že příchod potomka na svět je jednou z nejnáročnějších stresových situací, které je člověk během života vystaven. Můžete si přečíst spoustu knih, zeptat se přátel, avšak nikdy nebudete připraveni na to, co ten malý tvor provede s vaším dosavadním životem a jak vám nabourá partnerský vztah.

„Hodně se oddálí každodenní světy muže a ženy, přitom oba partneři potřebují, aby ten druhý viděl jeho svět jako cenný,“ popisuj Lea Brodová, psychiatrička a psychoterapeutka z Centra rodinné terapie Fakultní nemocnice Motol. Můžete se na miminko těšit sebevíc, ale nikdy se dopředu nemůžete připravit na to, co vás doopravdy potká. „Někdo bohužel očekává procházku růžovým sadem a má před sebou představu šťastné rodiny, ale pak je krutě zklamán,“ upozorňuje psychiatrička. 

Dělá mateřská z žen slepice? „Kakali? Blinkali? Prděli?“


Autor: SXC

Zatímco mužský svět se prakticky nezmění a „jen“ do něj přibude dítě, ženský svět se obrátí vzhůru nohama. Místo práce a koníčků je tu malý a na neustálé péči naprosto závislý tvor, podle kterého se najednou točí úplně všechno. Už žádné vyspávání během víkendu, žádné dámské jízdy nebo uklidňující terapie v podobě nákupu nových kousků do šatníku.

Celkem přirozeně si většina žen začne připadat osamělá, jejich svět se smrskne jen tak krmení, přebalování a uspávání, a to bez ohledu na to, co vystudovaly a čím byly dřív.

Nejste jen rodiči

Příchod dítěte nabourá úplně každý, i ten sebepevnější vztah. U některých párů dokonce problémy časem vygradují v dlouhodobé spory, vzájemné odcizení nebo dokonce rozchod. Mnoha obtížím se dá předejít, pokud o dítě pečují oba rodiče.

Čtěte také: Máme dítě, sex už ne

I když se to nezdá a muži někdy při péči o miminko působí krapet neohrabaně, jsou schopni se postarat stejně dobře jako ženy. Navíc čím více se otcové zapojí do každodenní péče o své děti, tím více času zbude ženám na sebe. Nezáleží na tom, zda se získaný čas doma jednoduše prospí, zajde si popovídat k sousedce nebo konečně vyrazí ke kadeřníkovi. Hlavní je, že žena aspoň chvilku není jen matka a může se věnovat sama sobě.

I nejmenší miminka vydrží pár hodin bez mateřské náruče, takže se je nebojte svěřit babičce, kamarádce nebo chůvě a běžte někam jen sami dva. Možná vám to bude připadat sobecké nebo zbytečné, zvlášť když za hlídání musíte platit, ale jsou to ty nejlépe investované peníze.

To, že jste rodiče, ještě neznamená, že přestanete být partneři a už nikdy spolu nezajdete na večeři nebo do kina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).