Hlavní navigace

Ministerstva zaspala, stále neví, jaké potraviny ve školách zakážou

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Od prvního září měla začít platit novela školského zákona, která vyřadí ze škol nezdravé potraviny. Jenže ministerstvo stále přesně neví, co chce vlastně zakázat.

18. března letošního roku byla schválena novela školského zákona, která mimo jiné upravuje zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách. V zákoně konkrétně stojí:

Ve školách a školských zařízeních se zakazuje reklama, která je v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání, a reklama, nabízení k prodeji nebo prodej výrobků ohrožujících zdraví, psychický nebo morální vývoj dětí, žáků a studentů nebo přímo ohrožujících či poškozujících životní prostředí a dále reklama a nabízení k prodeji nebo prodej potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví ministerstvo a Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.

Máme 31. srpna, to už by ona vyhláška měla být na světě, aby ji školy mohly od zítřka naplnit, viďte? „Ministerstvo školství ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví vyhlášku, která stanoví výživové požadavky na potraviny a nápoje nabízené ve školách a školských zařízení, připravuje. Škola nebude podporovat a vytvářet podmínky pro nezdravou životosprávu. Žáci tak nebudou mít možnost si ve škole koupit nezdravé potraviny. Příloha návrhu vyhlášky bude konkretizovat potraviny, které by automaty či bufety v prostorách škol neměly nabízet,“ píše nám bezejmenná osoba z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. 

Galerie: Co si děti dávají ve školních automatech? Brambůrky a kafe

Ano, příloha má konkretizovat, ale stále nevíme nic. „Tahle vyhláška je slibována už velmi dlouho a její realizace je stále odsouvána. Naposledy to bylo k začátku tohoto školního roku a my už z Ministerstva školství a zdravotnictví víme, že to zase nestíhají. Mně připadá, že jedno ministerstvo tu zodpovědnost hází na druhé,“ řekla nám Margit Slimáková, se kterou na zítřek připravujeme rozsáhlý rozhovor o školním stravování. 

Až to budeme mít, tak dáme vědět

Školy a provozovatelé stále čekají na konkrétní informace, tedy na schválení prováděcí vyhlášky. Kdy bude schválena, nám Ministerstvo školství neprozradilo (to víte, prázdniny), jen velmi nejistě našlapuje kolem virtuálního termínu. „O bližších podmínkách upravujících doplňkový prodej potravin ve školních bufetech a automatech bude ministerstvo školství školy a školská zařízení i odbornou veřejnost informovat po ukončení jednání s ministerstvem zdravotnictví a po finalizaci podmínek doplňkového prodeje některých potravin tak, aby měly školy a školská zařízení dostatek času nabízený sortiment upravit v souladu s platnou právní úpravou.“ Však do zítra času dost…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).