Hlavní navigace

Miluji vás. Obě dvě!

18. 5. 2010

Sdílet

Můžeme milovat dva lidi najednou? Vědci tvrdí, že ano. Jen to není v obou případech ta samá láska. Která je tedy ta „pravá“? Romantická k milence, oddaná k manželce?

Čistě vědecky vzato jsou lidé schopni ve vztazích cítit tři základní „stupně“ lásky – erotickou touhu, romantickou lásku (tyto dvě jsou často úzce spojené) a oddanost. Problém je, že ne vždycky je cítí všechny najednou k jedné osobě.

Miluji svoji manželku ...
Autor: Agentura SXC

Miluji svoji manželku, …

Karel se s Alicí scházel už skoro rok, když se rozhodl, že se přizná manželce. Nechtěl ji zranit, ale věděl, že kdyby se to dozvěděla od někoho jiného, bylo by to horší.

„Musím s tebou mluvit,“ řekl Karel. „Zamiloval jsem se.“

Manželka byla v šoku. Jediné, na co se zmohla, bylo: „Takže už mě nemiluješ?“

„Tak to není. Miluju,“ řekl Karel. „Miluju vás obě, každou jinak.“

Přece nemůžeš milovat dvě ženy. To nejde!“ brečela.

Čtěte téma: Navždycky zamilovaný

Jak dlouho vydrží stav zamilovanosti? Jestli v tom právě lítáte, určitě budete tvrdit, že věčně. Ale ne, holoubkové, za chvíli to pomine. Máte maximálně dva roky.

Kolikrát můžeme milovat

Podle výzkumu antropologické fakulty Rutgers University ve Spojených státech to prý lze velice dobře. Antropoložka Helen Fisherová říká, že lidé mohou cítit náklonnost k několika osobám naráz. Každou mohou milovat jedním ze třech různých způsobů a ke každému z nich potřebují trochu jinou část mozku. Mohou tedy být stejně jako Karel zamilování do dvou žen – do milenky láskou romantickou a k manželce cítit určité pouto oddanosti, neboli lásku „opravdovou“. A to dokonce v průběhu jednoho večera. Karel může prožít romantický večer při svíčkách, „splynutí duší a těl“ a o půlnoci jít domů k manželce, přitulit se k ní a cítit, že mu s ní je taky dobře. Dobře, ale jinak.

To samozřejmě představuje ve vztazích přinejmenším určitý problém. Manželka a milenka se s takovou situací jen stěží vypořádají nějak tolerantně, takže dříve nebo později si takový či jiný Karel musí vybrat mezi láskou romantickou a tou takzvaně opravdovou.

Čtěte téma: Stane se zlatá svatba minulostí?

Dvojicím, které spolu „v dobrém i zlém“ prožily padesát let, patří náš obdiv, a někdy i údiv. Možná se ale brzy zařadí mezi brontosaury a další vyhynulé druhy.

Cítili/y jste někdy lásku ke dvěma lidem najednou?

Už nejde jen o sex

Karel byl ženatý tři roky a myslel si, že má šťastné manželství. Brali se, když oběma bylo přes třicet, takže už věděli, co chtějí. On o tom byl přesvědčený až do té doby, než potkal Alici – hezkou, sebevědomou, o pár let starší ženu.

... i svoji milenku
Autor: Agentura SXC

…jenže miluji i svoji milenku

Svedla ho. A on se nechal.

Románek na jednu noc prý pro manželství není špatný. Jenže pak z toho byly noci dvě, tři, deset. Prvně si myslel, že jde jen o sex. Ale pak si uvědomil, že píše Alici více textovek než manželce, že se jí víc svěřuje a že s ní chce být pořád. Láska romantická působí na mozek podobně jako drogová závislost, a tak si náš Karel vybral Alici.

Hlavně si prý ale uvědomil, že by ho zabilo, kdyby ona měla být s někým jiným. „To na tom všem bylo nejhorší,“ říká Karel. „Vím, že je možné milovat dvě ženy zároveň, ale nedovedl jsem si představit, že ona sama by mohla milovat ještě někoho jiného.“ 

Co si myslíte vy, je možné milovat dva lidi současně? A je to stejná láska?

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz.

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).