Hlavní navigace

Miliony nebezpečných baterií leží doma. Nebo na skládce

27. 5. 2009

Sdílet

V obchodech se vloni prodalo na 100 milionů tužkových baterií či monočlánků. Ovšem jen jedenáct až dvanáct procent po jejich vybití skončilo tam, kde měly – v tříděném odpadu. „Každý Čech průměrně odevzdal 1,5 tužkové baterie,“ konstatoval na mezinárodním kongresu Zpětný odběr Petr Kratochvíl ze společnosti Ecobat, která v zemi organizuje sběr a recyklaci použitých baterií všech typů.

V obchodech se vloni prodalo na 100 milionů tužkových baterií či monočlánků. Ovšem jen jedenáct až dvanáct procent po jejich vybití skončilo tam, kde měly – v tříděném odpadu.

„Každý Čech průměrně odevzdal 1,5 tužkové baterie,“ konstatoval na mezinárodním kongresu Zpětný odběr Petr Kratochvíl ze společnosti Ecobat, která v zemi organizuje sběr a recyklaci použitých baterií všech typů.

Právě u malých, spotřebních baterií a akumulátorů má Česko největší mezery. Ročně se sice recykluje asi 85 procent baterií, ovšem naprostou většinu tvoří autobaterie a speciální průmyslové baterie. V případě „domácích“ baterií se vloni vytřídilo jen něco přes desetinu.

„V každé domácnosti v republice se v tuto chvíli nachází průměrně deset použitých baterií. To znamená, že 38 milionů použitých baterií se povaluje v nejrůznějších krabičkách, šuplících a podobně v našich domácnostech,“ upozorňuje Kratochvíl.

A to je ještě ta příznivější varianta. Miliony baterií už mohly skončit na skládkách nebo ve volné přírodě, odkud se z nich při korozi mohou uvolňovat jedovaté olovo či kadmium.

Oba kovy neškodí jen přírodě, ale i lidskému zdraví. Kadmium poškozuje játra a ledviny, je prokazatelně rakovinotvorné. Olovo je nebezpečné především pro děti, může zpomalovat jejich zdravý vývoj.

Kovy v bateriích tvoří 60 až 80 procent jejich hmotnosti. Recyklací baterií se dosáhne energetických úspor, které se vyrovnají celoroční spotřebě několika desítek domácností.

Zdroj: Aktualne.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).