Hlavní navigace

Menstruují stále mladší dívky. Neví se proč

2. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Dívky menstruují dříve než v minulosti, mnohdy již od devíti let. Na příčinu zatím nikdo nepřišel, existuje ale několik teorií a možných vysvětlení.

Menstruace nastupuje u dívek ve stále nižším věku. Dívky s nadváhou či obezitou dostávají měsíčky dříve. Dívky, které ve vyšší míře konzumovaly maso v dětství, mívají předčasnou menstruaci. Jedná se o pověry nebo je na těchto tvrzeních něco pravdy?

Dívky menstruují již v 9 letech

Období první menstruace je pro většinu dívek zlomové. Je to okamžik, kdy se mění z dítěte v ženu. Alespoň po tělesné stránce. Průměrný věk, kdy většina dívek dostane menstruaci, je mezi 12. a 14. rokem života, přičemž horní hranice je stanovena na patnáct a půl roku. Ačkoliv je každé dívčí tělo individuální, pokud do věku patnácti a půl roku dívka menstruaci nedostane, je vhodné vyhledat odborníka a zjistit příčinu tohoto zpoždění.

V současnosti se však spíš setkáváme s opačným jevem – věk první menstruace je nyní o něco nižší, než tomu bylo u našich předků. Mnohé dívky tak mají první menstruaci třeba již v devíti letech, některé i dříve. Jsou známy i extrémní případy dívek, které byly již v pěti, šesti či třeba osmi letech gravidní.

Teorií ohledně poklesu věku u první menstruace je několik, žádná však situaci spolehlivě neobjasňuje. Na věk první menstruace má totiž vliv celá řada faktorů, mimo jiné i výživa, životní styl, hmotnost, poměr svalů a tuku a podobně. A protože se dnes máme relativně dobře, tak, jak se naši předkové v minulosti neměli, odrazí se to i na věku první menstruace. V současnosti však můžeme říci, že se pokles věku první menstruace již stabilizoval.

Dívky s větším množstvím tukových zásob mívají měsíčky dříve

Na nástup první menstruace má tedy vliv mimo další faktory také tělesný stav dívky. Ani jeden extrém, tedy ani obézní, ani příliš hubené tělo, nemá na nástup menstruace a celého menstruačního cyklu pozitivní vliv. Velmi totiž záleží na poměru tukové a svalové hmoty v těle.

Můžeme však opravdu potvrdit to, co někteří považovali za fámu – dívky, které jsou na tom s tělesným tukem co do jeho množství trošku lépe, skutečně mívají obvykle menstruaci dříve. Je však třeba si uvědomit, že zde nehovoříme o dívkách s velkou nadváhou či dokonce obezitou – ty totiž mívají naopak s nástupem cyklu problém. V těchto případech je dobré se poohlédnout po přírodním způsobu řešení potíží, některé tyto preparáty přispívají například i k regulaci hormonální aktivity.

 

Vegetariánky mají menstruaci později? Možná

Zastánci rostlinné stravy mnohdy spojují dřívější nástup menstruace s konzumací většího množství masa v dětství. Tady bych však byl opatrný s výkladem tohoto tvrzení. Něco pravdy na něm skutečně je, nicméně zde nehraje roli maso jako takové, ale spíše maso z umělých velkochovů, kde se jako přísady do krmiva často přidávají látky hormonální povahy (např. v USA na bázi růstových stimulátorů, v EU je používání hormonů zakázáno, pozn. red).

Dalším faktem je opět složení stravy. Dívky, které maso konzumují jen v malé míře nebo vůbec, a v podstatě jí poměrně větší část jídla ve formě zeleniny a ovoce, mívají většinou menší tukové zásoby v těle. To již může být spojováno i s pozdějším nástupem první menstruace oproti těm, které mají poměr svalové hmoty a tuku jiný.

Zdroj: Vegall, www.vegall.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog. Působí v olomouckém Centru MEDIOL, v ordinaci sexuologie a andrologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).