Hlavní navigace

Mění se čas. Vadí vám to?

23. 10. 2009

Sdílet

Už tento víkend přejdeme na zimní čas a ručičky hodin posuneme zpět o jednu hodinu. Ze soboty na neděle si tak pospíme déle. Pro někoho je to příjemná změna, pro jiné to znamená narušení biorytmu. Zvykli jste si na změnu času? A nebo byste byli nejraději, kdyby se neměnil?
Deprese, psychóza, žena

Podle odborníků nás změna na zimní čas nerozladí tak, jako „jarní“ posun času, kdy jsme okradeni o jednu hodinu spánku. Tento víkend posuneme ručičku v neděli ve 3 hodiny ráno zpět na 2. hodinu. Vyjímkou jsou samozřejmě ti, kteří musejí pracovat v noci nebo v neděli. Těm nikdo o hodinu delší pracovní dobu nevynahradí.

Čtěte téma: Z dovolené rovnou k rozvodovému právníkovi

Posun času vnímají především citlivější lidé, na které může mít změna negativní vliv. “Každý se s tím musí srovnat sám. Pár dní to může trvat, ale větší vliv na zdraví to určitě nemá,“ řekla pro TV Nova lékařka Eva Herzová.

Někteří odborníci s ní však nesouhlasí. “Skok na letní čas a zase zpět představuje razantní zásah do biorytmů, organismus se s tím stresem vyrovnává řadu týdnů. Existuje řada diagnóz, od psychiatrických až po neurologické, kde skokový posun času může vyvolat náhlé zhoršení zdravotního stavu,“ uvedl pro TV Nova Jan Šimůnek z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Vadí vám změna na zimní čas?

Čtěte téma: Mateřská centra: Mají smysl, nebo z nás tahají peníze?

Nejvíc však změnu času kritizují ti, kteří budou muset v noci pracovat o hodinu déle. Nástup do dalšího pracovního dne jim nikdo neposune.

Diskuse Jak reagujete na změnu času?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).