Hlavní navigace

Melatonin pro mládí jsou vyhozené peníze

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Internetová fóra a lifestylové časopisy mají hit: melatonin. Hormon, který se stará o dobrý spánek a prý má také vracet mládí. Jenže právě s tím mládím a krásou to tak horké není.

Uznávám: jsem ve věku, kdy by se mi nějaká ta pilulka k navrácení mladistvého pelu do tváří dost hodila. Takže se mi nedivte, že když jsem si v čekárně u lékaře přečetla v jednom ženském časopise, že taková pilulka existuje, tak jsem podlehla. Zapátrala jsem na slovenských webech, jelikož u nás hormon melatonin jako potravinový doplněk není povolený, a objednala jsem si ho.


Autor: Isifa.cz

Melatonin pomůže zajistit dobrý spánek. S prodloužením mládí je to horší

Na Slovensku se melatonin dá sehnat v každé lékárně, bez receptu, jelikož jej tady mají zařazený v kategorii potravinový doplněk, jakým jsou třeba vitamíny. Nejoblíbenější je podle lékárníků ten od české firmy Wallmark. Obsahuje tři miligramy melatoninu, stojí tři stovky plus poštovné a bere se jedna tabletka večer před spaním. Balení mi právě dochází, takže vám můžu sdělit výsledek: nestalo se nic. Zázrak se nekoná. Pochopitelně – mohla jsem to čekat, že s tím návratem mládí to nebude tak snadné, jak tvrdí oslavné články o tomto hormonu. Tak se na melatonin podívejme zblízka.

K tématu také: Melatonin – elixír mládí a všelék v jednom balení?

Melatonin řídí spánkový rytmus

Je to spánkový hormon, který vylučuje část našeho mozku, konkrétně šišinka. Vědci jej izolovali a pojmenovali v roce 1958. V tehdejších pokusech způsoboval zesvětlání kůže žab. Později se zjistilo, že nejvíc tohoto hormonu máme v dětství a stárnutím nám ubývá. V den odchodu do důchodu už nám šišinka dodává jen polovinu množství, které má čerstvý maturant. A k čemu slouží?

„Řídí biologické hodiny těla, především denní a spánkový rytmus, takzvaný cirkadiánní. Tedy to, jak těch dvacet čtyři hodiny denně fungujeme, a tělo ví, kdy se probudit a kdy jít spát. Je to přirozený hormon, jehož souvislost se spánkem, dobrým a kvalitním, je velmi těsná,“ říká odborník na spánkovou medicínu Karel Šonka. Proto se také u nás dá hormon sehnat v rámci léku Cirkadin. „Ten je však na předpis a používá se jako fyziologické hypnotikum,“ říká lékař. Tedy: něco, na čem nevzniká závislost, jako u běžných prášků na spaní a ráno člověk není otupělý.

Přečtěte si: Bylinky zaberou místo prášků na spaní i na nervy

Výrobci jej doporučují i jako první pomoc při jet-lagu, tedy když má člověk rozhozený spánkový rytmus po dlouhém letu letadlem do zemí, kde je časový posun. Nevím: letadlem jsem neletěla, a jinak spím dobře i bez pilulek, takže na mě melatonin neměl efekt.

„Vitamin“ krásy? To sotva…

Že by však tento hormon kromě klidného usínání vracel mládí a krásu, nad tím Karel Šonka krčí rameny. „Těžko říct, nevím o relevantních studiích, které by to dokázaly,“ říká.

Tím, kdo věští slávu hormonu melatonin a propaguje jej jako bojovníka proti stárnutí, je Ital Walter Pierpaoli. Podle jeho zkoumání má antioxidační účinky, stimuluje imunitu, a umí prý prodloužit život, protože brání buňkám v opotřebování. Pravda: alespoň u myší to fungovalo. Ty byly dokonce sexuálně mnohem čilejší než ty, které dávky melatoninu nedostávaly. Jejich život se dokonce prodloužil o třetinu, což je podobné, jako by člověk žil do více než sta let.

Pěkné. Jenomže u lidí žádné klinické testy nejsou k dispozici, takže se například ani neví, zda dlouhodobé užívání hormonu nemá nějaké negativní účinky. Ital má navíc finanční důvod podnikat pokusy na myších a propagovat melatonin, jelikož jej vyrábí a prodává. Sehnat si jej můžete pod jeho jménem na internetu za dvacet dolarů.

Ať už se rozhodnete do melatoninu investovat s nadějí na návrat mládí či nikoliv, vězte, že se dá jeho hladina v těle změřit. Dělají to lékaři u některých poruch spánku, nebo si můžete test sami zaplatit. Na komerčních anti-age klinikách vám zjistí jeho hladinu za zhruba osmnáct tisíc korun. Čeští lékaři ho v každém případě mohou doporučit jen jako přirozený způsob, jak si zajistit dobrý spánek.

Čtěte dále: Koenzym Q10 už nesmí tvrdit, že prospívá zdraví srdce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).