Hlavní navigace

McDonald's: Maso i hranolky máme z Polska

Sdílet

 Autor: Shutterstock
McDonald's prý nic netají, všechno řekne pěkně na rovinu a odtajní i své dodavatele. Dozvíte se, odkud berou mléko, hranolky, i proč si nechávají ze Slovenska vozit umytou balenou zeleninu.

Těžko na světě hledat podnik, který by byl tak populární, nenáviděný a zároveň opředen tolika (údajnými) mýty… Podíváme se na ně. Jak to chodí v McDonald's, nám osvětlí člověk nejpovolanější, kvalitář Vít Grec, který pro světového giganta pracuje už od roku 1992. Vysvětlí, odkud je zelenina i jak se míchá maso na hamburgery.

McDonald's se postupem doby dost změnil

Hamburger, Double Hamburger, Cheeseburger, Double Cheeseburger, Big Mac, hranolky, taštička, shake, zmrzlina, Coca Cola, Fanta, Sprite, káva – to byl McDonald's v samém začátku. Za těch třiadvacet let se ale spoustu věcí změnilo, sortiment se značně rozšířil, přibyly sezonní nabídky hamburgerů a McDonald's se více otevřel svým zákazníkům. Chce být zdravějším trendy fast foodem. Proto nás pozval do restaurace na Václavském náměstí, aby nám prozradil něco ze zákulisí, o kterém se dlouho nic nevědělo.

McDonald's, takový ten kdysi rozjuchaný americký šašek, který všude hrnul žlutou a červenou barvu, asi zestárnul a zmoudřel. Má kavárnu, baristy, saláty, v interiéru teplé barvy, tuny dřeva… jenže není to jen nějaká zástěrka, snaha vypadat lepším, než ve skutečnosti je? „Opustili jsme chemii v našich shacích, už žádné syntetické barvičky, používáme přírodní aromata a extrakty z jahod. Dříve takové možnosti nebyly, bylo naprosto běžné, že všichni všechno syntetizovali. Ale jak sílí tlak zákazníků, tak i výrobci od chemie více a více upouštějí, byť se stále jedná o schválená barviva,“ komentuje změny v McDonald's Vít Grec.

Podobně se staví i k palmovému oleji, který už z jejich výrobků prakticky vymizel. Aktuálně ho najdete jen v některých dezertech prodávaných v koutku McCafé, které dodává externí dodavatel.

McDonald's staví na lokálních podnicích? Jak kdy

Ročně české McDonaldy spotřebují na přípravu snídaňových nabídek čtyři miliony čerstvých vajec. Vajec od českých slepic, které běhají na podestýlce v halách. Do fast foodů je dodává Schubert partners. „Chtěli bychom vejce z volného chovu, ale ty nám žádný producent v České republice neumí na celý rok slíbit v takovém objemu, který bychom potřebovali,“ říká Vít Grec. Mezi lokální dodavatele patří i firma LE&CO, která dodává uzenářské výrobky, a mlékárenská skupina Meggle.

Tím ale McDonald's s tuzemskými dodavateli prakticky končí, zbytek surovin se sváží z různých blízkých států. Ze Slovenského Rajo se do českých fast foodů dostávají základy z kravského mléka určené na výrobu shaků, zmrzliny a na přípravu kávových specialit v McCafé. Od našich východních sousedů přichází i veškerá čerstvá zelenina a již namíchané a připravené saláty, které se do McDonaldů dostávají třikrát týdně. „My používáme zeleninu v kuchyňské úpravě, čili celá rajčata a okurky, vše umyté a zabalené už od výrobce. Protože na to, abychom mohli připravovat zeleninu, to bychom museli mít přípravnu zeleniny,“ upřesňuje kvalitář. Rakouské pekárny AHB Bakery do Česka vozí zamražené housky – ty samé se tam vyrábí i pro Maďary, Slovensko, Slovinsko i Rakousko.

Maso i hranolky jsou polské. Ale prý kvalitní

V Polsku se pak zpracovává veškeré maso pro výrobu tzv. tablet – hotových mas, přičemž dodavatelé hovězího jsou jak z České republiky, tak ze Slovenska, Polska i Litvy. Vykostěné partie čerstvého, ale někdy i zamraženého masa se dovezou do Polska, kde se pomíchají, semelou, zformují, zamrazí a zabalí. Do českých McDonald's se pak hamburgerová masa dostanou ve formě šokem zmrazených masových tablet.

„Není třeba žádných pojiv a fosfátů, jde jen o pomleté maso,“ upřesňuje kvalitář McDonald's a dodává: „Říká se, že polské potraviny jsou špatné a kdesi cosi, já vždycky říkám, že my takovou zkušenost nemáme. Když byla aféra s koňským masem, tak my jsme se k ní ani nepřiblížili. Máme naprosto přesnou dohledatelnost masa,“ hájí polskou výrobu mas do hamburgerů Vít Grec.

V Polsku se také pěstují a zpracovávají brambory pro hranolky. Prý to jsou ty nejlepší hranolky na světě. Skutečně? Příště se podíváme, jak a z čeho se přesně vyrábí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).