Hlavní navigace

České děti pijí alkohol. Naučte se s nimi o tom bavit

28. 6. 2012

Sdílet

Školáci pravidelně vítají prázdniny alkoholem. Pije se na táborech i dovolených. Vědí vaše děti o alkoholu dost? Na konci školního roku se pravidelně objevují zprávy o podnapilých mladistvých. Z výsledků ankety sdružení Fórum Pijte s rozumem vyplývá, že 69 % nezletilých chlapců a více než polovina (54 %) dívek bude během oslavy konce školního roku pít alkohol. 31 % dotázaných přiznalo zkušenost s alkoholem během dětského letního tábora. Každý druhý nezletilý chlapec a stejně stará dívka uvedla,…

Školáci pravidelně vítají prázdniny alkoholem. Pije se na táborech i dovolených. Vědí vaše děti o alkoholu dost?

Na konci školního roku se pravidelně objevují zprávy o podnapilých mladistvých. Z výsledků ankety sdružení Fórum Pijte s rozumem vyplývá, že 69 % nezletilých chlapců a více než polovina (54 %) dívek bude během oslavy konce školního roku pít alkohol. 31 % dotázaných přiznalo zkušenost s alkoholem během dětského letního tábora. Každý druhý nezletilý chlapec a stejně stará dívka uvedla, že si na dovolené s rodiči dopřeje skleničku alkoholu. Informace o tom, jak s dětmi správně mluvit o alkoholu, naleznou rodiče a učitelé na stránce www.pobavmeseoalkoholu.cz.

„I kvůli těmto výsledkům statistik jsme se rozhodli vytvořit webové stránky www.pobavmeseoalkoholu.cz, které by měly pomoci efektivněji informovat děti o rizicích spojených s alkoholem. Zároveň se snažíme nabízet návody pro rodiče a školy, jak by dětem měli předávat informace z této oblasti,“ říká Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky.

Přestože většina (81 %) dotázaných zná všechny důsledky alkoholu na nezralý organismus, neváhají tyto poznatky ověřovat v praxi. V nejhorších případech končí děti na protialkoholní záchytné stanici. Informace se k dětem dostávají nejčastěji ve škole (61 %), varování od rodiny dostane třetina dětí (32 %) a 26 % respondentů si informace o alkoholu vyhledá samo.

Mezi hlavní důvody, kterými nezletilí školáci odůvodňují své pití, je pocit uvolnění, ztráta zábran a vnímání veselejší a společenštější nálady. Převážná většina mladých lidí uvádí, že největší vliv v oblasti konzumace alkoholu na ně měli rodiče. Na druhém místě stojí kamarádi s přibližně deseti procenty. Vliv televizní reklamy nebo školy je téměř zanedbatelný, jak vyplývá z výzkumu agentury ROPER.

Ačkoli se většina dotázaných chystá na dovolenou s rodiči, přiznávají, že i tady budou popíjet alkohol. Dovolenou s alkoholem si dopřeje třetina nezletilých. Ani na dětském táboře nechybí alkohol, jak potvrdilo 38 % chlapců a 26 % děvčat.

Mezi nejčastější místa, kde nezletilí pijí alkohol, patří bary a restaurace (28 %), soukromé byty (16 %), ale také diskotéky (11 %). Většina dětí už má také jasno v tom, jaký alkohol k oslavám zvolí, u chlapců ve věku od 13 – 17 let to nejčastěji bude pivo a vodka, u stejně starých dívek vyhrály míchané nápoje a víno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).