Hlavní navigace

Maminko, chci chodit do školky... Zapomeň!

27. 11. 2009

Sdílet

Máte malé dítě a chcete ho dát do školky? Možná vás čekají problémy. Maminky, které jsou doma ještě s dalším dítětem, jsou totiž v nevýhodě. Školka nemusí vaše dítě přijmout. A vám zbudou oči pro pláč. Na dětský kolektiv si vaše dítě musí ještě počkat.

Tříletá Mia se těšila do školky. Maminka o ní mluvila a připravovala Miu na nástup už od začátku jara. V květnu se však dozvěděla, že ji do školky nevezmou a bude muset zůstat doma s maminkou a mladší sestrou minimálně do konce roku. Ale spíš až do dalšího září. Místa ve školce totiž nejsou a přednostně je obsadily děti maminek, které nastupují do práce.

Tento příběh není výjimečný. Jen v Praze chybí v předškolních zařízeních místo pro 2600 dětí. Stejné je to i v dalších městech. „Snad budu mít více štěstí příští rok,“ krčí rameny maminka děvčátka.

Nepřehlédněte: Kam s dětmi za kulturou, aby je to bavilo

Podle čeho školka vybírá?

školka

Jaká má tedy školka kritéria? Podle čeho vybírá děti, které přijme? Podmínky si většinou stanovuje sama. „Děláme to ve spolupráci se zřizovatelem. Postupujeme přitom podle školského zákona. Nejdříve musíme přijmout děti v posledním roce před zahájením školní docházky, potom děti, jejichž maminky se vrací do práce,“ říká Marie Taussigová, ředitelka mateřské školy v Poděbradech.

Ludmila Mašková, ředitelka pražské mateřské školy Duha, ji doplňuje. „I u nás mají přednost předškoláci, děti, které bydlí na našem obvodě a sourozenci dětí již přijatých. Přednost má také celodenní docházka a děti rodičů zaměstnaných,“ vysvětluje Mašková. Letos školka musela děti odmítat kvůli nedostatku místa.

Školky jsou přitom někdy velmi přísné a rodiče dokonce kontrolují. „Po pár týdnech, co můj tříletý syn nastoupil do školky, mi do práce volala jedna z jejích zaměstnankyň, aby si zkontrolovala, že jsem skutečně nastoupila,“ říká čtyřicetiletá Daniela.

Podívejte se: Zaměstnankyně VŠ nafotily kalendář na podporu školky

Neumístění dítěte do školky nebo jeslí, může pro některé maminky znamenat problém. Proč?  Maminky, které si zvolily rychlejší formu čerpání rodičovského příspěvku, totiž po dvou letech ztratí na dávky nárok a měly by nastoupit do práce. Takto musejí ale řešit problém kam s dítětem, pokud nenajdou místo v jeslích. I kdyby chtěly, nemohou totiž své rozhodnutí o době pobírání rodičovského příspěvku změnit. „Pokud si matka zvolí formu čerpání v takzvaném rozhodném období, což je doba do jednadvaceti měsíců věku dítěte, už své rozhodnutí nemůže odvolat,“ říká Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Měli jste nebo máte problém umístit dítě do školky?

 Státních jeslí je v Česku jen 46

Jeslí je přitom v Česku ještě méně než školek, celkem 46. Místa je v nich pouze pro jedno procento narozených dětí. V zahraničí je to jinak. Například v Anglii je do jeslí možné umístit až čtvrtinu dětí, v severských zemích více než osmdesát procent.

školka

Naštěstí i tady zpravidla platí, že kdo jde do práce, má přednost. „Jsme plně obsazení. Přijímáme ale průběžně během roku, když máme volnou kapacitu nebo když se něco změní, když třeba někdo ukončí docházku nebo se stěhuje. Při přijímání mají přednost zaměstnané maminky, které nastupují do práce a nebudou čerpat rodičovský příspěvek. Zájem mají pochopitelně i maminky, které nechodí do práce, jen by chtěly, aby šlo dítě do kolektivu. Těm nemusíme vždy vyhovět,“ říká Eliška Zezulová, vedoucí sestra jeslí Na Hřebenkách v Praze.

 Místo nenašla, dítě hlídá kamarádka

Další variantou jsou soukromé jesle. I tahle možnost má svůj háček. Své o tom ví pětatřicetiletá Martina Blažková, maminka dvou a půlletého Matěje. „Soukromé jesle si ale málokdo může dovolit, například u nás na Praze 10 stojí patnáct tisíc. To jsou dvě třetiny mého platu. A kdybych si najala chůvu, tak bych vydělávala jen na ni,“ říká Martina. Prarodiče ještě stále chodí do práce, navíc žijí na druhém konci republiky. Nakonec to vyřešila tím, že platí kamarádce, která má stejně starou dceru, za to, že jí syna přes den hlídá.

I přes zdánlivě bezvýchodnou situaci jsou děti, které na školku mají ze zákona právo. Jsou to ty, kterým chybí jen rok do nástupu do školy. Zvýhodněné jsou také ty, jejichž oba rodiče chodí do zaměstnání.

Napsali jsme: Jaké to je vychovat tři děti sama

školka

Ve chvíli, kdy nepatříte ani do jedné z těchto kategorií, nemáte moc šancí dítě udat. Můžete zkusit dát školce sponzorský dar, ale ani potom nemusíte uspět.

„Sponzorské dary přijímáme, ale nikdy od rodičů, kteří se k nám teprve hlásí. Musejí u nás mít dítě už delší dobu, pak je to teprve možné,“ říká Marie Taussigová, ředitelka mateřské školy v Poděbradech.

A východiska? Hledat, hledat, hledat. Například letos zbylo ve školce na Praze 5 přes dvacet volných míst. Kdybyste nebyli spokojeni s úrovní školky nebo byla moc daleko, zkuste si najít kamarádku na hlídání. A když ani to nepomůže, musíte počkat. Snad to bude za rok lepší.

 Co je dobré vědět:

  • Na školku mají nárok děti od tří let.
  • Přednostně jsou přijímány děti poslední rok před nástupem do školy.
  • Další kritéria školek se mohou lišit. Přednost mají obvykle děti s trvalým bydlištěm ve městě či městské části, která školku zřizuje, dále děti, jejichž sourozenec už školku navštěvuje, děti matek samoživitelek, děti zaměstnaných rodičů a děti s celodenní docházkou.
  • Dítě v posledním roce před zahájením školní docházky má nárok na místo ve školce dokonce ze zákona. Pokud pro takové dítě školka místo nemá, musí mu město či městská část zajistit umístění do mateřské školy v jiné obci či jiné MŠ na území dané městské části.
  • O přijetí dítěte rozhoduje ředitel mateřské školy.
  • Dítě můžete umístit i do soukromé mateřské školy.
  • Výše školného se pohybuje od několika set do několika tisíc měsíčně.

Čtěte také: Pro děti Husákových dětí nejsou místa ve školkách

Foto: http://www.northminster.org, http://www.richmondjmp.org, http://www.insidesocal.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).