Hlavní navigace

Loni našli hygienici 74 nebezpečných výrobků, letos jich je už 130

21. 6. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Jak poznat nebezpečný výrobek? Základem je nenakupovat ve večerkách. Další tipy poskytne Ministerstvo zdravotnictví ČR, které nebezpečné výrobky v tržní síti odhalilo.

Aktuální zpráva o činnosti orgánů ochrany veřejného zdraví praví, že za loňský rok našli na českých pultech hygienici sedmdesát čtyři nebezpečných výrobků. Zcela zásadní je však zpráva o tom, že za necelý půl rok letošního roku se toto číslo téměř zdvojnásobilo. „V loňském roce se jednalo o dvacet šest kosmetických přípravků, dvacet sedm hraček, osmnáct předmětů určených pro styk s potravinami a tři výrobky pro děti do tří let. V letošním roce jsme frekvenci kontrol, mimo jiné díky nárůstu hlášení výskytu nebezpečných výrobků v rámci členských zemí EU, zvýšili a od ledna jsme nebezpečných výrobků odhalili již téměř sto třicet,“ upřesňuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Nejčastějším problémem byl zvýšený obsah ftalátů, které působí negativně na reprodukční orgány, často docházelo také k nesprávnému či klamavému značení výrobků. Zejména kosmetické výrobky neobsahovaly povinně uváděné informace, např. informace o dovozci či výrobci nebo obsah přísad.

Jak poznat nebezpečné výrobky?

Těžko. Obvykle si člověk do drogerie s sebou nenosí mikroskop a Petriho misky, a pouhým pohledem jednoduše neodhalí například nadlimitní výskyt konkrétní potenciálně nebezpečné látky ve výrobku. Tyto nedostatky bývají ale velmi často spojeny s nedodržením požadavků na značení výrobků, které si může zákazník sám snadno zkontrolovat.

  • není uveden název a sídlo osoby, která uvádí výrobek na trh – a to buď vůbec, nebo jen názvem bez jakékoli adresy apod.
  • chybí české texty, texty jsou uvedeny s mnoha chybami
  • výrobky těží z podobnosti názvu nebo vzhledu s jiným známějším výrobkem
  • kosmetické výrobky jsou vybaveny značkou CE nebo symbolem hořlaviny (oboje nemá na kosmetice své místo)
  • u kosmetiky není uvedena šarže výrobku
  • často bývá výrobek příliš levný (dodržení legislativních limitů na bezpečnost výrobku vyžaduje určité finanční náklady, které se samozřejmě promítnou do ceny). To dokládá, že většina stanovených nebezpečných výrobků byla nalezena v provozovnách typu večerka, tržnice, „vše za XX Kč“.

Zdroj: MZCR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).