Hlavní navigace

Listy lichořeřišnice, nebo tinktura? Oboje má skvělé účinky

11. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Aktualizováno 19. 2. 2018 10:41
Lichořeřišnice strčí do kapsy kdejaké komerčně nabízené preparáty. Čerstvá je chutná v salátech nebo pomazánkách, tinkturu si koupíme v lékárně. V každé formě je ale léčivá.

Zvláště v zimních měsících se zvyšuje spotřeba tolik diskutovaných antibiotik. Někteří doktoři je předepisují téměř automaticky, co když nám ale své antibiotikum může předepsat i sama příroda?

Čerstvé listy lichořeřišnice skvěle doplní salát

Lichořeřišnice větší není jen líbivá veselá letnička. I přesto, že její žluté a oranžové květy jsou okrasou zahrady, zajímá nás především její léčivý účinek.

Hned prvním plusovým bodem pro tuto bylinu je skutečnost, že ji můžeme využívat úplně celou – tedy její květy, listy i semena. Pokud si ji pěstujeme doma, může se lichořeřišnice stát i zajímavým zpestřením našeho jídelníčku. Kromě toho, že je chutná, obsahuje i velké množství vitamínu C a vlákniny.

Podívejte se: Vitamíny obsažené v potravinách

Listy se dají jíst jen tak na krajíci chleba s máslem či tvarohem nebo se dají přidat do salátu. Bylinář Pavel Váňa uvádí toto: „Semena se dají v čerstvém stavu konzumovat přímo z rostliny, pokud by se nám zdála příliš pálivá, můžeme je přidat do salátů nebo pokrájená např. do pomazánek, nebo na chléb s máslem. Semena lze též nakládat do octa a používat místo kapari.“ O pálivosti se Pavel Váňa zmiňuje proto, že lichořeřišnice může svojí chutí připomínat pikantní ředkvičky.

Lichořeřišnice léčí čerstvá i ve formě tinktury

Pro léčebné účinky se lichořeřišnice užívá zejména ve formě tinktury – právě tak si ji totiž můžeme koupit v lékárně.

Vyberte si: 10 produktů s lichořeřišnicí

Je známá jako přírodní antibiotikum, úspěšně bojuje se stafylokoky, streptokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, bakteriemi salmonely i dalšími druhy bakterií. Nejčastěji se využívá k léčení problémů močových cest. Léčivý účinek má jak tinktura, tak rostlina čerstvá, které je ale třeba sníst více než pár kapek, které postačí u tinktury. Pro léčbu urogenitální oblasti se doporučuje cca 30 až 40 g šťávy z čerstvé rostliny nebo 50 až 60 g salátu.

V případě, že se lichořeřišnicí rozhodneme posílit léčbu dýchacích cest, doporučuje Pavel Váňa kombinaci s třepatkou nachovou a eukalyptovou tinkturou. Když infekci dýchacích cest podchytneme včas, můžeme ji „utnout“ už v samém začátku. Lichořeřišnice je také vhodná jako součást preventivní kúry, popřípadě na doléčení již vyléčené nemoci.

Květy lichořeřišnice jsou bohaté na lutein

V televizním Herbáři jsme se zase mohli dozvědět, že žluté kvítky lichořeřišnice jsou cenným zdrojem luteinu, který se v našem organizmu koncentruje v malé části oční sítnice, tzv. žluté skvrně. Jeho dodávání zvenčí přispívá k udržování dobrého stavu našeho zraku, prospívá nám při únavě očí a zlepšuje ostrost vidění.

Lichořeřišnice je tedy skutečně rostlinou, která se dá využít beze zbytku a navíc nadělá parádu. Pokud si ji vysadíme na zahrádce, můžeme si udržovat zdraví pomocí chutných salátů, pomazánek a dalších svačin. Když jde už v zimě takříkajíc do tuhého a pociťujeme první příznaky infekčního onemocnění, můžeme si koupit tinkturu z lichořeřišnice v lékárně. Antibiotikum z přírody nám rozhodně neuškodí.

Použité zdroje:
www.lichorerisnice.cz

www.ipavelvana.eu
ČT Herbář

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).