Hlavní navigace

Zázvorové lízátko a další levné tipy z přírodní lékárny

22. 11. 2012

Sdílet

Onemocnělo vám dítě? Uzdravte je přírodní cestou! Doplňky stravy často obsahují zbytečná aditiva. Zkuste místo nich bylinky a vitamíny v přírodní podobě. Je to levnější a zdravější.

Potomek kýchá, smrká a kašle. Chystáte se do lékárny pro některý z běžně užívaných doplňků stravy při nachlazení a na podporu imunity nebo s dítětem zamíříte rovnou k lékaři? Co takhle natrhat mu na zahradě rakytník nebo vymačkat šťávu z cibule? Představme si několik levných domácích tipů z přírodní lékárny, které vašim dětem rozhodně neublíží, ale naopak je mohou velice rychle postavit na nohy!

Víte, že: Dětské vitamíny obsahují umělá barviva a sladidla

Když dítě kýchá, smrká a kašle…


Autor: Isifa.cz

Nemocné dítě postaví na nohy i přírodní medicína

S nastupujícím sychravým podzimním počasím stoupá počet nachlazení u dětí. Ne vždy se jedná o banální virózu. Aby se nám dítko nerozkašlalo a nedostalo například nepříjemný zánět průdušek, je třeba zatočit s bacily včas. Rozhodně už při prvních příznacích nechte dítě doma a nedávejte ho do školy nebo školky. Uvařte mu šípkový nebo heřmánkový čaj s citrónem a medem a uložte ho do postele, ať se pořádně vypotí. Na vypocení je vhodný také čaj z černého bezu, a pokud dítě kašle, zkuste čaj z podbělu, prvosenky nebo mateřídoušky. Bylinkový čaj vždy oslaďte medem, aby dítěti více chutnal. Do heřmánkového čaje, který sráží teplotu, můžete kromě medu přidat také trošku nastrouhaného zázvoru.

Přečtěte si: Med se nesmí zahřívat – jeden z rozšířených mýtů

Na kašel jsou vhodné bylinné sirupy, například jitrocelový nebo mateřídouškový a rozhodně přínosné je také cumlat bylinkové bonbóny s medem, které dostanete v lékárně. Dítě zaujme sladká chuť a navíc se v ústech bude postupně uvolňovat léčivá látka, která tak neskončí rovnou v žaludku. Při bolestech v krku dejte dítěti pojíst brusinky nebo borůvkový kompot. Větší děti mohou kloktat šalvějový čaj, ale pozor na to, aby jej nepolykaly. Na kašel je pak skvělá šťáva z cibule s medem. Při rýmě dejte dítěti inhalovat eukalyptový olej nebo mu jej nakapejte na polštář.

Pokud se dítě začne dusit, zejména v noci a nad ránem, neprodleně vyhledejte lékaře! Pokud má dítě alergii na včelí produkty nebo heřmánek, nahraďte med rýžovým sirupem a heřmánek mateřídouškou.

RÝMA A KAŠEL: Co můžete koupit v bylinkářství nebo lékárně:

  • čaj při nachlazení a kašli
  • bylinný sirup při kašli
  • bylinné bonbóny při bolestech v krku a kašli
  • kandovaný zázvor
  • sušené brusinky

Když zlobí imunita…

Začalo vaše dítě chodit do školky a je neustále doma na hromadě? Určitě znáte ten pocit bezradnosti, když konečně dáte zdravé dítě do školky a po týdnu jej máte zpátky doma. Možná vás jako první napadne zajít do lékárny a koupit dítěti vitamínové přípravky nebo bonbónky podporující imunitu. Co však může být lepší než vitamíny v přírodní podobě? Které bylinky na podporu imunity jsou pro děti vhodné?

K tématu: Posilují „nemoci ze školky“ imunitu?

Nejčastěji se doporučuje echinacea a v poslední době je také velice populární rakytník nebo hlíva ústřičná. Pokud nepatříte k těm šťastným, kterým rakytník roste na zahradě, vyzkoušejte rakytníkový sirup nebo šťávu z prodejny zdravé výživy, bylinkářství či lékárny. Echinaceu je vhodnější užívat buď ve formě sirupu nebo bonbónů než ve formě alkoholové tinktury. Hlívu pak můžete dítěti klidně připravit k obědu.

Důležité je, aby měly děti příjem vitamínů v co nejpřírodnější podobě, například v ovoci a zelenině, které jim můžete dopřávat v libovolném množství. Nemusí se jednat jen o čerstvé ovoce, ale také o kvalitní sušené ovoce, nejlépe v bio kvalitě nebo i ovocné či zeleninové šťávy. Tahle varianta je oproti užívání vitamínových preparátů určitě zdravější.

POSÍLENÍ IMUNITY: Co můžete koupit v bylinkářství nebo lékárně:

  • echinaceový sirup nebo bonbóny
  • rakytníkový sirup, šťávu, džem nebo bonbóny
  • sušenou hlívu ústřičnou nebo hlívu v tabletkách jako doplněk stravy
  • kvalitní vitamínové bonbóny pro děti bez přidaných barviv a umělých sladidel

Když bolí bříško…

Pokud dítě trpí průjmem, okamžitě nasaďte dietu a jako první pomoc vyzkoušejte heřmánkový čaj, který odstraňuje bolestivé křeče. Pomáhá také čaj ze sušeného maliníkového listí. Možná váš potomek jen snědl něco špatného a tělo se toho potřebuje zbavit. Důležité je v těchto stavech již nic nejíst anebo pouze suchou rýži, vařenou mrkev nebo jablko. Pomáhají také borůvky, které zároveň i čistí a dezinfikují střeva. Ty vyzkoušejte v prvé řadě, stejně tak můžete podat dítěti rostlinné nebo živočišné uhlí. Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby se zabránilo dehydrataci.

Po odeznění akutního stavu je dobré doplnit laktobacily. Pokud se dítě jen přejedlo velmi tučného jídla, které nemůže strávit, uvařte mu trochu mátového čaje, který mu podávejte horký po lžičkách. Jestliže stav trvá delší dobu nebo se zhoršuje, neprodleně vyhledejte lékaře, stejně tak když má dítě horečku, zvrací a stěžuje si na bolest v pravém podbřišku. Mohlo by se jednat o akutní zánět slepého střeva.

V případě nevolnosti a zvracení v dopravních prostředcích jsou oproti lékům s nepříjemnými vedlejšími účinky vhodná zázvorová lízátka nebo kapsle.

BOLESTI BŘICHA: Co můžete koupit v bylinkářství nebo lékárně:

  • heřmánkový čaj
  • mátový čaj
  • sušené borůvky
  • čaj z maliníkového listí
  • živočišné nebo rostlinné uhlí
  • zázvorové kapsle nebo lízátka
  • laktobacily

Čtěte dále: Odřený nos je snad horší než vlastní rýma

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).