Hlavní navigace

Lékaři varují před letošní módou: gumáky

19. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Jsou krásné, barevné, puntíkaté či s kytičkami. Každý si vybere mezi nejmódnějšími botami roku: gumáky. Lékaři ale varují, že se hodí do mokra, v suchu se noha potí a hrozí plíseň.

„Do deštivého počasí jsou gumáky obuté na ponožky ideální obuví, ale do sucha jako módní doplněk rozhodně ne,“ řekl agentuře ČTK přednosta dermatovenero­logické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger.

V teple se totiž nohy v neprodyšných gumácích zapotí. Pot nemůže z kůže odcházet, kůže změkne a ve změklé kůži a nehtech se snáze uchytí plíseň. O nohy by přitom měl každý pečovat, za 70 let života ujdou v průměru 100 000 kilometrů. Na takový výkon by měly být fit.

Vlhko rovná se plíseň

„Ve vlhkém a teplém prostředí v holínkách se plísně rychle množí jako v inkubátoru a také do změklé kůže snáze pronikají,“ varoval profesor. V teplých dnech proto radí nosit otevřenou a vzdušnou obuv. Do uzavřených bot radí ponožky, aby pot odsávaly, a radí také ponožky často měnit. „Pokud prší, není dobré pobývat v mokrých botách, takže v mokru jsou gumáky dobré, zvláště při práci na zahrádce, na poli a při chůzi venku. Ale když je venku sucho a teplo, holínky jako z Prodané nevěsty je lepší nemít,“ shrnul přednosta.

Holínky jsou oblíbenou obuví všech generací, od dětí po seniory. Zatímco děti je mají za nutnou pomůcku pro čvachtání v kalužích, milovnice módních výstřelků si opatřují holínky zdobené nejrozmanitějšími vzory. Senioři pak už nehledí tolik na parádu, ale hlavně na účelnost.

Větší problém číhá na seniory

Při nevhodném používání holínek hrozí mykóza všem, nejvíc ale seniorům, zvláště pokud mají nějakou chronickou zdravotní obtíž. Infekce může proniknout do kůže meziprstí, do nehtových lůžek nebo kůže chodidla.

přečtěte si také: Které boty vám zničí nohy?

Podle studie Achilles trpí infekcemi nehtů až polovina dospělých. Profesor Arenberger to potvrdil i zkušenostmi ze své praxe. V meziprstí si prý lidé většinou problém uvědomují, tvoří se jim tam šupinky, kůže praská a bolí. Na chodidle a nehtech si ale člověk problém s mykózou vůbec nemusí spojovat. Ztvrdlou kůži, která praská, považuje za otlak. Deformovaný či jinak zbarvený nehet má za následek úrazu.

U mladších lidí mykóza nehet obvykle nepostihne, protože odrůstá rychleji, než mykóza proroste do hloubky. S věkem se zhoršuje prokrvení dolních končetin a nehty rostou pomaleji. U starších lidí mykóza pronikne hlouběji a zasáhne nehet naplno. Pedikúra a pemza problém neřeší.

S problémem vždy k lékaři

Ošetření u kožního lékaře je nutné, nestačí masti a léčivé roztoky, nutné jsou pilulky pro takzvanou celkovou léčbu.

Profesor varoval před přehlížením potíží s kůží nohou. Popraskaná kůže je vstupní branou pro infekce. Například streptokok může způsobit u starších lidí s poruchou prokrvení zánět kůže, takzvanou růži. U starších lidí s cukrovkou může skončit původně běžná mykóza až amputací končetiny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).