Hlavní navigace

Larvy mouchy bzučivky zelené používá stále více českých nemocnic

16. 2. 2009

Sdílet

Larvy mouchy bzučivky zelené se používá k léčbě špatně se hojících ran. Nestandartní léčbu začaly od ledna hradit i zdravotní pojišťovny, napsaly o tom Lidové noviny. Metoda, kterou požívali už staří Mayové a na kterou lidstvo pozapomnělo v čase rozkvětu antibiotik, se tak naplno vrací. Pojišťovny hradí použití larev při léčbě časté komplikace cukrovky – takzvané diabetické nohy.

Larvy mouchy bzučivky zelené se používá k léčbě špatně se hojících ran. Nestandartní léčbu začaly od ledna hradit i zdravotní pojišťovny, napsaly o tom Lidové noviny.

Metoda, kterou požívali už staří Mayové a na kterou lidstvo pozapomnělo v čase rozkvětu antibiotik, se tak naplno vrací. Pojišťovny hradí použití larev při léčbě časté komplikace cukrovky – takzvané diabetické nohy.

„Jde o skutečně účinnou metodu léčby u syndromu diabetické nohy. Jeden výkon může stát od 2500 do 5500 korun. Aplikují se tři kúry na jednu končetinu za rok. Není sice levná, ale neprotahuje zbytečně léčbu. S tím souvisí i kratší doba pracovní neschopnosti a rychlejší návrat do práce,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

Lékařka z Nemocnice Hořovice Eva Šimůnková řekla, že léčbu larvami mohou využít mimo jiné i pacienti s bércovými vředy.

Larvy používají i některé léčebny dlouhodobě nemocných pro léčbu proleženin nebo zmíněných bércových vředů. Do nemocnic v Česku, mezi něž patří i velké fakultní nemocnice, dodává sterilní larvy český chovatel Michal Hampel. Rozváží je osobně, nebo je posílá expresní poštou ve speciálních lahvičkách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).