Hlavní navigace

Tentokrát jen pro ženy aneb kupte si konečně správnou podprsenku

19. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Několik kusů má snad každá žena. A většina z nich je špatně. Špatná velikost, špatný tvar… Potvrzují to opakované výzkumy na toto téma a nemá to nic společného s cenou podprsenky.

Jakou nosíte velikost podprsenky? Nejspíš nebudu daleko od pravdy, když odhadnu, že 75B či 85C. Nebo snad 90B? Tady se možná u většiny trefím a žádná z vás nebude nic namítat.


Autor: Isifa.cz

Ale co když vám řeknu, že to nejspíše nebude vaše správná velikost a že vám podprsenka, kterou nosíte, pravděpodobně vůbec nesedí?

Potvrzují to opakované výzkumy na toto téma a nemá to nic společného s cenou podprsenky. Můžete si totiž koupit krásnou, tvar i barvu držící podprsenku za dva tisíce a přesto vám může sedět stejně špatně jako ta za sto padesát korun z tržnice, která se nakonec liší hlavně tím, že se dřív vytahá.

Protože žena, která roky obléká třeba zmíněnou 85C, by ve skutečnosti měla nosit 75G nebo 75H. To už možná překvapí, protože písmeno H vypadá jako něco neskutečného ve světě, který rozlišuje velikost prsů na jedničky, dvojky, trojky a možná ještě tak čtyřky. Ale nebojte se takových velikostí.

Račte se změřit

Začněte tím, že se pořádně změříte a to pod prsy ve výdechu. Pak si změříte i obvod přes prsa – tam už je jedno, zda ve výdechu nebo s ním. Měly byste na sobě mít jen měkkou a nevypodloženou podprsenku, případně se změřte rovnou bez ní. Zjištěné údaje zadejte do tohoto osvědčeného webové kalkulátoru: http://www.atlas­travel.nazwa.pl/ma­riska/index2.html

Nebojte se polštiny, z tabulky je jasné, kam co zadat. A vězte, že Poláci, respektive Polky jsou v osvětě ohledně spodního prádla mnohem dál a že jejich tabulkám můžete věřit mnohem víc než radám zdejších prodavaček, a to včetně těch z většiny prodejen, které se přitom na spodní prádlo specializují.

Jak se vyznat ve správných velikostech?

Pokud si žena například naměří pod prsy 85 a přes ně 112 centimetrů, ukáže jí tabulka hned několik doporučených rozměrů – první z nich je 34 (75) H. Jde o doporučenou velikost v takzvaném britském (v závorce pak obvyklejší evropské) číslování, přičemž tohle je velikost, z níž byste měli při svých příštích nákupech vycházet. Všimněte si, že je tu dobře vidět jakési zlaté pravidlo: obvod podprsenky vyjádřený číslem (v našem příkladě tedy velikost 75) by měl být zhruba o deset centimetrů menší než je ten, který si naměříte pod prsy.

Vyznáte se ve velikostech?
Autor: www.brastop.com

Vyznáte se ve velikostech?

„První dny jsou velký nezvyk, prostě to škrtí. Ale když jsem si po pár dnech se svou novou podprsenkou chtěla vzít starší, protože krom nepadnoucí velikosti byla hezká, zjistila jsem, že to nejde, protože jsme ten volný kus hadru, který prsa nijak nepodpíral, na těle prostě nesnesla,“ líčí sedmatřicetiletá Radka z Prahy, jak přestoupila na novou podprsenkovou víru.

Vyšší dívčí pak představuje poznání, že některé britské značky podprsenek rozlišují i jakési mezivelikosti, které popisují zdvojenými písmeny. Ukazuje to následující tabulka, která je srovnává mezi sebou.

Britské  /  Evropské velikosti košíčků

DD = E
E = F
F = G
FF = H
G = I
GG = J
H = K

Při hledání správné podprsenky se zaměřte i na střih – existují dvě základní varianty nazvané plunge a balcony. První z nich má uprostřed hrudníku nižší kostice a hodí se zejména pro ty, kdo mají prsy blízko u sebe, druhý typ je uzavřenější a i kostice má vyšší. A propos, kostice – neměly by nikde odstávat, správně padnoucí podprsenku poznáte mimo jiné podle toho, že právě kostice uprostřed hrudníku leží přímo na těle a na druhé straně zasahuje až mimo prs. Pod obvod dobré podprsenky strčíte sotva dva prsty. Poznáte ji i tak, že vlastně drží bez ramínek, zatímco v mnoha vašich starších kouscích prsa visela celou vahou právě na nich.


Autor: Wikimedia

Bohužel nestačí zaběhnout do první prodejny a doufat, že dobře pořídíte, zvláště pokud máte poprsí větších rozměrů – a takové má, pokud se dobře změří a začne se pídit po správně velké podprsence, snad každá druhá žena. Respektive při správném změření se ukáže, že má mnohem menší obvod, než si dosud kupovala, a právě podprsenky s dostatečným rozdílem mezi velikostí obvodu a velikostí košíčku jsou tím, co české obchody nevedou. „Když někam přijdu, už poučená, prodavačka se na mě koukne a řekne mi, že mám dvojky, nejvýš trojky a zase začne nabízet něco typu 75B, jenže já vím, že mám obvod 65 a k němu košíčky E nebo F,“ líčí ze své zkušenosti dvaatřicetiletá Milada, která se svým malým obvodem nemá v českých obchodech skoro šanci.

Myslíte si, že nosíte správnou velikost podprsenky?

Nebojte se, že přijdete na buben

Takže kde nakoupit? Můžete zkusit těch několik málo osvědčených českých prodejen (několik tipů najdete na konci článku) nebo se s důvěrou obrátit na e-shopy v zahraničí. Možná vás to děsí, ale vězte, že většina z nich prodává kvalitní padnoucí podprsenky levněji, a to včetně poštovného, než české obchody, navíc v jejich prospěch hraje i mnohem větší výběr.

Pro srovnání – zatímco v Česku vzhledem k malému výběru a malému zájmu (poučených zákaznic zatím není dost) těžko seženete podprsenku zvláště v jen trochu neobvyklé velikosti pod tisíc korun, na zahraničních webech můžete začít s cenou kolem tří stovek, přičemž poštovné začíná na třech librách. Samozřejmě, nevýhoda je jasná – přes web si podprsenku nevyzkoušíte a bohužel, i stejná velikost nemusí znamenat dvě stejně velké podprsenky, navíc vám nemusí padnout ani střih. V takovém případě můžete podprsenku podle pravidel obchodu buď poslat zpátky, problém s tím nebývá, nebo ji zkusit prodat rovněž přes nějaký web.

Počítejte s tím, že vám nepadne každá podprsenka, kterou si objednáte, při výběru zvažte krom střihu také to, zda máte raději podprsenku podloženou či jen tenkou a podobně. Pokud chcete u nějakého střihu, který vám nepadne, ale jinak se vám líbí, zkusit jinou velikost, řiďte se pravidlem „se zmenšením obvodu je třeba o číslo zvětšit košíček“ a naopak.

Když se trefíte, budete bohatě odměněna: po pár týdnech vás, zvláště jste-li majitelka většího poprsí, přestanou bolet záda a navíc uděláte pro tvar svých prsů v budoucích letech mnohem více, než když se budete snažit posilovat prsní svaly (ty zpevníte, ale na prsy to nemá moc vliv) či mazat hrudník zpevňujícími krémy (ani tohle moc nezabírá).

Je tu ale ještě jedno riziko, jakmile jednou začnete s padnoucími podprsenkami, už nikdy si nebudete chtít vzít ty staré. Naopak, začnete uvažovat o pevné, ale pohodlné podprsence na spaní, o skutečně pevné podprsence sportovní a nejspíš budete potřebovat také nové plavky. I při jejich výběru se totiž můžete řídit pravidly uvedenými výše.

Kde nakoupit?

Zahraniční e-shopy:
Dražší, ale nabízí i nové kolekce www.bravissimo­.com, www.figleaves.com
Levnější, s menším výběrem, nabízí i starší modely, což ale rozhodně nemusí být na závadu www.brastop.com nebo www.lovebras.com

České obchody
www.lechaton.cz
, www.braexpert.cz , http://chillicho­co.cz/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).