Hlavní navigace

Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem

Sdílet

 Autor: CEFF.cz
Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.

Když je šunka „fit“ s vypracovaným tělem na obale a párky „dětské“ s barevnými obrázky, neinformovaný spotřebitel s nimi zamíří k pokladně. Netuší přitom, že mohou mít totožný obsah jako masné výrobky, které byste si do košíku nikdy nedali. Třeba proto, že obsahují zbytečná a nevhodná „éčka“, glutamát, umělá sladidla či barviva, která si milerádi odepřete. Není to pravidlo, ale být to tak může. Název sám o sobě o kvalitě nic nevypovídá, viz  článek Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí.

Aby orientace zákazníka byla snazší a nemusel se u každé potraviny pročítat složením, může se spolehnout na logo CEFF. Poskytuje nám snadnou cestu při výběru potravin, a tím pomáhá snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad.

Čtěte také: Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Nově k bezmála osmdesáti výrobkům přibyla další „bezpečná“ čtveřice. Jedná se o ISOLINE 3d TOP, chléb NEGRILL, Hurvínkovy párky dětem, Chytrá vejce – Tekutá vejce.

Proč vybírat potraviny s logem CEFF?

Projekt nepolemizuje o bezpečnosti potravin či o škodlivosti jednotlivých éček. Netvrdí, že éčka jsou nebezpečná a nerozporuje platnou legislativu týkající se přídatných látek. Uvědomuje si ale, že u řady éček se musí dodržovat maximální množství jejich spotřeby, jinak existuje riziko zdravotních problémů. Zdravotní dopady na rizikové skupiny konzumentů a dopady dlouhodobé spotřeby kombinací jednotlivých éček nejsou nikým testovány. Testování škodlivosti látek probíhá většinou na zvířatech, z etických důvodů se netestují látky na malých dětech, alergicích či nemocných. Iniciativa proto doporučuje vařit z čerstvých surovin či z potravin vyrobených na přírodní bázi a omezit na možné minimum konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.

Logo je udělováno nezávislou institucí, je jednotné pro všechny výrobce a tudíž lehce zapamatovatelné pro spotřebitele. Zároveň je garantem kvality těchto výrobků.

Zdroj: CEFF

ISOLINE 3d TOP

ISOline se chce stát přirozeným symbolem a nejžádanějším partnerem zdravého životního stylu v oblasti pitného režimu a výživových doplňků.

Chléb NEGRILL 500 g

Tento chléb je dodáván do obchodní sítě okresů Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Mladá Boleslav a v neposlední řadě jsou jím zásobovány některé markety v Praze. Žitno-pšeničný chléb je vyráběn dle původní receptury třístupňovým vedením žitných kvasů. Chléb Negrill se vyrábí dle vlastní receptury a v roce 2003 získal cenu za 2. místo na výstavě Chléb Evropy.

Složení produktu: žitná mouka, pšeničná mouka chlebová, pitná voda, slunečnicové semínko, lněné semínko, cibule, jedlá sůl s jódem, pražený ječmen

Hurvínkovy párky dětem

Tento pečlivě připravovaný výrobek je určený nejen pro děti, ale i pro dietáře a osoby se speciální výživou. Vyvážená skladba hovězího a vepřového masa s jemným přídavkem přírodního koření. Méně výrazná chuť a barva výrobku je způsobena nízkým obsahem soli, vyloučením „éčkových“ zvýrazňovačů chuti a barviv. Výrobek je záměrně plněn do nejedlého střeva, které se musí před kuchyňskou úpravou oloupat. Tato bariéra ochraňuje vlastní výrobek proti kontaminaci a pro děti je zábavou. Výrobek neobsahuje lepek ani žádné legislativou uváděné alergeny a je čistě z přírodních surovin. Jelikož se při výrobě vyloučily i „éčkové“ konzervanty, má výrobek kratší trvanlivost do 21 dnů.

Obsah soli je udáván maximálně do 2,3 %, ve skutečnosti je kolem 2 %;
Obsah tuku je udáván maximálně 28 %, ve skutečnosti je kolem 20 %.

Řada Chytrá vejce – Tekutá vejce (elopak)

Praktický pomocník, který šetří čas a práci. Jedná se o klasická vejce, která byla vytlučena a následně pasterizována. Používají je především pekaři a cukráři. Sehnat se však dají již od kilového balení.

Čemu se naopak vyhnout? Podívejte se: Nejhorší potraviny roku 2012

Zdroj: TZ CEFF

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).