Hlavní navigace

Umělé oplodnění od dubna 2012: Konec výroby dvojčat v Čechách

Sdílet

 Autor: SXC
Většina dvojčat, kterých je dnes dvakrát tolik než před dvaceti lety, pochází z umělého oplodnění. Nový zákon podmínky pro umělé oplodnění upravil: dítě by se mělo narodit jen jedno.

Dvojčata vypadají obvykle roztomile hlavně na obrázcích. Jinak je péče o ně náročná, finančně nákladná a samotným faktem, že se o dělohu mámy a její jedno srdce, respektive krevní oběh, dělí dvě děti, taky rizikovější pro obě děti i pro matku. Proto lékaři dlouho chtěli, aby se v Česku přestala „vyrábět dvojčata“.

Jde o to, že spolu s tím, jak v posledních letech stoupá počet uměle oplodněných žen, vzrostl i počet dvojčat. A vůbec vícečetných těhotenství. Lékaři totiž často vkládají do těla žen víc embryí, aby se zvýšila šance na těhotenství. „Kdy­si se vkládala tři i více, ale tomu jsme naštěstí brzy udělali přítrž, a jako odborná společnost jsme se už před pár lety dohodli, že se nebudou vkládat víc než dvě embrya,“ vysvětlil Tonko Mardešić z kliniky umělého oplodnění ISCARE.

Jenže byť lékaři vkládají ženám jen dva oplodněné zárodky zároveň, velmi často se stane, že se uchytí oba a děti jsou rázem dvě. V řadě případů tak lékaři museli ještě v děloze jeden plod zabít (říká se tomu fetocida), protože utlačoval ten druhý. Ministr zdravotnictví teď rozhodl, že tato praxe skončí.

„Vícečetná těhotenství jsou totiž nebezpečná pro matku i dítě – děti se rodí s nižší porodní váhou, což je pro ně na startu života automaticky hendikep. A pro matku to znamená mnohem vyšší zátěž pro organismus a automaticky rizikové těhotenství, mimo jiné proto, že ženy, které rodí pomocí umělého oplodnění, jsou obvykle ve vyšším věku,“ popsal porodník Aleš Roztočil. Nehledě na to, že péče o děti s nižší porodní váhou, navíc nedonošené, jelikož dvojčata se obvykle rodí o několik týdnů dřív, je drahá. A dvě děti v děloze taky zvyšují riziko samovolného potratu.

Početí za pomoci umělého oplodnění je dnes nejčastější cesta ke dvojčatům. Tomu by měl být nově konec.
Autor: Isifa.cz

Početí za pomoci umělého oplodnění je dnes nejčastější cesta ke dvojčatům

Od prvního dubna však začne platit zákon, který upravuje podmínky pro umělé oplodnění. Ženy, které jej podstupují na pojišťovnu, se budou moci rozhodnout: nově budou mít zaplacené čtyři cykly umělého oplodnění místo tří, ale jen pokud jim lékaři vpraví do těla jedno embryo. Nebo mohou dostat zaplacené tak jako dnes tři cykly s tím, že pokud to lékaři uznají za vhodné, zvýší šanci na těhotenství uložením dvou embryí do těla ženy. To vše platí v případě, že se žena dostane do léčebného cyklu před svými 39. narozeninami. Po této době jí už pojišťovna umělé oplodnění nehradí.

Je lepší jedno normální dítě než dvě kilové? 

Podobný trend je všude v Evropě. Ve většině zemí si totiž spočítali, že je lepší a hlavně levnější starat se o jedno normální tři a půl kilové dítě, než o dvě nedonošené kilové. Navíc se teď shodou okolností ukázalo, že vkládání více embryí do těla ženy nezvyšuje šanci na otěhotnění.     

Píše to ve své zprávě z minulého týdne agentura ČTK. Ženy, kterým jsou při umělém oplodnění vloženy do dělohy tři nebo více embryí, nemají větší šanci, že budou mít dítě, než ty, které dostanou jen dvě embrya. Je u nich navíc větší pravděpodobnost, že budou mít rizikový mnohočetný porod. Vyplývá to z nové studie o umělém oplodnění zveřejněné v odborném časopise Lancet.

Osmerčata z umělého oplodnění – jen v Americe

„Ženy, které podstoupí léčení neplodnosti, chtějí mít co největší šanci, že budou mít dítě, ale my jim na základě získaných údajů vysvětlujeme, že vložení více embryí do dělohy to nezaručuje,“ řekl Scott Nelson z univerzity v Glasgowě, který je spoluautorem studie.

Dvojčata to mají hned na začátku života těžší: mají nižší porodní váhu a taky ohrožují svou matku víc než jedno dítě.
Autor: SXC

Dvojčata to mají hned na začátku života těžší: mají nižší porodní váhu a taky ohrožují svou matku víc než jedno dítě

V západní Evropě, kde je v některých zemích umělé oplodnění placeno, mnozí doporučují dávat ženám mladším 37 let jen jedno embryo a ženám mezi 37 a 40 lety maximálně dvě embrya. U žen nad čtyřicet let zákon omezuje počet embryí na tři. V Česku se počet vložených embryí u žen, které si umělé oplodnění platí samy, nereguluje, ale platí dohodnutý úzus lékařů, že více než dvě se do těla nevkládají. 

Jedinou zemí, kde je poměrně volná regulace, respektive není žádná, je USA. V zemi se díky tomu velmi zvýšil počet mnohočetných těhotenství, mezi něž patří i Nadya Sulemanová, matka osmerčat. Porodila je v roce 2009 poté, co jí lékaři vložili do dělohy 12 embryí. V té době měla již šest dětí, a to rovněž díky umělému oplodnění. Dnes se živí mimo jiné právě prodejem fotek svých dětí.

Zajímavé ještě je, jaká je šance žen na to, že dítě porodí po umělém oplodnění. U žen do 40 let, kterým byla vložena do dělohy dvě embrya, byla porodnost 33 procent, u žen se třemi embryi to pokleslo na 25 procent. U žen nad čtyřicet let byla porodnost 13 procent, ať měly dvě nebo tři embrya.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).