Hlavní navigace

Kolik psů je v Praze? Evidovaných přes 86 tisíc

19. 8. 2010

Sdílet

Pražská vyhláška, která stanovila povinné trvalé označení psů, platí od 1. ledna 2005. Evidencí prošlo od té doby přes 100 tisíc zvířat, nyní je evidováno více než 86 000 psů.  „V době přijetí právní úpravy existovaly pouze velmi hrubé odhady počtu psů v Praze, které se pohybovaly mezi 70 000 až 120 000. Nová právní úprava nesporně přinesla přesnější informace, ale i větší počet dohledaných majitelů, resp. chovatelů zaběhlých psů, umožnila porovnat data z evidence se správními poplatky a také…

Pražská vyhláška, která stanovila povinné trvalé označení psů, platí od 1. ledna 2005. Evidencí prošlo od té doby přes 100 tisíc zvířat, nyní je evidováno více než 86 000 psů. 

„V době přijetí právní úpravy existovaly pouze velmi hrubé odhady počtu psů v Praze, které se pohybovaly mezi 70 000 až 120 000. Nová právní úprava nesporně přinesla přesnější informace, ale i větší počet dohledaných majitelů, resp. chovatelů zaběhlých psů, umožnila porovnat data z evidence se správními poplatky a také kontrolu povinností majitelů spojených s chovem psů,“ řekl první náměstek primátora Rudolf Blažek.

Naprostá většina psů je označena mikročipem – 74 470, tetování má 16 757 zvířat, obojí způsob trvalého označení má 4 785 psů.

Centrální evidence umožnila také získat přehled o vývoji počtu přihlášených psů, jejich pohlaví, stáří, oblíbenosti plemen či jmen a další údaje o psech chovaných na území hlavního města.

Největší počet psů je hlášen v katastrálních územích Chodov (3 742), Stodůlky (3 241) a Žižkov (3 084). Pokud jde např. o pohlaví, mírně převažují psi (44 207) nad fenami (41 354), nejvíce chovanými psi jsou jezevčík, retriever a Yorkshire. V posledních třech letech jsou stále více oblíbenější malí teriéři, naopak pokles počet dobrmanů a rotvajlerů. Přehled oblíbených ras však neuvádí křížence, kterých je v Praze většina – přibližně 17 000. Nejčastější jména jsou Ben, Betty a Bára.

„Díky trvalému označování a evidenci se v případě zaběhnutí zvyšuje naděje na jeho brzký návrat majiteli. Statistika pražského Útulku pro opuštěná zvířata dokládá výrazně vyšší počet psů vrácených původním majitelům. Více než polovina psů přijatých do útulku se vrací svým původním majitelům. A to nejen v Praze, ale i mimopražským majitelům, kteří nechali zvíře zaevidovat například do celostátního registru,“ konstatoval náměstek Blažek a pokračoval: „Systém označování a evidence psů je bezesporu i přínosem pro zlepšení veřejného pořádku, kdy Městská policie dohlíží nad dodržováním pravidel, která kontroluje povinnosti majitelů spojené s chovem psa – mimo jiné i úklid psích exkrementů na veřejných prostranstvích. V Znečištění veřejného prostranství exkrementy psů bylo v loňském roce zjištěno v 755 případech.“ 

Povinné trvalé označení psů chovaných na území hlavního města Prahy a vedení jejich centrální evidence Magistrátem hl. m. Prahy bylo zavedeno vyhláškou č. 18/2004, výši poplatku psa stanovuje vyhláška č. 23/2003 s platností od 1 .1  2004.

Zdroj: Magistrát hl. města Prahy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).