Hlavní navigace

Kolik náušnic snese jedno ucho?

25. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Dřív to bylo jasné – krvavý obřad v podobě propíchnutí uší a nasazení prvních náušnic podstupovaly malé holčičky. A ty náušnice byly jedny a ze zlata. Ale dneska…

Kdysi nebylo co řešit. Malinkým holčičkám nechávali ušní lalůčky propíchnout rodiče u lékaře a do nich přišly zlaté náušničky, často památeční rodinné. Drsnější dívky si někdy další dírky pořizovaly samy pomocí jehly. Dneska vám propíchnou kdekoli cokoli, zjednodušeně řečeno. Hojení ani akupunkturní body, zdá se, nikdo předem moc neřeší.


Autor: Photl.com

Není důvod, proč se bát většího množství náušnic v jednom uchu, říká lékařka

Propíchnutí ušních lalůčků kvůli náušnicím bylo něčím skoro posvátným, asi i kvůli bolesti, která s ním byla spojená. Klasické propíchnutí však dneska i u nejmenších dětí nahrazuje tzv. nastřelování. „Není důvod, proč náušnice nenechat nastřelit, když se o dírky pečuje, jsou stejně funkční jako propíchnuté, bolest je však nesrovnatelně menší,“ říká dětská lékařka Zuzana Tomešová, v jejíž ordinaci tuhle metodu upřednostňují. Mimo jiné také proto, že po ní nové dírky mnohem méně často hnisají.

Nebojte se, akupunkturní body jsou jinde

Marii z Prahy ale přece jen zaskočila bezproblémovost, s jakou její pubertální dceři v dětské ordinaci „nastřelili“ druhou dírku na každém uchu. „Čekala jsem, že se budou tvářit všelijak a spíš nám za podobné nápady vynadají, ale sestra jen v klidu povídala: a kdybys chtěla ještě třetí, dáme ji semhle,“ líčí matka dívky.

FOTOGALERIE: Jantar má pomoci při prořezávání zubů. Korále jsou ale často nebezpečné. 

Podle Zuzany Tomešové ale není důvod, proč se většího množství náušnic v jednom uchu bát, rizika jsou podle ní v zásadě jen dvě: špatné hojení při alergii nebo nesprávné péči nebo spíše kosmetický problém spočívající ve vytahaném lalůčku. „Ale ten by se projevil až po mnoha letech nošení těžkých náušnic a na to stačí i jedna dírka,“ dodává. Akupunkturní body jsou podle ní v horní části ucha, nikoli v oblasti lalůčku.

Skutečně, akupunkturní body spojované s různými orgány na ušním lalůčku nenajdete, když už, nacházejí se vesměs na boltci, a to i při jeho vnějším okraji, kde jsou ale občas také k vidění náušnice, alespoň u některých neortodoxních jedinců. Na druhou stranu ani lékaři neznají žádnou studii, která by dávala do souvislosti nošení nevhodně umístěných náušnic a zdravotní problémy spojené s protnutím akupunkturních bodů. Uklidňující jsou v tomto ohledu i slova lékaře Ladislava Fildána, předsedy České akupunkturistické společnosti, která je součástí odborné lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. „Neexistuje žádná studie, která by prokazovala poškození zdraví po jakémkoliv způsobu aplikace náušnic do ucha,“ uvedl. Podle něj lze jedině doporučit, aby se aplikování jakýchkoli náušnic provádělo za správných hygienických podmínek a esteticky dobře, tedy aby jedna nebyla jinde než na druhé straně.

Přečtěte si: Co všechno je podle lékařů šarlatánství

Pokud byste přece jen měli obavy o akupunkturní body svého dítěte, kterému se chystáte dát náušnice, můžete využít službu, jež nabízejí některé salony či ordinace, kde náušnice nastřelují. Jde vlastně o vyhledávání akupunkturních bodů před vlastním zákrokem pomocí speciálního přístroje. Mimochodem, akupunkturní bod není jednou malou tečkou, ale má až několik milimetrů v průměru, a i ti, kdo chovají obavy z jeho protnutí náušnicemi, připouštějí, že by to vadilo pouze, kdyby šperk skončil v jeho středu, na okraji nevadí.

Náušnice, metody a zdravotní rizika

  • Klasické propíchnutí dnes i u nejmenších dětí nahrazuje tzv. nastřelování.
  • Nastřelování je méně bolestivé než klasické propichování, lépe se také hojí.
  • Větší množství náušnic v jednom uchu samo o sobě nepředstavuje riziko.
  • Neexistuje žádná studie, která by prokazovala poškození zdraví po jakémkoliv způsobu aplikace náušnic do ucha.

Jaké problémy mohou nastat

  • špatné hojení při alergii na použitý materiál
  • potíže při hojení kvůli špatné hygieně nebo nesprávné péči
  • záněty v již starší dírce v důsledku alergie či infekce
  • spíše kosmetické problémy spočívající ve vytahaném lalůčku vinou těžkých náušnic

Pozor na hnisavý zánět

Daleko častější než de facto neprokazatelné problémy spojené s akupunkturními body různých orgánů na boltci jsou problémy spojené s hojením čerstvé dírky nebo se záněty v dírce, kterou už vy či vaše děti máte roky. Aby bylo jasno, to, že z čerstvé dírky něco vytéká, může být v pořádku – pokud má tekutina čirou nebo mírně matnou barvu, mírně do růžova i žluta. Jde o tkáňový mok a je to součást hojení, u dírky pak můžete nalézt jeho zaschlé krystalky. Hustý, lepkavý a zelenavý výtok značí hnis a vyžaduje většinou léčbu a rozhodně vyvléknutí náušnic. Bývá důsledkem toho, že se do ranky dostala infekce, přičemž někdy je rána citlivá kvůli alergické reakci – zánět se tak může objevit i ve starší dírce. Proto se doporučuje, aby přinejmenším první náušnice dávané do klasických dírek byly zlaté, protože tento kov reakce nevyvolává.

Při nastřelování se používají náušnice z chirurgické oceli nebo z kovu potažené zlatem, které vám většinou nabídnou v salónu ve sterilním balení. Nově se používají i náušnice z takzvaného bioplastu, ty se však nedají nosit trvale a musí se po čtyřech týdnech vyměnit. Jde vlastně o látku používanou v medicíně. Můžete si přinést i náušnice vlastní, ale nikdo vám nezaručí jejich sterilitu. Nastřelené náušnice můžete za vlastní vyměnit nejdříve po měsíci, klidně si je však můžete s výjimkou bioplastových nechat natrvalo.

Čtěte dále: Piercing na vlastní kůži. Jaká jsou rizika?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).