Hlavní navigace

Kolik jde z každé procestované stovky do státní kasy?

25. 6. 2010

Sdílet

Z každé stokoruny, utracené za služby či produkty cestovního ruchu, je téměř 41 korun odvedeno do státní pokladny. Vyplývá to ze studie společnosti KPMG Postavení a význam cestovního ruchu v ČR. Ročně pak cestovní ruch přinese českému státu zisk téměř 100 miliard korun ročně. Čtěte téma: Jak ve zdraví přežít létání? Cestování letadlem provází někdy pocity strachu, obav a značné nejistoty. Poradíme vám, jak se s nimi vyrovnat. 

Z každé stokoruny, utracené za služby či produkty cestovního ruchu, je téměř 41 korun odvedeno do státní pokladny. Vyplývá to ze studie společnosti KPMG Postavení a význam cestovního ruchu v ČR.

Ročně pak cestovní ruch přinese českému státu zisk téměř 100 miliard korun ročně.

Čtěte téma: Jak ve zdraví přežít létání?

Cestování letadlem provází někdy pocity strachu, obav a značné nejistoty. Poradíme vám, jak se s nimi vyrovnat. 

Podle studie vygeneroval cestovní ruch ve sledovaném období 2006 – 2008 zisk pro státní kasu ve výši 97, 5 miliard korun ročně, což představuje 6,9 % všech jejích příjmů. Největší výnosy plynou z DPH (38 %) a z odvodů na sociálním pojištění (29 %).

Z výsledků analýzy také vyplývá, že cestovní ruch má pozitivní vliv na zaměstanost nejen přímo v oboru, ale i v návazných službách a produkci v ostatních odvětvích národního hospodářství. Stát tak výrazně uspoří na veřejných výdajích, jakými jsou např. podpora v nezaměstnanosti. Celkem vytváří cestovní ruch v České republice 372 586 plných pracovních úvazků za rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).