Hlavní navigace

Kocáb startuje kampaň za práva dětí, chce převychovat fackující rodiče

7. 5. 2009

Sdílet

Zapomeňte na zákon proti fackám. Ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb chce ohrožené děti chránit jinak. Dnes proto startuje velkou kampaň Stop násilí na dětech, jíž chce lidi přimět k tomu, aby dětem neubližovali nebo aby upozornili na to, když tak činí někdo jiný. „Kdyby naše kampaň zabránila byť jedinému násilí vůči nevinnému dítěti, měla smysl,“ hájí ministr projekt za deset milionů korun zahrnující mimo jiné billboardy a televizní spoty.

Zapomeňte na zákon proti fackám. Ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb chce ohrožené děti chránit jinak. Dnes proto startuje velkou kampaň Stop násilí na dětech, jíž chce lidi přimět k tomu, aby dětem neubližovali nebo aby upozornili na to, když tak činí někdo jiný.

„Kdyby naše kampaň zabránila byť jedinému násilí vůči nevinnému dítěti, měla smysl,“ hájí ministr projekt za deset milionů korun zahrnující mimo jiné billboardy a televizní spoty.

Kocáb v rozhovoru s MF DNES připustil, že se jako otec rovněž nedokázal vyhnout tělesným trestům. Ale používal je prý minimálně a rozhodně radí rodičům, aby byli v tomto směru pokud možno zdrženliví.

„Když poslouchá bité dítě, není to nic moc. Poslouchá, protože se bojí,“ soudí ministr. Jeho děti si z něj, alespoň podle líčení dcery Natálie, v tomto směru moc nedělaly, protože ho za extra přísného nepovažovaly.

„Já jsem se fyzickým trestům skutečně spíše vyhýbal. Ale pamatuju si, že jsem jednou malou Natálii sprchoval studenou vodou, protože měla hysterický záchvat,“ popsal ministr Kocáb. Věří však, že když se s dětmi spíše mluví a vše se jim vysvětluje, prospívá to i jejich intelektuálnímu vývoji.

Ne všichni odborníci to však vidí stejně. „Neškodná facka je občas lepší než tisíc psychologických triků a různé psychické manipulace,“ říká psychiatr Cyril Höschl, otec čtyř dětí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).