Hlavní navigace

Klubové fitness jen pro bohaté?

2. 4. 2009

Sdílet

Pár měsíců po porodu druhého dítěte jsem hledala nejbližší fitness centrum v okolí svého pražského bydliště v Letňanech, kam bych mohla občas zajít, abych shodila nabrané kilogramy během těhotenství. Byl prosinec, takže to bylo spíše předsevzetí do nového roku.

Kolem jednoho takového a zdá se i jediného, dokonce s chippovacím golfovým hřištěm, který se tvářil jako místo pro horních deset tisíc, jsem dlouho chodila na procházky, a tak jsem si říkala, že za zeptání nic nedám. Přečetla jsem si na jejich internetových stránkách, že nabízejí dokonce i cvičení pro malé děti.

Fitness v blízkosti vašeho domova najdete v našem katalogu fitness.

Blue Orange

Ujal se mě manažer dne Honza, který v recepci hotelu a fitness s názvem Health clubu Blue Orange vyslechl mé přání a požadavky. Pak si vzal klíče a provedl mě postupně celou budovou. Úvodem jsme procházeli čtyřmi tichými squashovými sály, kde to v jinou dobu určitě sportem žije, svědčí o tom řada legračně poničených raket, které mají na památku vystavené v baru a také míčky obtisknuté na zdi.

Až sem jsem jela s kočárkem, ten jsem zaparkovala až ve vedlejším dětském koutku, kde si s malými dětmi hrály dvě „tety“. Malí klienti čekající na maminky hned běželi k mému kočárku a všichni se chtěli podívat na sotva pětiměsíční miminko. Já jsem jen doufala, že dceru nevzbudí, abych si celé centrum mohla v klidu prohlédnout. Dětský koutek je oddělen od vedlejšího cardio centra prosklenou stěnou. U země je stěna neprůhledná, asi aby děti neviděly maminky, jak cvičí, a neplakaly. To jen maminky mohou z výšky zkontrolovat svoje ratolesti, zda jim nic nechybí a ony můžou v klidu cvičit.

V cardio fitness se nacházejí ve dvou řadách dva druhy kol, „běžky“ , běžecké a veslařské trenažery. Už teď mě bolí celý člověk, jen to vidím. Chtělo by se to na úvod posilnit. Á, sportovní bar je hned naproti. Tak co tu nabízejí? Koktejly, čerstvé šťávy, džusy, minerálky, kávu, čaj, tyčinky a ovoce.

Cardio sál plynule navazuje na fitness centrum a zázemí trenérů. Trenéři tu jsou od toho, aby vedli osobní trénink nebo poradili, jak cvičit na jednotlivých stanovištích.

Blue Orange

Z fitness centra stoupáme po schodech o patro výš, kde se nacházejí dva sály. Jeden je plný spinningových kol a ve druhém probíhají například hodiny aerobiku, jógy, kickboxu, dětského a těhotenského cvičení a řady dalších. Sál je vybaven zrcadly, boxovacími pytli a dalšími cvičebními pomůckami.

Druhá polovina prvního patra náleží hotelové části, konferenčnímu salonku, kadeřnictví a kosmetice.

Zpátky jsme se pak do přízemí vraceli druhým schodištěm. V přízemí jsme se s Honzou rozdělili, já jsem zmizela v dámských a Honza v pánských šatnách. Mezi nimi se za odpočinkovou zónou nachází vířivky. Jedna pro dámy a druhá pro pány. I sauny jsou dvě. A nechybí ani ordinace fyzioterapeuta.

Dcera ještě spokojeně spala, a tak jsme s manažerem Honzou měli čas na to, abychom se domluvili na dalším postupu. Jelikož Blue Orange funguje pouze jako klubové fitness, je potřeba se do takového klubu zapsat. Při otevření fitness v roce 2003 stál vstup do klubu tři tisíce korun, já jsem v roce 2006 zaplatila už 9 tisíc. Od té doby se klubovné stále zvyšuje.

Blue Orange

No a pak už zbývá vybrat si aktivity. Některé klienty zajímá cíleně například jenom squash nebo skupinová cvičení a mohou si tedy předplatit pouze je. Celkově je možné vybírat mezi fitness, pohybovým sálem, squashem a golfem. Já jsem si vybrala fitness a pohybový sál. Měsíčně jsem platila i s dětským koutkem kolem 2 500 korun, letos platím o pět set korun více. Smlouva se uzavírá na půl roku nebo na rok. Samozřejmě roční je levnější na poplatcích. Pokud klub nenavštívíte jeden nebo více týdnů, je možné roční členství zmrazit, celkově však jen o tři měsíce.

Blue Orange už navštěvuji dva roky a stále vidím ve členství jen výhody. Dopoledne se ve fitness scházejí převážně maminky na mateřské, takže máte příležitost popovídat si i o „malých starostech“.  Možná, že to bude znít drsně, ale jsem ráda, že ve fitness nemusím poslouchat svalovce hekající nad hromadou železa. Proto jsem i v minulosti vyhledávala spíše fitness, kam je vstup povolen jen ženám. Tady potkávám dopoledne jen pár návštěvníků, kteří nepotřebují upozorňovat na svoje svaly, jdou si jen tak kondičně zacvičit. Volných strojů je dostatek, stačí si jen vybrat.

Můj kamarád Viktor, který do Prahy jezdí jen nárazově, se zastavil ve fitness na Černém Mostě a prý tam byl poprvé a naposled. Posilovna byla doslova narvaná k prasknutí. Na některé stroje jsem si musel vystát frontu. No a to se mně v Blue Orange nestane.  Ani hodiny v pohybovém sále nepraskají ve švech, skupinka šesti klientů mě naprosto vyhovuje. Navíc se tu lidé rychle seznámí a vytváří tak příjemné fitness prostředí. Podtitulek „friendly place“ není jen tak prázdnou frází. Zaměstnanci jsou příjemní a sympatičtí lidé, připravení vám kdykoli splnit vaše přání. A vedení se snaží přicházet každou chvíli s novinkami. Tohle místo prostě nespí.

I svaly potřebují změnu

Pro první hodinu ve fitness si zarezervujete konzultaci s fyzioterapeutem a trenérem. Oba dva s vámi projdou zdravotní anamnézu, zhodnotí vaší fyzickou kondici krátkým testem. Podle výsledků vám pak trenér doporučí frekvenci cvičení a sestaví tréninkový plán. Ten je dobré dodržovat nejvýše půl roku a poté ho obměnit, aby si svaly nezvykly jen na určitou stereotypní zátěž.

Od příchodu k odchodu

Příjemné je, že Blue Orange vlastní velké parkoviště, takže není třeba objíždět okolí a hledat místo v ulicích na zaparkování. Na recepci dostanete klíč se zámkem. Zapůjčení ručníku, osušky a prostěradel zdarma při každé návštěvě je samozřejmostí.  V šatně jsou klasické skříňky. Klíč s sebou nemusíte vláčet po cvičení, ale můžete ho odložit v baru. Tam si můžete nechat namíchat koktejl na rychlé spalování tuku nebo čerstvou ovocnou šťávu. No a pak si stačí zapnout svůj oblíbený televizní kanál, spustit program na kole, běhátku či běžkách a začít se zahřívat. Poté začnete cvičit podle tréninkového plánu, popřípadě se zapojíte do tréninkové skupiny nebo si objednáte individuální trénink s trenérem.

Vaše děti si mezitím užívají v dětském koutku, ke kterému patří velká zahrada s hřištěm a v létě i bazénem. Potkáte tu děti od miminek sotva několikadenních až po školáky.

Blue Orange

Po cvičení si můžete zvolit z několika forem regenerace. Sauna a vířivka je v ceně členství, za masáže se platí zvlášť. K dispozici je i solárium.

A pokud se chcete i dobře najíst, restauraci najdete hned za recepcí. Jídlo si můžete objednat hned po cvičení v baru, popřípadě si další služby jako například kadeřnictví a kosmetiku, objednáte z telefonu, který je vám k dispozici v šatně.

Všechny platby probíhají na recepci, kde si můžete otevřít účet, vložit na něj libovolnou částku, ze které se všechny služby strhávají. To platí i pro účty v restauraci.  Potěšilo mě, že v poslední době nabízejí  i fitness jídlo, dokonce vám  k tomu spočítají kalorie. Tak například teď je aktuálně v nabídce:

150g Pečený platýs na másle s vařeným bramborem a teplou zeleninou 205 Kč
348 kcal, sacharidy 35g, tuky 9g, bílkoviny 32g

150g Grilovaný kuřecí špíz marinovaný v kari s rýží a zelným salátem 180 Kč
379 kcal, sacharidy 36g, tuky 10g, bílkoviny 35g

150g Čerstvé tagliatelle s kuřecím masem a brokolicí 160 Kč
355 kcal, sacharidy 36g, tuky 9g, bílkoviny 32g

Toto klubové fitness bych neměnila. Jejich služby budu hodnotit hlavně po stránce nabídky pro mě a mé děti. Chtěla bych zdůraznit, že děti tu jsou vítány, a to i v restauraci, kam chodí i spousta obchodních partnerů. Připadá mi, že tyhle dvě naprosto odlišné skupiny se mohou bez problémů snést během konzumace oběda.

Příjemně si zacvičím, nikým nerušená, snad jen občas hlasitou hudbou ve fitness. Pro děti tu pořádají pravidelné akce. Nemusím hledat žádnou paní na hlídání, abych si mohla jít zacvičit. Cena vyššího komfortu je vykoupena pravidelnou klubovou cenou, ale pokud si spočítám, že do klubu přijdu dvakrát až třikrát týdně, tak mi vyjde podobná cena jako v běžném fitness.  Tohle pravidelné placení mě aspoň nutí jít cvičit, protože když už si to platím, tak tam také musím chodit. A chodím ráda, protože pokaždé odcházím jako pozitivně nabitý člověk, který si odpočine od práce a na chvilku i od dítěte a k obojímu se zase o to s větším elánem vrací. Moje slova potvrzuje i manažerka Blue Orange Irena Kobosilová: Obecně klienti v klubových fitness centrech cvičí častěji a pravidelněji, cvičení se stává součástí jejich životního stylu a má větší efekt.

Počet členů Health Clubu Blue Orange se v současné době pohybuje kolem 800 a jeho kapacita je téměř naplněna.

Jak začít s cvičením se dočtete v našem speciálu Začínáme ve fitness.

Foto: Blue Orange

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).