Hlavní navigace

Když píšťalku, tak velkou

17. 8. 2012

Sdílet

Píšťalku má mezi svými hračkami snad každé dítě. Někdy je to jejich pískání „na zabití“, a bohužel nejsme s tímhle přirovnáním daleko od pravdy. Ať plastové či kovové, dokážou děti a jejich píšťalky nás dospělé svým zvukem pěkně potrápit, zvlášť když naše dítě neví, kdy s pískáním přestat. Horší však je skutečnost, že jsou mezi nimi i naprosto nevyhovující výrobky, varuje Česká obchodní inspekce (ČOI).

Píšťalku má mezi svými hračkami snad každé dítě. Někdy je to jejich pískání „na zabití“, a bohužel nejsme s tímhle přirovnáním daleko od pravdy.

Ať plastové či kovové, dokážou děti a jejich píšťalky nás dospělé svým zvukem pěkně potrápit, zvlášť když naše dítě neví, kdy s pískáním přestat. Horší však je skutečnost, že jsou mezi nimi i naprosto nevyhovující výrobky, varuje Česká obchodní inspekce (ČOI).

Vyhněte se malým píšťalkám

Jedním z nebezpečných typů je kovová píšťalka bez označení, která je tak malá, že pro děti představuje riziko spolknutí či vdechnutí.  ČOI prodej této píšťalky zakázala a distributor stáhl výrobek z trhu.   


Autor: ČOI

Informace o výrobku:

  • Píšťalka kovová
  • Výrobce, dovozce: neznámý

„Kovová píšťalka bez bližšího označení a informací se celá vejde do zkušebního válce pro malé části. Vzhledem ke své velikosti představuje pro děti riziko spolknutí nebo vdechnutí. K takové situaci by snadno mohlo v průběhu hry dojít, neboť se jedná o hračku, která je určena k vložení do úst,“ uvádí ČOI.

Vzhledem k tomu, že k ohrožení zdraví dítěte nebo poranění může dojít při běžném a předpokládaném způsobu užití hračky, upozorňuje inspekce rodiče na toto riziko. Je totiž pravděpodobné, že výrobek může být na trhu v prodeji na dalších místech nebo ji už mají děti doma. Prodej této píšťalky zakázala ČOI u jednoho západočeského distributora, který následně stáhl výrobek z trhu.

Čtěte dále: Pět nejčastějších jedovatých předmětů – vede nádobí a kosmetika

Zdroj: ČOI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).