Hlavní navigace

Když med, tak od včelaře

17. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ať už jste pravidelným konzumentem medu, nebo ho máte doma jen pro případ nemoci, dáte jistě za pravdu, že med od včelaře se nemůže měřit s tím, který koupíme v supermarketu. Proč tomu tak je?

Nezbytným předpokladem pro kvalitní med je zdravé včelstvo, o které se musí včelař starat. K tomu potřebuje dlouholeté komplexní zkušenosti, aby vypozoroval jednotlivé závislosti a zákonitosti mezi včelami a jejich okolím. Včelař také musí krmit včely v závislosti na počasí, ročním období a stavu zásob; vytáčet med a přidávat plásty do úlu ve vhodný okamžik, rozumět náladě včelstva, vědět o zemědělských činnostech a dalších včelařích v okolí. Pro včelaře je důležité mít relevantní informace z úlů, aby se mohl správně a včas rozhodovat. Pokud udělá velkou chybu, napravit ji může až v další sezóně. 

 

Společnosti T-Mobile a IBM na základě mnoha rozhovorů se včelaři a odborníky specifikovaly konkrétní oblasti, ve kterých by včelařům mohly pomoci technologie – monitoring parametrů úlů, zabezpečení proti krádežím, rádce pro hobby včelaře, komunikace mezi včelaři a zemědělci a včelaři samotnými. V následujícím kroku se T-Mobile a IBM spolu s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity a finanční podporou České spořitelny rozhodly spustit pilotní projekt Včelstva online #BeeTech.

Webová stránka VCELSTVA.CZU.CZ má za cíl usnadnit práci včelařům, ale myslí i na laiky. Nabízí užitečné informace a do budoucna umožní koupit si med online přímo od zapojených včelařů v regionu. Jedním z témat, kterým se web věnuje, je prodej medu.

Kde koupit dobrý med

Medy prodávané v obchodních sítích jsou velmi často medy dovozové a obsahují tedy nektar a medovici z cizokrajných rostlin, na které nejsme zvyklí. Navíc obvykle pocházejí ze vzdálených končin a med pak nešetrným zacházením při přepravě ztrácí svou jakost. V horším případě dochází k tepelné úpravě medu nebo přidávání náhražek a jiných látek snižující jeho cenu, ale také kvalitu.

Ať už se jedná o medy tuzemské, nebo dovezené, jsou zpracovateli ve velkých objemech smíchány, aby bylo dosaženo jednotné chuti a konzistence u všech prodávaných balení. Med tak ztrácí svou osobitou chuť a složení získané z dané lokality. Jeho původ je pro spotřebitele prakticky anonymní (Původ: z EU, ze zemí mimo EU, v lepším případě Česká republika).

TIP: Polovina medů je falšovaná

Právě to je jeden z důvodů, proč kupovat med od včelaře – a ideálně včelaře, který působí v našem okolí. Víte totiž, co kupujete, místní včelař si navíc bude zakládat na spokojenosti zákazníků, kteří se stanou stálými odběrateli a případně ho doporučí i svým známým. Navíc takto podpoříte v daném místě i rozvoj včelařství, které kromě medu přináší užitek nám všem v podobě udržitelného rozvoje životního prostředí.

Pokud jste za místním včelařem přišli poprvé, dejte na svůj dojem z jeho jednání nebo toho, jak je med zabalený. Poctivý včelař vám například rád ukáže, kde včelky má a ochotně zodpoví vaše zvídavé dotazy. Med má zabalený v nových sklenicích, které nebyly předtím použity například k zavařování. Na etiketě má uvedený druh medu, obsah balení a přinejmenším svůj kontakt.

V případě, že nemáte možnost obrátit se na včelaře ve svém okolí, je další alternativou nákup medu na farmářských trzích. Zde pozor na překupníky medu, kteří se za včelaře jen vydávají. U většiny stačí k odhalení pouhá otázka na rozdíl mezi květovým a medovicovým medem, případně jak tyto medy vznikají. Každý včelař vám na tuto otázku rád odpoví.

Zdroj: Tisková konference – Moderní technologie pomáhají českým včelařům, T-Mobile, IBM, ČZU, VCELSTVA.CZU.CZ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).