Hlavní navigace

Kdy zubař využije kompozitní výplň a kdy keramiku?

25. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Potřebujete vyspravit zub, odvrtat kaz nebo vyplnit díru mezi zuby? Váháte nad tím, jakou výplň zvolit? Poradíme, jaké druhy se nač využívají.

Zdravé zuby a krásný úsměv bývají tím prvním, čeho si na nás ostatní lidé všimnou. Pokud někomu zuby chybí nebo je má černé či ulámané, moc dobrý dojem na své okolí nedělá. Je totiž patrné, že o sebe příliš nedbá. Kaz je totiž v 99 % podmíněn přítomností plaku, který není dostatečně odstraňován čištěním zubů. Takové geneticky podmíněné vady zubů, kdy svádíme na své špatné zuby nevalný stav zubů svých předků, jsou velmi vzácné. Jakou plombu zvolit, když chceme, aby náš úsměv znovu zářil? Amalgám, kompozit nebo keramiku?

Kompozitní výplně se hodí na malé kazy

Ptá se vás váš stomatolog, kterou plombu chcete, zda keramickou, nebo kompozitní? Že ne? Možná je to proto, že druh výplně volí podle hloubky kazu. Kompozitní výplně se používají zejména pro malé kazy. Vydrží bez problémů minimálně pět let a jejich nespornou výhodou je, že při aplikaci není nutné vyvrtávat zdravou část zubu. Velmi dobře přilnou a riziko opětovného vzniku kazu pod plombou je zcela minimální.

Bílá plomba

  • Na kompozitní, tzv. bílou zubní výplň, je používán materiál fotokompozit.
  • Jde o druh syntetické pryskyřice, která se v několika vrstvách nanese do otvoru po zubním kazu a ozáří modrým světlem, takže dojde k polymerizaci, hmota vytvrdne a spojí se se zubem.
  • Fotokompozit a speciálním způsobem upravený povrch zubu nesmí zvlhnout, proto je při plombování nutné odsávat sliny.
  • Výhodou fotokompozitu oproti kovovému amalgámu je tepelná a elektrická nevodivost, nulová koroze, zdravotní nezávadnost a také estetické hledisko – má stejnou barvu jako zuby.
  • Není třeba tolik vrtat, jako při plombování pomocí amalgámu, bílá výplň k zubu dokonale přilne.
  • Nevýhodou je vysoká pořizovací cena (není hrazena pojišťovnou). Cena bílé fotokompozitní výplně se pohybuje od 750 do 2900 Kč. Vždy záleží na rozsahu a obtížnosti výkonu.

Zdroje: Klinika Jan Stuchlík, Wikipedie

Čtěte více na: Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho, jediná kapka sliny vadí 

K vyplňování rozsáhlejších kazů a míst, která jsou nadměrně zatěžována při žvýkání, se lépe hodí výplně keramické. Jejich životnost je deset a více let a na rozdíl od amalgámu zub ošetřený keramickou výplní nehyzdí nepěkná šedivá záplata. Riziko vzniku kazů pod výplní je i u tohoto materiálu minimální. Lze velmi dobře využít i k zacelení mezery mezi zuby, která je způsobená paradentózou nebo ji máme od narození. Více v textu Už nechci být Madonna! Jak se zbavit mezery mezi zuby?

„Počet pacientů, pro které je estetické hledisko velmi důležité, se stále zvyšuje. O vhodnosti jednotlivých typů výplní je samozřejmě dobré se poradit se stomatologem. Ačkoliv je cena kompozitních a keramických výplní ve srovnání s klasickým amalgámem dražší, jsem přesvědčena o tom, že se taková investice v konečném důsledku vyplatí,“ uvedla Anna Brandejs, majitelka kliniky estetické medicíny a stomatologie Brandeis Clinic v Praze.

Proč ne amalgám?

Před sedmi lety se přestaly prodávat teploměry obsahující rtuť, údajně dalším materiálem, který je na řadě, je amalgám. Jen ve státech EU se totiž ročně spotřebuje asi sto dvacet tun rtuti pouze pro výrobu plomb. A každý rok se zhruba poloviční množství starých plomb dostává do odpadu. Přitom nikdo nepochybuje o tom, že je rtuť toxická pro životní prostředí i pro člověka. A co teprve plomby zemřelých? Budeme nebožtíkům trhat zuby, aby nám tu nekazili vzduch?

Směs stříbra, mědi a cínu, ze které je amalgám složen, je sice neskutečně odolná proti oděru a zvýšenému tlaku při žvýkání, stomatolog však musí před její aplikací vyvrtat jak poškozenou část skloviny, tak část zdravého zubu okolo. Amalgámová plomba se navíc časem smršťuje a zub, který měla původně chránit, oslabuje. Protože amalgámová výplň nedokáže k vyvrtanému zubu zcela přilnout, vzniká mikroskopická mezera náchylná na opakovaný výskyt zubního kazu a vznik prasklin. V praxi to znamená opětovné vyvrtání amalgámové výplně spolu s další částí zdravého zubu a následnou aplikaci výplně nové.

K zubaři nejdu, bojím se už jen zvuku vrtačky

Pakliže máte fobii už jen ze zvuku vrtačky, ale vaše zuby volají o pomoc stále hlasitěji, zeptejte se u zubaře na možnosti, které vám minuty v zubařském křesle zpříjemní. Volit můžete z několika uklidňujících injekcí. Sedace je určená pro pacienty, kteří trpí obavami ze zubního ošetření. Využít se dá i u běžných zákroků, jakými je již zmíněná plomba. Sedace navozuje útlum při vědomí a v době zákroku tak pacient pospává.
U bolestivějších ošetření, jako je například extrakce zubu, se používá analgosedace. Třetím typem je intranasální analgosedace, která se využívá pro delší a bolestivé zákroky jako je například zavedení více zubních implantátů najednou.

Odborná spolupráce

MVDr. Anna Brandejs

Vystudovala veterinární medicínu. Už během studií pracovala jako pomocná vědecká síla na katedře biologie a biochemie, kde zkoumala enzymy a procesy, které rozkládají polutanty (látky znečišťující prostředí a živé organismy). Mezi lety 1995–2002 pracovala jako manažerka pro nadnárodní farmaceutické koncerny Bristol-Myers Squibb a Abbott Laboratories s.r.o. V roce 2013 otevřela Brandeis Clinic – kliniku estetické medicíny v Praze.

Zdroj: Brandeis Clinic

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).