Hlavní navigace

Jít do práce s vlhkým kašlem není fér

Sdílet

 Autor: SXC
Rýma, kašel, nachlazení, chřipka… obtíže typické pro tohle období. V Česku navíc právě řádí průjmová viróza. Kdy můžete vyrazit mezi lidi a kdy je třeba zalézt pod peřinu?

Je to velké dilema: kdy jít s nemocí k lékaři a vyležet ji poctivě doma, a kdy stačí, že si nakoupíte baterii vitamínů a tabletek a jdete to „rozchodit“ do práce? Záleží na tom, jaká nemoc vás postihla. Jak to poznáte?

Až to bude pravá chřipka, poznáte to okamžitě

Rada je jednoduchá: s chřipkou do práce člověče nechoď. Je vysoce nakažlivá, a kromě toho, že není fér oslabit kolegy, tak by se vám to taky mohlo na zdraví šeredně vymstít, přecházet pravou chřipku.

V případě nemoci je to těžká volba: kdy to zkusit "rozchodit" a kdy zůstat raději doma?
Autor: Isifa.cz

V případě nemoci je to těžká volba: kdy to zkusit „rozchodit“ a kdy zůstat raději doma?

„Stalo se mi to v jednadvaceti, vůbec jsem nedokázala chodit,“ popisuje Lenka Javorská z Přerova. „Měla dlouhé půlroční vypětí v práci a do toho zkoušky na vysoké, pak přišla dovolená a prázdniny zároveň. A mě sklátila nemoc. Snažila jsem se ji rozchodit, přece jsme měli dovolenou, ale po třech dnech jsem zůstala ležet a musela se nechat obsluhovat. Trvalo dva týdny, než jsem byla schopná postavit se na nohy.“ 

Pokus rozchodit chřipku jí vynesl celoživotní revma a nutnost být pravidelně na prášcích, protože když se chřipka nerespektuje, ráda se „vrazí“ právě do kloubů, na srdce nebo nastartuje třeba nepříjemnou kožní nemoc lupénku. Z pravé chřipky se navíc tělo vzpamatovává docela dlouho, počítejte nejméně s týdnem a obtíže a únava budou přetrvávat i následující týden.

A jak ji poznat? Vždyť v zimě pokašlává a marodí kdekdo. „Věřte mi, že až vás sklátí pravá chřipka, poznáte to okamžitě,“ směje se praktická lékařka Jolana Doubravová. „To totiž opravdu nebudete schopni do práce ani dojít,“ říká. „A pozor: když se i přesto snažíte něco dělat a nevyležet chřipku v klidu a tichu doma, tak hrozí zánět srdečního svalu, zápal plic nebo nastartování některé z autoimunitních chorob jako je revmatoidní artritida, lupénka a další,“ varuje lékařka.

Jak se pozná pravá chřipka?

  • teploty okamžitě, prakticky z hodiny na hodinu, vyběhnou i na čtyřicítky
  • teploty neklesají, příliš nekolísají a vydrží klidně tři dny i déle
  • bolí svaly, celé tělo, za krkem, hlava a skoro i vlasy na hlavě
  • ztráta chuti k jídlu
  • vysoké teploty často doprovází zimnice
  • kašel a rýma vůbec být nemusí

Nachlazení má mírnější průběh

Obyčejné nachlazení má oproti chřipce velmi pozvolný nástup. Obvykle začíná právě kašlemrýmou, teplota je ale jen zvýšená a to nejčastěji večer. Hlava bolí také, v tom rozdíl není, člověk se cítí celkově unavený, ale ne tak, že by ho bolely všechny svaly na celém těle.

Jak se pozná nachlazení?

  • bolesti hlavy
  • únava
  • kašel, rýma
  • teploty jen mírné, zvyšují se večer a někdy ani být nemusí

V Česku právě řádí průjmová viróza

„Pak jsou tu ještě virózy. Ty mají podobně rychlý nástup jako chřipka, občas se přidruží zvracení či průjem – zrovna teď se republikou stěhuje od města k městu nepříjemná gastroenteritida, kdy člověk zvrací celou noc, může mít i vysoké teploty, lehký průjem, ale za dva dny je po všem,“ říká lékařka. Gastroenteritida se nijak zastavit ani léčit nedá, dá se jen počkat, až to přejde. „Jen u malých dětí hlídejte pitný režim, a kdyby teploty nebo blinkání a průjem trvaly déle než tři dny, určitě vyrazte k lékaři,“ dodává.

Viróza spojená se zvracením a průjmem vám nedovolí opustit domov, takže tam není co řešit. Ale kdy jít a kdy nejít do práce ve chvíli, kdy je člověk „jen“ nachlazený?

Kdy zůstat doma?

Pravá nebo střevní chřipka vás prostě ven nepustí, i kdybyste nakrásně chtěli, ale podle čeho se rozhodnout při mírnějších zdravotních potížích? „Chápu, že z ekonomických důvodů chce málokdo zůstat doma. Ale platí jisté hranice, kdy už by měl mít člověk ohledy i na kolegy,“ říká lékařka.

Nemoc se na termíny neohlíží, ale pokud „budete mít kliku“ a první příznaky se objeví před víkendem, vezměte si den volna a za tři dny prodlouženého víkendu stráveného v posteli s lipovým čajem a s moderními výrobky farmaceutických firem byste měli být relativně fit, i když rýmy se tak rychle nezbavíte. Bonus: bude vám rychleji líp a nenakazíte kolegy.

Když není možné udělat si prodloužený víkend, zůstaňte doma alespoň jeden den v týdnu a pokuste se o totéž: pořádně se vypotit, hodně spát a pít čaje, plus polykat tabletky. Získáte víc sil, ale počítejte s tím, že o to déle se pak budete z nemoci vyhrabávat.

A kdy rozhodně do práce nechodit a nepokoušet se nakazit kolegy? „Když kašlete, a jde o kašel vyčerpávající, který trvá i v noci a je takzvaně vlhký – tedy že vykašláváte hlen,“ říká lékařka.

Kašel je totiž obranná reakce těla na napadení cizími viry a bakteriemi a bývá proto příznakem napadení těla nakažlivou infekcí. „S hlubokým a vlhkým kašlem není fér chodit do práce, protože je téměř jisté, že nakazíte další kolegy,“ dodává lékařka. Není nutné hned běžet k lékaři, ale i tady platí pravidlo tří dnů: pokud kašel spolu s například teplotami a dalšími příznaky nemoci trvá déle než tři dny, vyrazte do ordinace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).