Hlavní navigace

Každý čtvrtý osmdesátník je závislý na cizí pomoci. Z čeho ji platit?

2. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
S věkem roste potřeba pomoci. Málokterý senior je zcela soběstačný, u některých je nutná náročná péče. Situace se tak stává složitou pro jeho blízké, a to i po finanční stránce. Státní příspěvek na péči nepokrývá ani polovinu nákladů.

Přibližně každý čtvrtý člověk se do osmdesáti let stane závislým na péči druhých. Uvádí to zpráva pojišťovny Aegon, která také zpracovala způsoby řešení podobných situací a jejich financování. Domácí péče o seniora totiž může být velmi nákladná. Více než čtvrt miliónu Čechů se o své blízké stará v domácích podmínkách, což si mnohdy vyžádá omezení zaměstnání.

 

Odkázáni na dlouhodobou péči

V České republice žije v současné době více než tři sta třicet tisíc lidí, kteří jsou odkázáni na dlouhodobou péči. Zpravidla vinou nedostatečného počtu a kapacit specializovaných zařízení je až polovina těchto nemocných nucena zůstat v domácím ošetřování a využívat služeb soukromých ošetřovatelů. Rodiny si však často z finančních důvodů profesionálního ošetřovatele nemohou dovolit, ve většině případů přichází na řadu péče příbuzných.

„Domácí péči o příbuzného se v České republice věnuje až dvě stě padesát tisíc lidí. Zůstat s příbuzným doma znamená ale zásadní změnu životního stylu. Pečovatelé se přestanou stýkat se svými přáteli, nemají čas na své koníčky a vlastně ani na sebe. Pokud si nemohou dovolit zaplatit alespoň na část dne domácí ošetřovatelku, jsou na to sami a péče o nemocného příbuzného jim zabere sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně. Nemají bohužel čas ani na odpočinek. Tito lidé se musí také vzdát svého zaměstnání. Často i ze dne na den přichází rodina o finanční příjem a nemocný i pečující jsou tak odkázáni na finanční pomoc od státu, která však nepokryje ani polovinu nákladů na potřeby nemocného, natož aby z této podpory mohl žít i pečovatel,“ popisuje úskalí domácí péče Petr Jaroš, neurolog a provozovatel domácí HomeCare služby.

Až 54 % nákladů na péči hradí nemocný z vlastních zdrojů

Dlouhodobě nemocným vypomáhá stát zejména v podobě státního příspěvku na péči. Avšak dle veřejně dostupných dat je tento příspěvek schopen nemocnému uhradit pouze asi 46 % celkových nákladů, uvádí pojišťovna. Veřejný systém sociálního zabezpečení poskytuje sice v těchto případech i celou řadu dalších dávek, kterými jsou například příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku či jiné výhody plynoucí z průkazů osob zdravotně postižených. Avšak i tak je spoluúčast nemocných lidí a rodinných pečovatelů významná.

TIP serveru 120na80.cz: Hole, chodítka, vozíky… Kdy pojišťovna proplatí pomůcky pro seniory?

„V současné době je státní příspěvek na dlouhodobou péči přiznán přibližně každému čtvrtému. Podle dostupných statistických údajů vydá stát na péči o dlouhodobě nemocné pacienty až dvacet miliard korun ročně a tyto náklady vzrostou vinou stárnutí populace za přibližně dvacet let až na dvojnásobek. To je bohužel obtížně udržitelné. Kromě státní podpory nemají lidé žádné další komerční možnosti, jak se pro případ dlouhodobé péče finančně zabezpečit a jsou plně odkázáni na vlastní úspory,“ říká Michal Korejs, produktový ředitel pojišťovny Aegon, která nově přichází s vůbec prvním pojištěním pro generaci 50+. Pojištění má v případě dlouhodobé nemoci ve stáří pomoci s péčí i s jejím financováním. Jeho hlavním úkolem je dle pojišťovny pomoci lidem zajistit se finančně tak, aby v případě dlouhodobé nemoci ve stáří měli prostředky například k zaplacení pečovatele nebo k nákupu zdravotnických pomůcek, což jsou položky, na které lidé mnohdy finančně nedosáhnou.

Pojištění pomůže se zajištěním úhrady nákladů na péči, ale i některých nákladů, které z příspěvku na péči nelze hradit. Umožní úhradu odpovídající péče v prostředí domova nebo specializovaného zařízení. Zajistí finanční příspěvek pro pečující osobu, která se často musí vzdát své práce.

Mohlo by vás zajímat: LDN – devadesátidenní lhůta je mýtus

Zdroj: TZ Pojišťovna Aegon

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).