Hlavní navigace

Každé očkování pojišťovna neplatí

20. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Víte, které očkování budete muset hradit ze své kapsy a které zaplatí pojišťovna? Tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Oldřich Tichý nám situaci objasní.

Začíná 10. Evropský imunizační týden (20.-25. 4.), který každoročně připomíná význam očkování. Není proto od věci připomenout si právě dnes, jaké vakcíny jsou hrazené pojišťovnou a které si pacient musí hradit sám.

Dětská očkování nejsou vždy bezplatná

Princip úhrady očkovacích látek vychází z ustanovení zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zde se uvádí, že hrazeny jsou léčivé přípravky obsahující očkovací látky pro pravidelná očkování podle antigenního složení očkovacích látek stanoveného Ministerstvem zdravotnictví a také samotné toto očkování (tj. jejich aplikace). Pravidelným očkováním přitom je očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, nákazám vyvolaným původcem Haemophilus influenzae b, přenosné dětské obrně a virové hepatitidě B (hexavakcínou), dále proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, proti virové hepatitidě B a u rizikových osob proti pneumokokovým nákazám a proti tuberkulóze.

 

„Dětská očkování jsou zcela bezplatná, pokud dítě necháte očkovat stanovenými vakcínami. Jen ty jsou plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění; pojišťovna je hradí na základě smlouvy přímo distributorovi. Pokud si vyberete v rámci pravidelných očkování jinou vakcínu, hradí pojišťovna jen její aplikaci, zatímco cenu vakcíny musíte zaplatit přímo očkujícímu lékaři, který ji pro vás objedná,“ uvádí Oldřich Tichý a pokračuje: „Jestliže lékař doporučí ze zdravotních důvodů rozložení očkování, tedy více aplikací dílčích vakcín, hradí pojišťovna jak cenu vakcín, tak i všechny vykázané výkony aplikace, bez ohledu na počet dávek. Podmínkou úhrady pojišťovnou jsou ale zdravotní důvody a tedy lékařská indikace tohoto postupu, což musí být zdůvodněno a zaznamenáno ve zdravotnické dokumentaci dítěte.“ 

Za chřipku a pneumokoka si připlatíte

Pacient, který si vybere jinou než hrazenou vakcínu, v některých případech neplatí její plnou cenu, jako u pravidelných dětských očkování, ale doplácí cenový rozdíl. Může tomu tak být u nepovinných očkování např. proti chřipce u rizikových osob, proti pneumokokovým infekcím (do 7. měsíce věku) nebo proti lidskému papilomaviru (pro dívky ve věku 13–14 let). U nich zákon uvádí, že pojišťovna hradí očkování a léčivé přípravky obsahující očkovací látky v provedení nejméně ekonomicky náročném. Když si pojištěnec zvolí jinou, dražší vakcínu, uhradí přímo lékaři cenový rozdíl; pojišťovna uhradí jen částku odpovídající ceně ekonomicky nejméně náročné varianty.

Zdroj: VZP ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).