Hlavní navigace

Karlovarský kraj začíná proplácet poplatky. Lidé nemají zájem

1. 9. 2009

Sdílet

V Karlovarském kraji dnes začaly všechny lékárny proplácet regulační poplatky. Dosud formou daru vracel kraj lidem peníze pouze ve své jediné lékárně, nyní možnost rozšířil i na soukromé. Poplatky tak nyní hradí v 91 lékárnách. Podle zjištění ČTK byly formuláře potřebné k vrácení poplatku hned ráno na pultech lékáren. Zájem o zpětné vrácení poplatku byl ale dopoledne velmi malý.

V Karlovarském kraji dnes začaly všechny lékárny proplácet regulační poplatky. Dosud formou daru vracel kraj lidem peníze pouze ve své jediné lékárně, nyní možnost rozšířil i na soukromé. Poplatky tak nyní hradí v 91 lékárnách. Podle zjištění ČTK byly formuláře potřebné k vrácení poplatku hned ráno na pultech lékáren. Zájem o zpětné vrácení poplatku byl ale dopoledne velmi malý.

„Například pán, co si zde vyzvedával léky, to striktně odmítnul a poplatek zaplatil,“ řekla ČTK lékárnice sokolovské lékárny Herba. V lékárně v karlovarské ulici Moskevská se za dopoledne o formuláře zajímal jediný člověk. Prý se mu ale nevyplatí o vrácení poplatku žádat.

betakaroten, léky, prášky

Kraj rozeslal do každé z lékáren formuláře pro pacienty už v minulém týdnu. Formulář je i na internetových stránkách krajského úřadu. Pacienti mohou formulář po vyplnění a s potvrzením o zaplacení poplatku odeslat na krajský úřad, ten jim poplatek zašle na bankovní účet. Kraj tak chce dát možnost koupit léky bez poplatku pacientům, kteří nemají možnost pro ně zajít do jediné krajské lékárny v karlovarské nemocnici, chce předejít i případným soudním sporům s lékárnami, které přicházely o zákazníky.

Podle předsedy představenstva Grémia majitelů lékáren Marka Hampela je krok Karlovarského kraje sice nesystémový, ale alespoň první vlaštovkou, která nerozlišuje pacienty podle toho, odkud jsou. „My dlouhodobě chceme, aby se tento problém řešil systémově, novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ale to bude trvat dlouho,“ připouští Hampel. Grémium podle něj vyzvalo všechny hejtmany, aby zavedli jednotný systém kompenzace poplatků, ale kromě Karlovarského kraje k tomu zatím žádný nepřistoupil. Hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) dnes ČTK řekl, že asociace zatím o podobném záměru nejednala.

Podle bývalého karlovarského hejtmana Josefa Pavla (ODS) je krajská novinka nebezpečným populismem před volbami. „V době, kdy ministerstvo financí předpovídá Karlovarskému kraji propad příjmů větší než 200 milionů korun, je to finanční hazard. Kraj má ze zákona pečovat o svůj majetek a ne rozdávat peníze na poplatky. Koalice ČSSD a KSČM dokazuje, že se ubírá směrem, který už jsme zažili, peníze rozdává a kašle na obnovu infrastruktury, přístroje do nemocnic, financování sociální péče a podobně,“ řekl Pavel.

Místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kamil Rudolecký na dotaz ČTK řekl, že z pohledu veřejné podpory je v tomto případě situace obdobná jako u proplácení poplatků krajským zdravotnickým zařízením. „Pokud nedojde překročení limitů podpory malého rozsahu, jedná se o opatření, která je možno realizovat,“ uvedl. Limit dosahuje částky 200.000 eur (přes pět milionů korun) za tři roky.

Karlovarský kraj si pro letošní rok vyčlenil na proplácení regulačních poplatků celkem 30 milionů korun. Poplatky refunduje ve všech zdravotnických zařízeních, jejichž zřizovateli je kraj. Od února do konce června už kraj touto formou zaplatil za pacienty přes 7,8 milionu korun. Podle údajů krajského úřadu v červnu největší podíl pacientů využíval darů v jediné krajské lékárně v areálu karlovarské nemocnice, plných 83 procent. Roste ale i počet pacientů, kteří si poplatky nechávají proplatit v Léčebně dlouhodobě nemocných v Nejdku. V červnu to bylo 61 procent, zatímco v únoru jen 26 procent. Téměř čtvrtina pacientů této možnosti využila v červnu i u záchranné služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).