Hlavní navigace

Jsou těstoviny vhodná příloha, nebo dietní chyba?

26. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Těstoviny jsou zdravá příloha – omyl. Těstoviny jsou nezdravá příloha – taky omyl. Nejde ani tak o těstoviny samotné, jako o to, s čím – a nebo bez čeho – je servírujeme.

Těstoviny jsou oblíbené především v italské kuchyni, i když Italové na ně mnohdy pohlížejí jako na samostatný pokrm, nikoli třeba přílohu k masu jako my. Rádi je konzumují s rajčatovou omáčkou, smetanou, s velkým množstvím olivového oleje nebo zapékané s tučným sýrem.

TIP: Špagety jedí lžící (ne)jen Češi

Těstoviny si s sebou nesou pověst nepříliš vhodné přílohy, jde však především o způsob jejich úpravy, který z nich dělá kalorické, či naopak lehké jídlo.

Těstoviny tedy lze zařadit jako vhodnou přílohu, a to i do redukční diety, neměli bychom však zapomínat na skladbu celého jídla. Kromě rozumného množství oleje, smetany i sýru bychom se měli zamyslet také nad dostatkem bílkovinné potraviny – tedy masa, ryby, tofu, vajec nebo méně tučného sýru.

Problematická jídla z těstovin obsahují hodně tuku

Klasický případ nevhodně připravených těstovin budou těstoviny aglio olio, které by v pestrém jídelníčku neměly být zařazeny jako samostatné hlavní jídlo, ale pouze v menším množství jako příloha. Kromě toho, že obsahují velké množství oleje, totiž nejsou významným zdrojem bílkovin, a i proto hrozí konzumace nadměrné porce, aniž by byl člověk zvláště zasycen.

Dalším problematickým těstovinovým jídlem mohou být lasagne či jiné zapečené těstoviny. Tato jídla obsahují ve většině případů velké množství tuku, protože k zapékání se využívá velmi tučný sýr. Jedná se navíc o nasycené tuky, které bychom měli v jídelníčku spíše omezit a nahradit tuky nenasycenými z rostlinných zdrojů a ryb.

Pokud byl při přípravě pokrmu použit bešamel (omáčka vyrobená z bílé mouky, másla, mléka a koření), jedná se o další zdroj tuku a rychle stravitelných sacharidů. Nevadí, pokud taková jídla občas do svého jídelníčku zařadíte, nemělo by to však být příliš často, zejména pak při sedavém životním stylu. Raději si připravte domácí lasagne třeba s rajčatovou omáčkou, libovým masem, zeleninou a jen malým množstvím méně tučného sýru.

Těstoviny se vaří na skus nejen kvůli chuti

Pravidlem tedy zůstává, že těstoviny ano, ale dbejte na jejich vhodnou přípravu. Skvěle se hodí například ve formě těstovinového salátu s lososem nebo jako příloha k masu a méně tučné omáčce. Použít je můžete také jako zavářku do polévky.

Těstoviny vařte ideálně na skus, protože tak zajistíte, že nebudou mít příliš vysoký glykemický index. V případě rozvařených těstovin roste glykemický index a s ním klesá sytivost těstovin a hrozí, že hůře odhadnete vhodnou porci.

Glykemický index:

  • čím je nižší, tím déle nemáme hlad,
  • čím je vyšší, tím dříve nám po snědeném jídle vyhládne.

Těstoviny bývají i proto řazeny k tzv. hladovým potravinám.

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

Těstoviny jsou především zdrojem komplexních sacharidů. Dále obsahují vitaminy skupiny B (zejména B1, B2 a B6) a minerální látky, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek.

Celozrnné těstoviny mají dvojnásobek vlákniny oproti bílé mouce

Obsah zdraví prospěšných látek je však vyšší v celozrnné verzi, protože jejich hlavním zdrojem je obalová vrstva zrna, která se při mletí bílé mouky odstraňuje. (Nejen) v případě konzumace těstovin z bílé mouky proto nezapomínejte na misku zeleninového salátu, který zvýší obsah vlákniny v celkovém jídle a doplní i potřebné vitaminy.

Klasické těstoviny mají cca 3 g vlákniny na 100 g výrobku, což není mnoho. Je proto žádoucí zařadit je spíše v celozrnné variantě, která obsahuje 7 až 8 g vlákniny na 100 g. Celozrnné těstoviny však mají odlišnou chuť a mnohým lidem nemusí vyhovovat jejich hrudkovitost při konzumaci. Mezi jednotlivými značkami jsou ale velké rozdíly, a proto stojí za to vyzkoušet více druhů celozrnných těstovin.

Špaldové, žitné či ječné těstoviny

Těstoviny mohou být vyrobeny i z jiných obilovin, než je tvrdá pšenice. Lze narazit na špaldové, žitné či ječné těstoviny. Všechny zmíněné varianty obsahují významné množství vlákniny, avšak počítejte s tím, že i jejich chuť se bude o poznání lišit od klasických těstovin. Mohou za to výborné technologické vlastnosti pšenice, které umožní vznik těstovin tak, jak je známe.

Výroba těstovin z jiných druhů mouky je složitější a nikdy nelze dosáhnout požadované struktury. Vzhledem k žádoucí pestrosti v jídelníčku je však vhodné tyto druhy čas od času zařadit. Alternativní druhy těstovin jsou hůře dostupné a pravděpodobně je neseženete v běžném supermarketu, ale budete muset zamířit do prodejny se zdravou výživou, dostupné bývají i v některých drogeriích, které nabízejí zdravou stravu.

Rýžové nudle – žádné terno

Také asijská kuchyně hojně pracuje s těstovinami. V zásadě platí stejná doporučení jako u klasických těstovin, pozor dejte zejména na velikost porce, vhodnou kuchyňskou úpravu a snažte se omezit smažené nudle.

Rýžové nudle obsahují pouze malé množství vlákniny a mají vysoký glykemický index. Výborné jsou však soba nudle, obsahují totiž třicet procent pohanky, která je zdrojem vlákniny a bílkovin a také obsahuje látku zvanou rutin, která podporuje pružnost cév. Pořídit je můžete v některých asijských obchodech a v exotickém oddělení běžných supermarketů.

Galerie: Vyrábí čerstvou pastu a má úspěch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).