Hlavní navigace

Jaký bude letošní ročník vína?

20. 10. 2009

Sdílet

Hroznů se letos urodilo méně než obvykle, ale zdá se, že jsou kvalitnější. Nebude nakonec vína málo? Dočkáme se tedy lepší kvality? Čeká nás výjimečný ročník? A nehrozí, že se zvedne cena vína? Po odpovědích jsem pátrala u odborníků na víno. Jedno je jisté: letošní úroda nebude tak bohatá.

Odhadovat, jaké bude letošní víno, je tak trochu stejné jako věštit z křišťálové koule. Dokud víno neochutnáte, nemáte jistotu. Nicméně, něco je jasné už teď, kdy probíhá sklizeň hroznů. Abych ale byla přesná, někde už sklizeň skončila. Příznivý konec léta a začátek podzimu způsobil, že hrozny dozrály dříve než obvykle.

Málo hroznů kvůli dešti

vinice

Už v průběhu sklizně mají vinaři jasno v tom, že letošní úroda hroznů je nižší. V závislosti na odrůdách je pokles výnosu mezi 30 až 50 %. „Letošní vlhký červen a červenec vínu nepřály. Tropické počasí s častými přeháňkami přišlo v době, kdy réva byla v květu a začaly se objevovat první bobulky. Některé z nich kvůli špatnému počasí vůbec nevyzrály. Přitom réva v době květu potřebuje dostatek slunce a naopak málo srážek. Negativně se to podepsalo na odrůdách jako Chardonnay, Sauvignon, Rulandské,“ vysvětluje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu. Jeho slova potvrzuje i Ing. Jiří Hort, ředitel společnosti Víno Hort: „Je pravda, že letošní úroda je zhruba o třetinu nižší. Nejvíce trpěly sprchnutím odrůdy Svatovavřinecké, Rulandské šedé a Sauvignon. Část úrody bohužel sklidily kroupy,“ popisuje.

Čtěte téma: Krabicové víno: Jedovaté není, ale…

Neznamená to ale, že letošní víno bude špatné, právě naopak. „Už teď můžeme mluvit o tom, že nás letos čeká kvalitní víno, i když v menším množství,“ dodává Ing. Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra. Osobně se na letošní vína velmi těší. Prý je rozhodně na co. I když je hroznů méně, stihly během konce prázdnin a nastávajícího babího léta krásně vyzrát. Opět za to mohlo počasí, tentokrát slunečné dny s minimem srážek.

Vliv počasí ale neplatí absolutně. Nedá se říct, že ve „špatném“ roce vzniknou pouze špatná vína a naopak „dobrý“ rok dá vzniknout jen skvělým vínům. „Dnes už nemluvíme např. o špatném ročníku, jelikož díky moderním technologiím dokáže zkušený vinař vytvořit i ze špatného roku víno průměrné či lepší kvality, ovšem výjimečně kvalitní vína se povedou pouze z vydařených ročníků,“ vysvětluje Antonín Chudoba, tajemník Sdružení VOC Znojmo (Vína originální certifikace). V praxi to znamená, že se jako spotřebitel nemusím bát koupit víno i z ročníků, kdy moje oblíbená odrůda neměla zcela ideální podmínky.

Více cukru, méně kyselin

Hodně slunce v době zrání pomohlo vínu k tomu, aby dosáhlo vysoké cukernatosti. V praxi to znamená, že někde musely být hrozny sklizeny dříve než obvykle, aby obsah cukru nepřesáhl povolenou hranici. Tzv. cukernatost je klíčový pojem pro zařazení vína do kategorií podle vinařské legislativy. Vyjadřuje množství cukru v bobulích při sběru, které se měří moštoměrem ve vylisovaném moštu.

Čtěte téma: Burčák je tady! Jako ho správně vybrat?

  • Česká republika se při rozdělování vín tradičně přiklání k systému, který rozděluje vína podle obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně. Platí tedy, že čím sladší a vyzrálejší hrozny, tím „lepší“ víno.
víno

„Naše společnost má většinu vín v cukernatosti mezi 22 až 24. Některé odrůdy musíme sklízet dříve, abychom nepřesáhli tuto hranici,“ popisuje Jiří Hort. „Zatím se nedá vyslovit konečné stanovisko o kvalitě vín, ale už teď víme, že letošní ročník bude silný v projevu alkoholu či zbytkového cukru,“dodává.

Pokud tedy dáváte přednost sladším vínům a kyselinky v chuti vám spíše vadí, je letošní sklizeň dobrou zprávou právě pro vás. Sladší vína měla letos skvělé podmínky. Naopak milovníci spíše lehčích a svěžích vín to s výběrem budou mít o něco těžší. Neplatí to ale absolutně. I polosuchá a suchá vína budou samozřejmě na trhu.  

Vyšší kvalita za vyšší cenu?

Zatímco v jiných odvětvích může znamenat pokles nabídky nárůst ceny, u vín tomu tak není. Nyní je už téměř jasné, že se v Česku vyrobí méně vína. Neznamená to ale, že automaticky vzrostou i ceny vína. „Spotřebitelé se nemusí obávat nárůstu cen. Moravští a čeští vinaři jsou vystaveni tvrdé konkurenci ze zahraničí, která tlačí ceny dolů. Stejně tak to neznamená, že by vína bylo na trhu méně. To, co bude chybět z domácí produkce, se doveze ze zahraničí,“ uzavírá ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).