Hlavní navigace

Jak ze záhrobí potrestat potomka aneb vydědění

3. 6. 2010

Sdílet

Když se vám nedaří přimět své děti k nápravě v jejich životě a všechny pokusy o změnu selhaly, nastupuje možnost extrémního řešení. Poradíme vám, jak na něj.  Ne vždy si potomci zaslouží, aby se těšili z majetku, o nějž se přičinili jejich předci. Nepovedeného syna nebo dceru lze z majetkového nástupnictví – dědění – vyloučit jednostranným právním úkonem – vyděděním. To je protipólem ochrany neopomenutelných dědiců, jíž jsme si přiblížili v článku o závěti a která omezuje testamentární svobodu…

Když se vám nedaří přimět své děti k nápravě v jejich životě a všechny pokusy o změnu selhaly, nastupuje možnost extrémního řešení. Poradíme vám, jak na něj. 

Ne vždy si potomci zaslouží, aby se těšili z majetku, o nějž se přičinili jejich předci. Nepovedeného syna nebo dceru lze z majetkového nástupnictví – dědění – vyloučit jednostranným právním úkonem – vyděděním. To je protipólem ochrany neopomenutelných dědiců, jíž jsme si přiblížili v článku o závěti a která omezuje testamentární svobodu zůstavitele, jenž má děti.

Vyděděním se slovy právníka rozumí „jednostranný právní úkon, kterým zůstavitel odnímá svému potomkovi jako neopomenutelnému dědici právo dědit, které by mu jinak ze zákona náleželo“. Potomek tedy na základě vydědění nemá dostat žádný dědický podíl, popř. má dostat méně, než by mu náleželo. K vyděděnému potomku se v rozsahu jeho vydědění při rozdělování pozůstalosti tedy nepřihlíží.

Čtěte téma: Vydědím tě, protože…

Důvodem může být zklamání rodičů, snaha o ochranu majetku, msta, ale i forma vydírání. „Postižení“ o vydědění ani nemusejí vědět. A stále jich přibývá…

Vydědit lze pouze potomky, kteří jsou tzv. neopomenutelnými dědici, nikoliv jiné potenciální dědice (např. manželku, sourozence, další příbuzné atp.). Vyloučení ostatních dědiců lze dosáhnout snadno – pořízením závěti ve prospěch jiných osob.

Zůstavitel může vydědit potomka pouze ze čtyř důvodů, které specifikuje občanský zákoník. Více se dočtete v článku na serveru Měšec.cz a také to, jak vydědění zrušit a kolik vás potřebné úkony budou stát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).