Hlavní navigace

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vlašské ořechy rády žluknou a plesniví. Jak si ořechy uchovat v dobré kondici co nejdéle? Známe doporučení profesionálů i domácí fígle.

Pokud jste se pro letošní rok zásobili vlašskými ořechy tak trochu víc než kdy jindy a máte obavu, aby vám nežlukly, nedostali se do nich moli nebo je nenapadla plíseň, dejte na naše rady. Ořechy se dají uchovat mnoha osvědčenými způsoby, ať už je budete skladovat ve skořápce nebo vyloupané.

Skladovat raději ve skořápce, nebo vyloupané?

Stejně jako k uskladnění vybíráme jen dokonalá jablka, tak i vlašské ořechy, které chceme uchovat, musí být řádně přebrané, proschlé, bez plísně a bez zápachu. Zkažené ořechy poznáte obvykle podle výrazně tmavé skořápky, pavučinek či zelené plísně.

Špatné vyloupané ořechy mají výrazně žlutou barvu, jsou hořké a poměrně silně páchnou. „Ucítíte podobný pach, jako když vám doma žlukne máslo, hořký, nepříjemný odér,“ vysvětluje Tomáš Hofman ze Svetplodu.cz.

Jaké ořechy jsou vhodnější k uchování? Vyloupané, nebo ve skořápce? „Z naší zkušenosti nejdéle vydrží ořechy ve skořápce, skořápka totiž slouží jako ideální ochranná bariéra, která pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Zároveň nepropouští do ořechu takové množství kyslíku, aby ořech začal oxidovat – žluknout. Pokud tedy člověk potřebuje ořechy na dlouhodobé uskladnění, doporučujeme ořechy ve skořápce, budou déle čerstvé, “ vysvětluje Tomáš Hofman.

Proč se skutečně vyhnout plesnivějícím ořechům

Ale skořápka nepředstavuje vždy záruku, že si ořechy zachovají svou vůni a chuť do další sezóny nebo snad i několik let. „Jednoznačně se nedá říci, které ořechy vydrží déle, i v těch ve skořápkách, pokud nejsou dobře vysušené a skladované, mohou vznikat plísně,“ říká Radek Zavřel z prodejny zdravé výživy a ořechů AWAshopBrno.cz. A na plíseň pozor!

„Uvnitř plesnivějících ořechů vznikají aflatoxiny, což jsou látky, které patří mezi mykotoxiny a vyznačují se extrémně vysokou toxicitou. Přímo poškozují zdraví lidí i zvířat, postihují zejména játra a byl u nich prokázán silný karcinogenní účinek. Náhodné pozření plesnivého ořechu ještě nemusí mít nijak hrůzné následky, ale pravidelná konzumace zkažených ořechů je velmi nebezpečná,“ varuje Jan Potůček z webu Ararauna.cz, který ořechy rok co rok uchovává a prodává.

Ořechy ve skořápce: Dobře vysušené šustí

Máte-li celé ořechy z obchodu, máte zřejmě vlašáky proschlé a vhodné k následnému uchování. Jsou-li ořechy čerstvé, je vhodné je ještě před uskladněním vytřídit a nechat řádně proschnout. „Ideální je rozmístit čerstvě nasbírané ořechy na velké síto tak, aby tvořily jednolitou vrstvu (neměly by být na sobě) a postavit ven na slunce. Ořechům svědčí teplé a suché počasí, důležité také je, aby byly na čerstvém vzduchu – nejlépe přímo na větru. Pro zdárné sušení jsou důležité první dny, kdy prosychá skořápka,“ říká Jan Potůček.

Obdobně funguje i sušení v dřevěných přepravkách. Takto ořechy proschnou do šesti týdnů. Ořechy ve skořápce pak můžete vložit do rašlových pytlů, které zavěsíte na suché půdě, případně je vložíte do papírových sáčků a uložíte na tmavé, suché a chladné místo. Obvykle se ale ořechy v jedné vrstvě suší na topení, u kamen či v troubě na čtyřicet až padesát stupňů. „Po vzhledové stránce by ořechy neměly mít tmavá místa a měly by tzv. šustit, pokud je dáte mezi dlaně. Tak se pozná správně vysušený ořech,“ radí Tomáš Hofman. Dobře skladované ořechy ve skořápce vydrží až do další sezóny, tedy rok.

Jádra ořechů: Zavařená vydrží i čtyři roky

Vyloupat hromadu ořechů z jednoho ořešáku ze zahrady není zrovna práce, do které by se někomu chtělo, ale když se do díla dá celá rodina, můžete mít brzy připravena jádra k různým typům úschovy. Nezabírají tolik místa, víte, jaké ořechy jsou – neskladujete zkažené plody a navíc jsou stále připravené k okamžitému využití v kuchyni. Můžete je zamrazit, zavařit, naložit do medu nebo skladovat jen ve sklenici či sáčku. Čtyři metody skladování si přiblížíme.

1. Mražené ořechy

V mrazáku mohou absorbovat pachy ostatních potravin, zkuste je proto uzavřít do dvou igelitových sáčků. Mezi sáčky vložte kousek absorpční houby (pohlcovač pachu do lednice – stojí asi deset korun) a znovu uzavřete. Použít ale můžete i ZIP sáčky nebo sáčky určené k vysávání vzduchu vakuovou pumpou.

V mrazáku by měly ořechy v nezměněné formě vydržet i rok. Neschraňujte je však déle, ořechy pak ztrácí svou ořechovou chuť. Budete-li zamražené ořechy následně mlít, je nutné je nechat trochu proschnout, aby vám svou vlhkostí při mletí nezalepily mlýnek. Uchovávat ale samozřejmě můžete i ořechy již pomleté.

2. Zavařené ořechy

Podivujete se nad touto metodou? Mnoho uživatelů na internetu je s ní nadmíru spokojeno. Je snadná, rychlá a nevyžaduje prakticky žádné zkušenosti se zavařováním. Do vymytých a suchých sklenic naskládáte ořechy asi jeden centimetr pod okraj, sklenici vložíte do mikrovlnné trouby na nejnižší stupeň a zapnete na zhruba tři minuty. Sklenici vyndáte, ihned uzavřete novým víčkem (víčko od okurek by mohlo předat pachy ořechům), klasicky otočíte dnem vzhůru a víčko necháte tzv. zatáhnout. Vychladlé sklenice umístíte do suchého, chladného (5–15 °C) a temného místa bez dosahu slunce. Takto uchované vydrží dle zkušeností i čtyři roky.

Nemáte-li v oblibě mikrovlnnou troubu, můžete obdobně zavařovat v troubě při asi 80 °C nebo v zavařovacím hrnci. Jen je třeba sklenice zatížit, aby s lehkým obsahem nevyplavaly.

3. Uchování ořechů v medu

Uchování ořechů v medu je spíše výrobou pochoutky pro dlouhé zimní večery. V poměru 1:1 smícháte ořechy s medem, na velmi mírném plameni zahříváte a následně plníte do čistých suchých sklenic.

4. Skladování ořechů v sáčku a sklenici

Budete-li ořechy konzumovat v dohledné době, vystačíte si s obyčejným papírovým sáčkem, do nějž jádra ořechů uzavřete. Stačí ale opět i suchá zavařovací sklenice či dóza. „Vždy je lepší je uzavřít. I kvůli molům a plísním,“ říká Tomáš Hofman. V těchto obalech ořechy umístěte na suché, chladné a temné místo. Ideálně do spíže v chodbě a podobně.

Ideální varianta skladování zřejmě neexistuje, proto je vhodné při větším množství ořechů různé způsoby uchování kombinovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).