Hlavní navigace

Jak se jedlo a vařilo za císaře pána?

4. 10. 2012

Sdílet

Monarchii na talíři představuje nová výstava: Krmě – jídlo – žrádlo. Návštěvníci uvidí dobové kuchyňské vybavení, ale i kuchařky a recepty spjaté s Magdalenou Dobromilou Rettigovou.

Národní muzeum naservíruje v Národopisném muzeu – Musaionu od 5. října 2012 novou výstavu Krmě – jídlo – žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která představí stravování a stolování doby našich předků a Magdaleny Dobromily Rettigové, doby tak vzdálené dnešní éře sterilních fastfoodů. Výstava ukáže, jací gurmáni byli naši předkové a jak vypadal jídelníček i stolování šlechty, měšťanů i prostých lidí.

Pro malé a velké návštěvníky je při příležitosti otevření výstavy připraveno na sobotu 6. října 2012 od 14 do 18 hodin zábavné odpoledne plné dudácké muziky i písní z dob dávno minulých, divadla a her. Vstup na slavnost i na výstavu je během odpoledne zdarma.

Výstavní cyklus MONARCHIE. Poznejte, jak se žilo za císaře pána!

  • Národopisné muzeum – Musaion, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5
  • Krmě – jídlo – žrádlo, od 5. 10. 2012
  • 6. října 2012 od 14 do 18 hodin zábavné odpoledne

Jak vypadaly jídelny a kuchyně v 19. století? Podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky? Výstava Krmě – jídlo – žrádlo představí návštěvníkům fenomén gastronomie v druhé polovině 19. století – od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklosti stolování jak venkovského lidu, tak i měšťanstva a aristokracie. Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, návštěvník uvidí i řadu zajímavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí i rekonstrukce pravé venkovské zabíjačky a dobové černé kuchyně. Návštěvníci budou moci obdivovat honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských v autentickém prostředí klasicistního Letohrádku Kinských, kde sídlí Národopisné muzeum – Musaion.

„Stravování je dnes velké společenské téma a nová výstava Národního muzea ukazuje, že tomu tak bylo i v době monarchie,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Přečtěte si: Děsy staročeské kuchyně

Cesta od černé kuchyně k modernímu sporáku

Stolováním a stravováním lidé z nejrůznějších společenských vrstev období monarchie vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje související se střídáním ročních období nebo příležitostí. Výstava také ukáže, jak se v jídelníčku našich předků odrážel vývoj zemědělství, import surovin ze zámoří, globalizace i průmyslová revoluce, které značně zjednodušila přípravu a podávání pokrmů.

Stranou samozřejmě nezůstanou ani předměty, kuchařky a recepty spjaté s nejvýznamnější osobností tradiční české kuchyně, Magdalenou Dobromilou Rettigovou,“ přibližuje Petr Janeček, komisař výstavy.

Zažijte zábavné sobotní odpoledne v Kinského zahradě a buďte mezi prvními návštěvníky výstavy

Národní muzeum připravilo pro návštěvníky na sobotu 6. října od 14 do 18 hodin slavnostní zahájení nové výstavy Krmě – jídlo – žrádlo spojené s posvícenskou zábavou v prostorách před klasicistním Letohrádkem Kinských. Připraven je bohatý kulturní program a zábavné aktivity nejen pro děti. V průběhu odpoledne zahrají hudebníci s dobovým repertoárem lidové i městské hudby a pro nejmenší návštěvníky je připraveno množství her a dvě představení loutkového divadla Tate lyumni. Nebude chybět ani stánek s občerstvením. Vstup na akci i do výstavy je během odpoledne zdarma.

Program slavnostního zahájení výstavy:

  • 14 – 18 Dudácká muzika
    Hraje tradiční lidové písně k tanci i poslechu.
  • 14 – 18 Jarmareční a lidové písně
    Jiří Hodina s kolegyní hraje jarmareční i lidové písně k tanci i poslechu.
  • 14 – 18 Soutěže a hry pro děti
    Soutěž o koláč, dobové prostírání, výroba ozdob na stůl, kuchařský minikurz, pracovní listy do nové výstavy.
  • 15 Hluboko v lese – loutkové divadlo pro děti
    Loutkový divadloautomat souboru Tate iyumni. Myslíte, že pohádku O perníkové chaloupce dobře znáte? Nebo že byste si poradili lépe než Jeníček s Mařenkou? Nuže, záleží jen na vás, kam vás příběh zavede.
  • 17 Nevrending – loutkové divadlo pro dospělé
    Sled krátkých situací na nikdy nekončící téma seznamování a vztahů.

Zdroj a další informace: www.nm.cz, www.muzeum3000.cz

Čtěte dále: Co jedly naše (pra)babičky a my máme za nové

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).