Hlavní navigace

Jak přežít velikonoční půst ve zdraví

4. 3. 2011

Sdílet

Půst neznamená úplné hladovění a Velikonoce by se neměly proměnit ve svátky obžerství. Podle obezitologa Martina Matoulka z 1. lékařské fakulty UK je tradiční čtyřicetidenní půst velmi prospěšný, pokud jej lidé pojmou jako střídmost v jídle a zařadí do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Páter Lukáš Lipenský zároveň upozornil, že v postní době by si lidé měli odříci i alkohol nebo cigarety.

Půst neznamená úplné hladovění a Velikonoce by se neměly proměnit ve svátky obžerství.

Podle obezitologa Martina Matoulka z 1. lékařské fakulty UK je tradiční čtyřicetidenní půst velmi prospěšný, pokud jej lidé pojmou jako střídmost v jídle a zařadí do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Páter Lukáš Lipenský zároveň upozornil, že v postní době by si lidé měli odříci i alkohol nebo cigarety.

Vejce k půstu patří

Je velmi výhodné 40 dnů nebo nějakou jinou dobu odlehčit,“ uvedl Matoulek. Namísto hladovění by ale měli lidé očistit tělo po zimě spíš zvýšeným přísunem ovoce a zeleniny a omezením masa a sladkostí. Ideální je prý zařadit do jídelníčku zelené natě, například petrželovou, pažitkovou nebo cibulovou, které mají množství vitaminu A, C nebo železa.

Vejce rozhodně nezatracovat,“ radí také obezitolog o tradičním symbolu Velikonoc. Tuk obsažený ve vejcích, zejména ve žloutku, je totiž tvořen převážně nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro tělo prospěšné. Omezovat vejce a jíst spíše jen bílky by proto měli pouze lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu.

O případné úpravě jídelníčku při půstu by se měli s lékařem poradit také diabetici. Přísný půst, kdy je zakázáno jíst maso ze savců a ptáků a kdy by se měl člověk dosyta najíst jen jednou za den, se však podle pátera Lipenského praktikuje jen na Popeleční středu a Velký pátek, tedy na začátku a na konci půstu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).