Hlavní navigace

Jak potlačit chuť na cigaretu

Sdílet

 Autor: Photl.com
Vážně chcete přestat kouřit? Existují metody, jak přežít nejhorší dny a týdny, počínaje změnou rituálů přes nikotinové náplasti a žvýkačky až k lékům a homeopatii.

Přituhuje: po letech benevolence a až bezbřehé tolerance českých kuřáků a jejich práva na cigaretu, začínají být i u nás kuřáci vytěsňováni na okraj společnosti. Alespoň o takové změně zákona budou už brzy jednat poslanci ve Sněmovně. Výhodou tak do budoucna bude nekouřit. Problém je, jak to dokázat, když jste jednou na cigaretách závislí?

„Je studiemi dokázáno, že závislost na nikotinu je jedna z nejsilnějších vůbec,“ říká olomoucký lékař Zdeněk Mrozek. Míní tím, že je snazší vybřednout ze závislosti na marihuaně a dokonce i na alkoholu, než se zbavit potřeby nikotinu.

K tématu: Lidé kouří ne proto, že chtějí, ale protože nemohou přestat

Podle lékařky Evy Králíkové, která se dlouhodobě věnuje pomoci lidem při odvykání kouření, má nejlepší účinek pomoc díky specializovaným odvykacím centrům. Ty jsou v jednotlivých krajích obvykle při fakultních nemocnicích a za pomoc s odvykáním kouření nic neplatíte – je na zdravotní pojišťovnu. Ba co víc: některé pojišťovny vás za návštěvu odvykacích poraden odmění a za snahu nekouřit dostanete třeba bonus tisíc korun třeba na permanentku do posilovny. „Úspěšně nekouřit se díky síti poraden podaří zhruba třem čtvrtinám lidí,“ říká lékařka.

Na téma – ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ:

Homeopatikum vyvolává odpor k tabáku


Autor: Photl.com

Přestat kouřit, to se snadno řekne, hůř vydrží

Snahu típnout svou poslední cigaretu můžete podpořit i prostředky alternativní léčby. A vyjde vás to rozhodně levněji (do stokoruny) než nikotinové náplasti za několik set korun nebo elektronická cigareta za tisícovku, které patří k přechodovým fázím od cigarety k životu bez nikotinu. Z hlediska homeopatie se tak dělí cesta k nekuřáctví na tři kroky:

  1. zmírnit touhu po cigaretě
  2. ovlivnit nepříjemné abstinenční příznaky
  3. detoxikovat organismus

Základním lékem snižujícím chuť na cigaretu je tak podle lékařky Elišky Bartlové Tabacum. „Snižuje touhu po cigaretě, působí i na další nepříjemné stavy provázející začínajícího nekuřáka, což jsou bolesti hlavy, závratě, zácpa, nevolnost s velkým sliněním,“ popisuje. Navíc lék pozitivně působí na cévy kuřáka a umí díky tomu zmírnit i pocity mravenčení v končetinách či svalové křeče. Používá se ředění 9 CH a dvakrát denně pět granulí po dobu jednoho měsíce.

Druhým homeopatickým lékem, který je účinkem srovnatelný s Tabacum, je Lobelia inflata. „Ovlivňuje dýchací centrum a tím i dráždivý kuřácký kašel, snižuje závratě a nevolnost a zajistí nesnášenlivost k pachu tabáku,“ říká lékařka. Dávkuje se opět po pěti granulích v ředění 5 CH. Ovšem změna: dávka se rozpustí ve dvou deci vody a užívá se několikrát denně lžíce roztoku.

Vyloženě odpor k tabáku vyvolává další lék Plantago major. Pomáhá i při depresích a nespavosti chronických kuřáků. Ředění 5 CH se užívá jednou až dvakrát denně pět granulí, opět rozpuštěných ve vodě a po lžících po celý den. Abstinenční příznaky pomůže zmírnit například Staphysagria v ředění 15 CH jednou denně deset granulí. Nebo také Nux vomica, to když trpíte podrážděností bez cigarety, zimomřivostí, touhou zahnat chuť na drogu jinou drogou, třeba alkoholem a v noci se vám nedaří spát. I tady léčba trvá zhruba měsíc.

Co taky řeší nový zákon: Smím kouřit, když neobtěžuju jiné?

Nekouřit se vyplatí

Posledním krokem k nekuřáctví je detoxikovat tělo. Tady se vyplatí pořídit si Kalium arsenicosum a Cadmium sulfuricum v ředění 9 CH a dávkování denně jedenkrát pět granulí. Pomůže to z těla vyhnat těžké kovy z cigaret jako kadmium a arsen. Pro posílení jater je podle Elišky Bartlové vhodné zároveň užívat Natrum sulfuricum v ředění 15 CH, a to jednou denně pět bobulí. Všechny tyto léky jsou bez předpisu, volně prodejné v dobře vybavených lékárnách.

„Z jídla zároveň vyřadit vše, co je příliš kořeněné nebo slané, každá výraznější chuť volá po neutralizaci a tou je pro kuřáka cigareta. Je třeba jíst často, ale menší porce jídla, vyhýbat se přesycení,“ dává další dobré rady Eliška Bartlová.

Jaké vás čekají výhody, když se vám podaří závislosti na tabáku zcela zbavit? „Už druhý den nekouření se začíná obnovovat samočisticí funkce sliznic, vrací se čich a chuť. Po třech až pěti letech nekouření se snižuje riziko srdečního infarktu na polovinu rizika, které mají nekuřáci. A po deseti letech nekouření se riziko onemocnění rakoviny plic sníží o polovinu,“ uvádí lékařka Eliška Bartlová. Teprve ovšem až po patnácti letech důsledného nekouření se dá říci, že odnaučený kuřák má stejné riziko nebo jen o málo větší, než člověk, co nikdy nekouřil. Nestojí to za to začít nad tím přemýšlet hned teď?

Další užitečné odkazy:

Čtěte dále: Co je lepší: elektronická, nebo klasická cigareta?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).