Hlavní navigace

Jak na štípance a úporné svědění?

10. 7. 2017

Sdílet

To to svědí, to to svědí… Také jste se z víkendu vrátili poštípaní od komárů, včel nebo ovádů a teď zápasíte s úporným svěděním? Poradíme, jak drbání eliminovat a svědění se zbavit.

Vyrazit na prodloužený víkend na Lipno pod stan je určitě super, ale pokud jste si nevzali repelent nebo nejste pro komáry neviditelní, asi teď hořce litujete a kůži si do krve škrábete. Jak se zabavit úporného svědění ze štípanců od komárů, mravenců i včel? Máme pro vás celou řadu osvědčených rad.

Nejlepší je cibule a brambor

Někdy štípanec svědí, jindy i bolí a zasažené místo oteče, byť jde jen o štípanec od komára. Na otoky pomůže solný polštářek. Na bolesti pak platí citron nebo ocet (nejlépe jablečný či vinný), ne nadarmo jsou tyto složky hlavní součástí různých chladicích gelů a sprejů proti štípancům. Máte-li po ruce cibuli, přiložte kolečko na postižené místo a převažte obvazem, bolest by měla ustoupit.

Solný polštářek

Potřebujeme: hadřík, sůl
Postup: Hadřík jemně navlhčíme, zabalíme do něj sůl a pak přiložíme na postižené místo. Vše necháme třicet minut působit.

Trápí-li vás úporné svědění, i tady vsaďte na cibuli. Jestli pach cibule nemůžete snést, stejně dobře vám poslouží brambor či máta, které na čas přiložíte na štípanec. Skvěle poslouží i list z aloe vera. Všechny obklady přikládejte na postižené místo na čtvrt až půl hodiny.


Autor: Isifa

Na svědění po bodnutí pomáhá cibule i máta

První pomoc při bodnutí hmyzem

  • Odstraňte žihadlo, zůstalo-li v kůži či sliznici.
  • Místo bodnutí chlaďte – v případě bodnutí do úst podejte kostku ledu či zmrzlinu, kůži potírejte chladicím gelem.
  • V případě rozsáhlého otoku a zarudnutí nebo celkových obtížích (nevolnost, zvracení, rychlá srdeční akce) podejte ihned celková antihistaminika v tabletě pod jazyk a podávejte je dále do ústupu obtíží.
  • Alergikovi vybavenému adrenalinovým perem je aplikujte do svalu.
  • Při bodnutí vosou – neutralizujte kyselinou – ocet, cibule, citron.
  • Při bodnutí včelou – neutralizujte zásadou – mýdlový roztok, jedlá soda.
  • Při zhoršování obtíží proveďte protišoková opatření a přivolejte záchrannou službu – tel. 155 nebo 112.

Babské tipy

Pokud po ruce nemáte vůbec žádnou z výše uvedených bylin či tekutin, pomáhá prý postižené místo potřít nasliněným prstem. Dočasně může svědění zmírnit i potření zubní pastou, dětským pudrem nebo přikládání ledového obkladu.

Pro příště pak zkuste domácí přírodní repelent.

Přírodní bylinkový repelent

Potřebujeme: 1 lžičku levandule, 1 lžičku pelyňku, 1 lžičku kořene puškvorce, 1 lžičku tymiánu, 3 dl lihu či ovocné pálenky, lahvičku s rozprašovačem

Postup: Léčivky smícháme, zalijeme je lihem a vše necháme čtrnáct dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a používáme dle potřeby.

Více k tématu: Přírodní repelenty a první pomoc na štípance

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).