Hlavní navigace

Inspirace pro Ježíška: 10 báječných kuchařek

Sdílet

 Autor: koláž Vitalia.cz
Ježíšek to v knihkupectví nemá lehké, tak široký výběr kuchařských knih jako letos snad nikdy nebyl. My jsme mu výběr zúžili na desítku těch, které nás v tomto roce nejvíce zaujaly.

Najít pod stromečkem kuchařskou knihu je snem každého fajnšmekra, který rád zkouší a zdokonaluje své kuchařské umění. Pokud někoho takového ve své okolí máte a chcete mu udělat radost, mrkněte na náš exkluzivní výběr roku 2016. Zmapovali jsme pro vás nabídky knih, které letos zamířily na prodejní pulty, a vybrali z té ohromné hromady svazků takové, které se podle nás hodně povedly. Většinu z nich jsme prolistovali, pročetli a s mnohými autory i rozmlouvali, nechte se inspirovat.

Opravdové jídlo – Real Food Projects: 30 dovedností, 46 receptů, pěkně od nuly

autor: Kate Walsh


Autor: Knihyomega

Ten, kdo nevěří potravinářskému průmyslu a nejraději si i základní suroviny vyrábí sám, tomu přijde vhod kniha Opravdové jídlo autorky Kate Walsh. Jde o příručku, která vás seznámí s třiceti základními kuchařskými dovednostmi a umožní vám získat opět vztah k tomu, co jíte. I když nejste v kuchyni příliš kovaní, brzy budete umět stloukat máslo a mazat si ho na vlastnoručně upečený domácí chléb. Zvládnete si ugrilovat klobásy a připravit sezónní šťávy z ovoce. Krok za krokem vás autorka přesvědčí o tom, že domácí příprava jídla není těžká ani příliš náročná na čas. Kniha je doplněna množstvím lákavých fotografií.

Doporučená cena: cca 500 Kč

Notes květinové kuchařky

autor: Jana Vlková


Autor: Smartpress

Jana Vlková již v loňském roce vydala velmi populární Květinovou kuchařku, plnou barev a vůní, a hlavně receptů, v nichž nejlépe upotřebíte býlí z luk a zahrad. Naučí připravovat levandulový cukr, palačinky s maceškami nebo smrkový sirup proti nachlazení. Letos pak ke knize přibyl i Notes. Použít ho můžete i samostatně, bez knihy, a to jak pro své osobní zápisky, tak i pro informaci, kde a kdy různé druhy květin a bylin sbírat a jak o ně pečovat. Kapesní velikost, věrné ilustrace, řada krásných fotografií a naprosto přesných informací (letošní rok jsem sbírala jen podle Notesu) z něj dělá ten nejlepší vánoční dárek pro všechny kytkožrouty.

Cena: cca 170 Kč

Čtěte více: Kytkožrout se v zimě ukájí šnytlíkem z hypermarketu 

Nová biokuchařka Hanky Zemanové

autor: Hanka Zemanová


Autor: Smartpress

Kniha, která měla být jen drobnou aktualizací jedenáct let starého výtisku Biokuchařky Hanky Zemanové, se „zvrtla“ v knihu zcela novou, kompletně přepracovanou. Za uplynulé roky se toho totiž tolik změnilo, že nešlo jen kapitoly upravit. Nová biokuchařka si tak najde místo v knihovně i u toho, kdo má původní vydání. Nečekejte jen kuchařku plnou bio receptů, ale knihu plnou rozhovorů a nových poznatků v oblasti výživy. Kniha je vhodná pro všechny, kteří si chtějí osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin, zdravém vaření, ale i v běžném každodenním vaření. Tato kniha přináší klíče a jednoduché rady, jak se ve všem orientovat a nenechat se zmást obrovským množství informací, naučit se najít vlastní cestu a nebýt otrokem jakékoliv módy.

Cena: cca 480 Kč

Čtěte více: V mé nové biokuchařce se potkává tradiční medicína se selským rozumem, říká Hanka Zemanová

Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně

autor: Eva Francová


Autor: Motto.cz

Třetí díl oblíbené Kuchařky ze Svatojánu znovu trhá rekordy v prodejnosti. Eva Francová ji opět doplnila svými linoryty, povídáním o přírodě, jejích zákonitostech, ale hlavně recepty. Pokud touto knihou doplníte Svatojánskou sérii, budete překvapeni, jak moc se autorka kuchařsky vyvíjí. Vaří bez mléčných produktů, tedy bez mléka, sýrů, tvarohu, smetany, jogurtů a často se obejde i bez vajec. Novinkou je kapitola plná snadných lehkých omáček. Kniha Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně přijde vhod každému vegetariánovi, veganovi, ale i těm, kdo si rádi jídelníček odlehčí.

Cena: cca 300 Kč

Čtěte více: Jsem typický omáčkový Čech, říká autorka již třetí Kuchařky ze Svatojánu

Kuchařka Cukrfree

autor: Janina Černá


Autor: Cukrfree

Prošla si bulimií i anorexií, nezvládala své chutě, hubla a tloustla, devadesát procent času trávila cvičením, myšlenkami na jídlo a na hubnutí, až konečně našla cestu z bludného kruhu, cestu bez cukru. Je tři roky „cukrfree“ a své recepty už nesází jen na blog, ale naplnila jimi i knihu, do níž i sama nafotila nesmírně krásné fotografie. Jíst bez cukru není tak složité, jak se na první pohled může zdát, svědčí o tom sedmdesát receptů, mezi nimiž nechybí avokádová vajíčka, pizza bez mouky nebo skvělé dipy k masu – vše bez cukru. Účelem této kuchařky není jen inspirace novými a pro některé i netradičními recepty a ingrediencemi. Je to hlavně důkaz toho, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, a to bez jakéhokoli omezování. Je to též důkaz toho, že i život bez cukru může být skutečně sladký. Není to dieta, je to životní styl. Recepty v této knize jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové.

Cena: cca 300 Kč

Čtěte více: Jmenuji se Janina a jsem jednou pro vždy cukrfree

Outdoorová kuchařka

autor: Petra Pospěchová

Outdoorová kuchařka
Autor: Smartpress

Každý tremp, horolezec i rodina, která podniká výpravu do Chorvatska, se už na příště nemusí obejít bez Outdoorové kuchařky Petry Pospěchové. V knížce si každý najde něco, začátečníci se dozví, jak se připravit na první trek, jak cestu plánovat, jak si poradit s různými karamboly v horách. Rodiče si s dětmi připraví jídlo s pomocí zábavných receptů, a je jedno, jestli mají malé děti nebo puberťáky. Lidé, kteří do hor už chodí, v kuchařce najdou inspiraci v méně známých kombinacích, surovinách a přípravě. Oceníte jistě i historickou kapitolu, do níž kulinární expertka vybrala z knihovny horolezeckého svazu staré historky o tom, co všechno horolezci na horách jedli.

Cena: 260 Kč

Čtěte více: Díky pokroku máme lehčí batohy a jíme líp, říká autorka Outdoorové kuchařky

Lehká kuchyně

autor: Zdeněk Pohlreich

Osmdesát sedm receptů pěkně roztříděných do sedmi kapitol vás po vánočních svátcích vrátí zpět do formy, anebo nastartují nový lehčí životní styl. Zdeněk Pohlreich v knize Lehká kuchyně, která vychází ze stejnojmenného pořadu běžícího aktuálně v televizi, vaří lehce a zdravě a se zachováním toho, co autora na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji má rád – skvělé chuti a prezentace jídla. Chcete umět snadné zeleninové koláče, vyzkoušet tofu v polévce, okusit hovězí jinak než v omáčce, třeba v salátu v červeným zelím, nebo dáte přednost marinovanému lososu s bulgurem? Pak je právě pro vás určena obsáhlá, více než dvousetstránková kniha Lehká kuchyně.

Cena: cca 400 Kč

Vánoční kuchařka pro dceru

Autor: Jana Florentýna Zatloukalová

Letos se v knihkupectvích objevilo i druhé vydání Vánoční kuchařky pro dceru oblíbené autorky Jany Florentýny Zatloukalové. Kniha, která se hodí zejména pro nováčky v kuchyni, pro dívky, které si letos budou užívat první samostatné Vánoce, první přípravy těsta, pečení i zápolení s kynutý těstem na vánočku. Aby bylo karambolů co nejméně, měly by mít k ruce tento vánoční almanach. Druhé vydání Vánoční kuchařky pro dceru obsahuje přes osmdesát receptů, které vás provedou od svatého Martina až do Nového roku. Ukáže vám, jak si všechno zorganizovat, zachovat klid a ještě se přitom v kuchyni pobavit.

Cena: cca 300 Kč

Čtěte také: Florentýna: Armáda dobrých kuchařů u nás nevzniká

Moje pouliční kuchyně

Autor: Jennifer Joyceová


Autor: Knihyomega

Pro všechny světoběžníky, kteří rádi zkoušejí nová jídla přímo na ulici, je určena Moje pouliční kuchyně. Její autorka Jennifer Joyceová, foodstylistka a autorka mnoha receptů, ve své již desáté knize představuje jídla z dvaceti čtyř zemí světa, která si snadno a z čerstvých surovin můžete připravit i doma na vlastní plotně. Svým přátelům a známým tak snadno přiblížíte chutě, které jste ve světě okusili. Mezi sto padesáti recepty nechybí peruánský ceviche, mexické tacos, americké burgery, indické kari, řecké souvlaki ani nudlové asijské polévky. Kniha je plná opravdu lákavých fotografií.

Cena: cca 500 Kč

Seriál Street food: jídlo na ulici

La Buchta

Autoři: Petra Frýdlová, Venny Hladik, Johana Pošová


Autor: Smartpress

Pekaři i amatérští kuchtíci zbystřete, tohle je kniha, která z vás udělá krále všech cukrářů. Stačí se naučit jedno základní těsto a můžete každý týden ohromovat s novými buchtami. Základem všech receptů je totiž jedno těsto, a přitom každá buchta, kterou podle této knihy vytvoříte, bude chutnat jinak, bude jinak vypadat, a hlavně bude všem chutnat. Díky obměnám, náplním a krémům půjde vždy o zcela nový a jedinečný výtvor. Za kuchařskou knihou La Buchta stojí trio autorů společně s Jitkou Rákosníkovou, která napsala mimo jiné Kuchařku první republiky. Kvalita je tedy zaručena.

Cena: cca 400 Kč

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).