Hlavní navigace

Inspektoři našli dva výrobky s listerií. Víme, které to jsou

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Už dlouho jí nikdo neviděl, ale dnes se objevila na Opavsku. Jmenuje se Listeria monocogenes, je velmi nebezpečná a na pozoru by se před ní měli mít hlavně těhotné ženy, starší lidé a děti.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské komory (SZPI)  nikdy nespí. Aktuálně na svých cestách za odhalením podvodů a nepravostí narazili na Listeria monocytogenes. Nebezpečnou bakterii potvrdila laboratorní analýza u dvou druhů lahůdkářského sortimentu, které SZPI odebrala v provozovně Verner Kotula se sídlem na adrese Polní 13, 746 01 Opava. 

Pozitivní nález Listeria monocytogenes byl zjištěn u následujících šarží:

Šunkový závitek v aspiku Verner Kotula v balení 150 g s označením doby použitelnosti do 23. 3. 2012

Tento výrobek je kontaminovaný bakterií listeria
Autor: SZPI.cz

Tento výrobek je kontaminovaný bakterií listeria

Pařížský salát Verner Kotula v balení 120g s označením doby použitelnosti do 23. 3. 2013.


Autor: SZPI.cz

I tento výrobek je kontaminovaný bakterií listeria

Inspekce uložila provozovateli, aby neprodleně kontaktoval své maloobchodní odběratele, kteří se nachází zejména v opavském regionu a zajistil stažení předmětných šarží. SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby uvedené potraviny nekonzumovali.

Nejvíce ohroženy jsou tyto skupiny lidí:

  • Těhotné ženy. Pravděpodobnost onemocnění listeriózou je u nich asi 20krát vyšší než u ostatních dospělých jedinců. V průběhu těhotenství se projeví přibližně jedna třetina případů listeriózy.
  • Novorozenci. Vážné účinky této infekce v těhotenství postihují spíše novorozence nežli samotné těhotné ženy.
  • Osoby s oslabeným imunitním systémem, osoby nemocné na rakovinu, cukrovku, nebo s onemocněním ledvin.
  • Osoby nemocné na AIDS. Je u nich téměř 300krát vyšší pravděpodobnost, že onemocní listeriózou, než u lidí s normálním imunitním systémem.
  • Osoby, které užívají léky zvané glucokorticosteroidy.
  • Starší osoby.

Jak poznáte, že máte listeriózu?

Osoba s listeriózou má obvykle horečku, bolest ve svalech, a někdy příznaky onemocnění zažívacího traktu jako žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Jestliže se nákaza rozšíří natolik, že zasáhne nervový systém, mohou se objevit příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. Nakažené těhotné ženy mohou mít pocit pouze mírného onemocnění, podobného chřipce. Ale nákaza během těhotenství může vést k předčasnému porodu, nákaze novorozence, nebo dokonce k porodu mrtvého dítěte. Máte-li příznaky jako horečku nebo ztuhlý krk, poraďte se se svým lékařem. Zda máte listeriózu ukáže krevní zkouška nebo zkouška míšního moku (kultivace bakterií) ukáží, jestli máte listeriózu. V době těhotenství je krevní zkouška nejspolehlivější cestou ke zjištění, zda vaše příznaky způsobuje listerióza.

Na listeriózu se i umírá

Dojde-li k nakažení během těhotenství, často mohou nakažení plodu nebo novorozence zabránit antibiotika, okamžitě podaná těhotné ženě. Kojenci s listeriózou dostávají stejná antibiotika jako dospělí, i když kombinace antibiotik se často použije, až si je lékař jist diagnózou. I u případů okamžitého léčení je výsledkem některých nakažení úmrtí. To je zvláště pravděpodobné u starších osob a osob s jiným vážným zdravotním problémem.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).